Ammattiopisto Tavastia kehittyy

Jälleen etänä

4.10.2020 Heini Kujala

Jos etätyö ja etäopiskelu tuntuivat raskautensa ohella keväällä myös hieman jännittävältä ja uudelta, tämä syksyinen nopea siirtyminen etäopetukseen on nyt vain pelkästään ikävää. Koulun tilojen ei kuuluisi näyttää tältä keskellä kiireisintä kouluarkea.

Opiskelijoista on suurin huoli. Erityisesti nuorena ihmisen ei tulisi joutua elämään ilman aktiivisia sosiaalisia kontakteja eri ihmisten kanssa. On eri asia viettää kuudettakymmenettäensimmäistä vuottaan pääosin omien seinien sisällä, kuin vaikkapa seitsemättätoistaan. Opiskelijat ovat myös itse huolissaan siitä, miten tämä eristäytyminen vaikuttaa heidän mielenterveyteensä.

On selvää, että etäilyssä opiskelijoiden osaaminen ei kerry samalla tavalla kuin lähiopetuksessa. Näin, vaikka opettajat tekevät paljon töitä verkko-opetuksen eteen tavoitteenaan aktivoida opiskelijoita oppimaan myös vuorovaikutuksessa toistensa kanssa.

Samalla kun etäopiskelu on raskasta, mieltä painaa myös se, että opiskelijoiden opinnot eivät etene normaalisti ja silloin työt kertyvät tulevaisuuteen. Se taas tarkoittaa paljon lisätyötä opiskelijoille ja opetushenkilöstölle sitten, kun opiskelu palaa tavanomaiseen. Keväältä jäi jo lähes 900 (32 %) näyttöä rästiin täksi syksyksi.

Pahinta on, että tässä vaiheessa ei ole tietoa, kuinka kauan tätä etäilyä kestää. Ei voi muuta kuin olla armollisia itsellemme, kun olemme parhaamme tehneet. On myös tärkeää seurata toisten jaksamista ja tukea toisiamme.

Ja vaikka tämä blogi olikin synkkä, on tärkeää löytää elämästä valoisia asioita. Viisasta olisi muistaa, että on turhaa surra asioita, joille emme mitään voi.

Heini Kujala

Heini Kujala on Ammattiopisto Tavastian rehtori.

Sivua päivitetty 2.2.2021 kello 12.21

Tutustu myös näihin kirjoituksiin

Marika Kinnunen 7.10.2019

Tutustumassa ranskalaiseen lasialan ammattikoulutukseen

Lasialan opettajat Sara Hulkkonen ja Marika Kinnunen yhdessä koulutuspäällikkö Minna Lemisen kanssa tutustuivat ranskalaiseen lasialan ammatilliseen koulutukseen kesäkuussa 2019. Matkan […]

Lue kirjoitus

Heini Kujala 3.6.2024

Uusia tulevaisuuden tekijöitä

Ammattiopisto Tavastiasta valmistutaan perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoon. Yhä useamman opiskelijan tavoitteena on suorittaa tutkinnon osia. Lisäksi Tavastiassa saavat todistuksen Tuva-koulutuksen […]

Lue kirjoitus