Onnea opiskelupaikasta ja tervetuloa aloittamaan opinnot Ammattiopisto Tavastiassa! Olet tehnyt hyvän valinnan ja tuemme sinua matkallasi kohti työelämää ja ammattilaiseksi kasvamista. Täältä löydät tärkeää tietoa opintojen alkaessa.

Olet aloittanut opinnot ammatillisessa perustutkinnossa, ammattitutkinnossa tai erikoisammattitutkinnossa, tai olet aloittanut suorittamaan edellä mainittujen tutkintojen osia. Olet myös voinut tulla opiskelemaan aikuisten perusopetuksessa tai tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta, TUVAa. Olet voinut myös tulla opiskelemaan työvoimakoulutuksena ei-tutkintotavoitteisessa koulutuksessa. Olipa tavoitteesi mikä vain, tällä sivulla sinulle kerrotaan asioista, joista sinun on hyvä tietää opintojesi alussa.

Ammatillisessa perustutkinnossa, aikuisten opetusopetuksessa ja TUVAssa opiskelun aloittavat opiskelijat saavat opinton alussa myös uuden opiskelijan oppaan, johon olemme koonneet tärkeitä tietoja opiskelun aloittamiseen liittyen. Opiskelijalle-sivuilta löydät lisää tietoa. Tavoitteemme on, että saavutat opintojen aikana tavoitteesi. Haluamme tukea sinua matkallasi!

Infokirje yhteishaussa perustutkintoa suorittamaan tulevalle uudelle opiskelijalle

Tervetuloa Tavastiaan -tietopaketti sisältää paljon tärkeää tietoa kaikille uusille opiskelijoille muun muassa opintojen aloituksesta. Katso tietopaketti tästä.

Katso tästä myös oman alasi infokirje, josta löydät tietoa muun muassa opinnoissa tarvittavista välineistä.

Wilma on virallinen tiedotuskanavamme

Wilma on virallinen tiedotuskanavamme, joten ota se käyttöösi heti opiskelun alkaessa. On tärkeää, että myös huoltajasi liittyvät Wilmaan.

Huoltajan Wilma (tunnusten luominen ja käyttö)

Tavastian opiskelija-asuntola

Ammattiopisto Tavastialla on asuntolapaikkoja Kauratiellä ja Punaportilla aivan kampusalueen kupeessa. Asuntolaan valitaan ensisijaisesti oppivelvollisia, joiden päivittäinen kulkeminen kotoa oppilaitokseen ei ole mahdollista. Asuntolapaikka myönnetään korkeintaan lukuvuodeksi kerrallaan. Voit hakea asuntolapaikkaa, kun olet saanut opiskelupaikan Ammattiopisto Tavastian ammatillisesta perustutkinnosta tai TUVA-koulutuksesta. Lue lisää Tavastian asuntolasta ja tee asuntolahakemus tämän linkin kautta.

Erityisruokavaliot

Päivittäinen maksuton aamupuuro ja lounas ja kuuluvat perustutkintoa, TUVA-koulutusta tai aikuisten perusopetusta opiskeleville. Maksutonta aamupuuroa ja lounasta ei tarjota työvoimakoulutuksessa ja oppisopimuskoulutuksessa oleville. Lisää tietoa ruokailusta löydät Opiskelijan oppaasta tai Opiskeluarki-sivulta. Erityisruokavaliosta voit ilmoittaa tällä lomakkeella.

Opiskelupolut

Perustutkintoa opiskeleville on tarjolla erilaisia polkuja, joita voi valita opiskelun aikana. Kaikki polkuvaihtoehdot on esitelty HOKS ja opiskelupolut -sivulla. Kaksoistutkinto- ja kilpaurheilupolut valitaan heti opintojen alussa.

Kaksoistutkinto

Haluatko suorittaa ammatillisen perustutkinnon lisäksi myös ylioppilastutkinnon? Kaksoistutkintoon voi hakea, kun on ensin valittu yhteishaussa johonkin niistä Ammattiopisto Tavastian perustutkinnoista, joissa kaksoistutkinnon suorittaminen on mahdollista. Lue lisää ja katso perustutkinnot, joiden yhteydessä voi opiskella samalla ylioppilaaksi. Lue kaksoistutkinnosta lisää HOKS ja opiskelupolut -sivulta ja täytä hakemus kaksoistutkinnon suorittamisesta.

Kilpaurheilupolku

Jos harrastat urheilua tavoitteellisesti, on sinulla mahdollisuus hakeutua ammattiopiston kilpaurheilupolulle, jota koordinoi Urheiluakatemia Tavastia. Urheiluakatemian tavoitteena on tukea urheilijoiden kaksoisuraa eli opiskelun ja urheilun laadukasta ja kestävää yhteensovittamista. Urheiluakatemian jäsenenä pääset osallistumaan ohjattuun aamuvalmennukseen kolme kertaa viikossa ja hyödyntämään muita urheiluakatemian asiantuntijoita tavoitteellisen urheilu-uran edistämiseksi. Jos olet kiinnostunut kilpaurheilupolusta lue lisää HOKS ja opiskelupolut -sivulta ja täytä hakemus tämän linkin kautta.

Lisätietoja: Urheiluakatemia Tavastian koordinaattori Olli-Pekka Hakala, olli-pekka.hakala@kktavastia.fi, p. 050 596 9901

Koulumatkatuki

Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut opiskelijat (oppivelvolliset) voivat hakea koulumatkatukea, jos yhdensuuntaisen koulumatkan pituus opiskelijan asunnolta oppilaitokseen on vähintään 7 kilometriä. Opiskelijalla ei tällöin ole omaa maksuosuutta. Oppivelvollisia ovat alle 18-vuotiaat, joilla ei ole vielä toisen asteen tutkintoa.

Muut opiskelijat, joiden yhdensuuntainen koulumatkan pituus opiskelijan asunnolta oppilaitokseen on vähintään 10 kilometriä, voivat hakea KELAsta koulumatkatukea:

Täysimääräinen tuki:

  • Vähintään 15 matkapäivää kuukaudessa.
  • Opiskelijan oma maksuosuus on 43 €/kk.

Puolet täysimääräisestä tuesta:

  • 10–14 matkapäivää kuukaudessa.
  • Opiskelijan oma maksuosuus on 21,50 €/kk.

Matkustuspäivät katsotaan kalenterikuukausittain. Kalenterikuukaudessa lasketaan ainoastaan kalenterikuukauden koulumatkatukeen oikeuttavat päivät. Lähtökohtaisesti koulumatkatuki haetaan koko lukuvuodelle kerralla. Jos tiedot muuttuvat, opiskelijan tulee välittömästi tehdä muutosilmoitus!

Lisää tietoa koulumatkatuesta löydät Kelan sivuilta.

Hakemus koulumatkatuesta

Halutessasi voit tehdä koulumatkatukihakemuksen jo ennen opintojen alkamista. Koulumatkatukea haetaan verkkohakemuksella OmaKelassa, www.kela.fi/omakela. Jotta voit kirjautua OmaKelaan ja hakea tukea, tarvitset omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lisätietoa ja neuvoa voit tarvittaessa kysyä Opintotoimistosta: 03 6581 900, Opintotoimiston chat tai opintotoimisto@kktavastia.fi

Waltti-liikenteessä ostoluvan myöntää KELA matkatukihakemuksen perusteella. Opiskelija voi halutessaan tilata Waltti-kortin ja ostaa lipputuotteen Waltti-verkkokaupasta (vaatii vahvan tunnistautumisen esim. verkkopankkitunnuksia käyttäen). Katso lisätietoa ja ohje Waltti-kortista.

Opiskelijakortti

Päätoimisesti opiskelevat tutkinto-opiskelijat voivat saada Frankin maksuttoman digitaalisen opiskelijakortin. Frankin digitaalinen opiskelijakortti toimii virallisena opiskelijatunnisteena ja antaa oikeuden kaikkiin Matkahuollon ja VR:n opiskelija-alennuksiin.

Jos liityt jäseneksi Suomen Ammattiin Opiskelevien Liittoon (SAKKI ry) tai Suomen Opiskelija-Allianssiin (OSKU ry), voit saada opiskelijakortin niiden kautta. Näiden opiskelijajärjestöjen jäsenyys on maksullista. SAKKI-kortti ja OSKUn AMIS-kortti oikeuttavat kaikkiin Matkahuollon ja VR:n opiskelija-alennuksiin.

Ammattiopiston opiskelijoille voidaan tehdä opiskelun alkuvaiheessa myös oppilaitoksen kuvallinen henkilökortti. Tällä kortilla voit todentaa esimerkiksi oikeutesi ilmaiseen lounaaseen Tavastian opiskelijaravintolassa, mutta kortti ei kelpaa Matkahuollon ja VR:n opiskelija-alennuksien saamiseen.

Lue opiskelijakorteista lisää Opiskelijakortti-sivulta.

Sanasto

Ammatilliseen koulutukseen liittyy paljon uusia termejä ja lyhenteitä. Olemme koonneet avuksesi sanaston, jolla pääset alkuun.

Klikkaa tästä sanastoon

Tervetuloa tavastialaiseksi!

__________________________________

Ota seurantaan Ammattiopisto Tavastian somekanavat.

#ammattiopistotavastia #kktavastia #tavastialainen

Lisätietoja antaa

Tavastia Ohjauspiste

Opinto-ohjaus, opinto-ohjaaja, opo
ohjauspiste@kktavastia.fi
+35836581500

Sivua päivitetty 3.7.2024 kello 14.01