Perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa jokaisella opiskelijalla on oma yksilöllinen opintopolku ja henkilökohtaiset tavoitteet.

Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, HOKS

Heti opintojen alussa sinulle laaditaan Wilmassa HOKS, henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma. HOKSissa tehdään suunnitelma opinnoistasi, oppimisen tavoista, ohjauksesta ja tuesta sekä tehdään urasuunnitelma. Myös huoltajasi osallistuu suunnitelman laatimiseen. Suunnitelmaa päivitetään opiskelun aikana.

Opiskelijoiden välisiä oppimisen tapoja ja etenemistä ei kannata verrata toisiinsa. Vaikka etenet oman suunnitelmasi mukaisesti, sinun ja kaikkien muidenkin opiskelijoiden osaamista verrataan tutkinnon perusteiden arviointikriteereihin, ei toisten opiskelijoiden osaamiseen.

Sinulla on velvollisuus osallistua HOKSisi mukaiseen opetukseen. HOKSin mukaista opintojen etenemistä seurataan. Jos opiskelusi on päätoimista ja saat esimerkiksi Kelan opintotukea tai opiskelet työttömyysetuudella tai työvoimakoulutuksessa, tulee suorituksia olla vähintään 4,5 osaamispistettä kuukaudessa.

Henkilökohtaisesta osaamisen kehittämissuunnitelmasta ja opintosuorituksista menee tietoja valtakunnalliseen Oma Opintopolku -palveluun. Opintosuorituksesi siirtyvät valtakunnalliseen Koski-palveluun. Omat opintosuoritukseni -osiossa voit tarkastella ja jakaa opintotietojasi (esim. työhakemuksen liitteeksi). eHOKS-osiossa näet henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmasi ja linkin opintojen aloitus- sekä päättökyselyihin. Oma Opintopolkuun kirjautumisessa käytetään suomi.fi -tunnistautumista, joten kirjautumista varten tarvitset pankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin.

Valinnaiset opinnot

Ammattiopisto Tavastiassa voit valita opintoja omien tavoitteidesi mukaisesti. Joissakin ammatillisissa tutkinnoissa voit valita osaamisalan opintojen alettua. Joillakin aloilla osaamisalan valintaan voi liittyä erillinen hakeutuminen. Ammatillisia tutkinnon osia valitaan opintojen kuluessa. Valittavana on valinnaisia tutkinnon osia suoritettavasta tutkinnosta, kaikille tutkinnoille yhteisiä valinnaisia tutkinnon osia tai voit valita tutkinnon osan toisesta tutkinnosta. Yhteisissä tutkinnon osissa valittavana on yhdeksän osaamispisteen laajuiset valinnaiset opinnot.

Opiskelupolut

Olemme suunnitelleet valmiiksi erilaisia polkuvaihtoehtoja, joiden perusteella voit tehdä valintoja HOKSiisi.

Jatko-opintopolku

Jatko-opintopolulla valmentaudut korkeakouluopintoihin. Opinnot helpottavat sinua korkeakoulun valintakokeissa ja opinnoissa pärjäämisessä. Voit valita jatko-opintoja YTO-valinnaisiksi opinnoiksi yksittäin tai 15 osaamispisteen kokonaisuutena.

Lisäksi Tavastiassa sinulla on mahdollisuus valita korkeakouluopintoja osaksi ammatillista perustutkintoasi. Väyläopinnot toteutetaan Hämeen ammattikorkeakoulussa.

Joustava polku

Joustava polku on tarkoitettu sinulle, joka tarvitset erityistä tukea opiskeluusi, joustavan opiskelusuunnitelman, uusia ratkaisuja opinnoissa jatkamiseen ja tukea opiskeluarkeesi. Tukenasi on OTE-paja, jossa erityisopettajat pohtivat kanssasi, millaisesta tuesta hyödyt.

Kaksoistutkintopolku

Kaksoistutkintopolulla (kahden tutkinnon polku) suoritat ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Saat hyvät tiedot ja taidot jatko-opintoihin. Suoritat ylioppilastutkinnon viidessä aineessa. Kaksoistutkinto-opiskelussa suoritat osaamispisteitä saman verran kuin pelkästään perustutkinto-opiskelijana, sillä lukio-opinnot sisällytetään osaksi ammatillista perustutkintoa. Mahdollisuudesta kahden tutkinnon suorittamiseen tiedotetaan opintojen alettua.

Kansainvälisyyspolku

Haluatko opiskeluaikanasi saada kokemusta kansainvälisyydestä? KV-polulla pääset tutustumaan omaan alaasi kansainvälisessä ympäristössä.

Kestävän tulevaisuuden polku

Tulevaisuuden osaamiseen ja ammattitaitoon liittyy aina vaan vahvemmin vastuullisuus ja kestävä toiminta kaikessa tekemisessä. Kestävällä polulla kohtaat kestävän kehityksen eri ulottuvuudet, sisäistät kestävän elämäntavan merkityksen ja perehdyt mm. oman alasi ympäristövaikutuksiin sekä kierrätyksen ja kiertotalouden merkitykseen luonnonvarojen ja materiaalien kestävässä käytössä.

Ammattiopisto Tavastialla on OKKA-säätiön myöntämä Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatti.

Kilpaurheilupolku

Ammattiopisto Tavastian opiskelijoilla on mahdollisuus hakea Urheiluakatemia Tavastian koordinoimaan kilpaurheiluvalmennukseen. Valmennusta toteutetaan yhdessä Lyseon lukion urheilulinjan kanssa. Valmennukseen pyrkivien tulee olla lajissaan hyvää kansallista tasoa. Urheiluakatemian koordinaattori tekee valinnat yhdessä lajivalmentajien kanssa hakemusten perusteella. Tarvittaessa voidaan haastatella urheilijaa ja/tai hänen henkilökohtaista valmentajaansa. Kilpaurheiluvalmennuksesta voit saada osaamispisteitä henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti.

Lisätietoja Urheiluakatemia Tavastiasta.

S2-polku

S2-polku on opiskelijalle, joka tarvitsee tukea suomen kielessä ja opiskelun taidoissa. S2-polulla opiskelet YTO-opintoja omassa ryhmässä tai integroidusti YTO-pajassa. S2-polulla korostuvat selkokielinen opetus ja materiaali.

Taitaja-polku

Haluatko saada uusia kokemuksia ja osallistua ammattitaidon suomenmestaruuskilpailuihin? Taitaja-polku on mahdollisuus valmentautua Taitaja-kilpailuihin osana ammatillisen perustutkinnon opintojasi. Lisäksi tulevat työnantajasi arvostavat myös saamaasi kisakokemusta – Taitaja näyttää hyvältä CV:ssä. Kilpailuun on yläikäraja, voit kilpailuvuonna olla korkeintaan 21-vuotias.

Yrittäjyyspolku

Yrittäjyyspolulla saat innostavassa opiskelijaporukassa tietoa ja omakohtaista kokemusta yrittäjyydestä. Sinua kannustetaan löytämään oma polkusi työelämään ja saat valmennusta, jos haaveesi on oman yrityksen perustaminen.

Sivua päivitetty 3.7.2024 kello 14.30