Uusia tulevaisuuden tekijöitä

3.6.2024 Heini Kujala

Ammattiopisto Tavastiasta valmistutaan perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoon. Yhä useamman opiskelijan tavoitteena on suorittaa tutkinnon osia. Lisäksi Tavastiassa saavat todistuksen Tuva-koulutuksen ja aikuisten maahanmuuttajien perusopetuksen päättäneet. Tavoitteensa saavuttaa vuosittain lähes tuhat henkilöä. Heistä enää 15 prosenttia saa todistuksensa toukokuun lopussa. Muut valmistuvat pitkin vuotta, kun valmistumispäiviä on kahden viikon välein.

Vaikka toukokuun lopussa valmistuvien määrä on vähentynyt, oli jälleen ihanaa juhlia valmistuneita kevätjuhlissa, joita Ammattiopisto Tavastiassa järjestettiin kaksin kappalein perjantaina 31.5.2024.

Ammatillisten oppilaitosten opiskelijat ovat monen ikäisiä, kun aloittaneista valtaosa on aikuisia. Monella on siis valmistuttuaan takanaan pitkä työura. Osa valmistuneista kuitenkin astuu työelämään uusina työntekijöinä, joilla ehkä on käytännön työkokemusta vain koulutukseen sisältyvästä työelämässä oppimisesta.

Olen ollut monenlaisessa työssä kuudella vuosikymmenellä. Siksi haluaisin valmistumisjuhlissa antaa neuvoja työuransa aloittaville, ja niinhän sitä on tullut annettuakin. Tiedän kyllä, ettei toisten neuvoista ole paljon iloa, itse meidän jokaisen tulee oppimme kantapään kautta hakea.

Usein juhlapuheissani olen korostanut työpaikan yhteistyön tärkeyttä ja jokaisen merkitystä yhteishengen luomisessa. Jos työpaikassa kaikki eivät sitoudu yhteisiin arvoihin tai työkaverit ja esihenkilöt eivät tue kaikkien työssä onnistumista, työ on raskasta ja kuormittavaa. Huono yhteishenki vaikuttaa myös työn laatuun ja asiakkaisiin. Monesti yksikin henkilö vaikuttaa ilmapiiriin joko sitä parantavasti tai heikentävästi. Huonoon työilmapiiriin ei kannata tottua, vaan siihen pitää puuttua. Tavoitteena on, että jokainen voi tuntea olevansa tärkeä osa työyhteisöä. Silloin tuntee olonsa turvalliseksi ja pystyy antamaan työssä käyttöön parhaan osaamisensa.

Toinen asia, jonka olen vuosien varrella useasti nostanut esille, on työn ja muun elämän tasapaino. Omasta hyvinvoinnista on tärkeää pitää huolta. Se vaikuttaa sekä työuraan että onnellisuuteen. Työhyvinvointi on kokonaisuus, jonka muodostavat työ ja sen mielekkyys, terveys, turvallisuus ja hyvinvointi. Hyvinvointi taas koostuu mm. liikunnasta, terveellisestä ruokavaliosta, mielenterveydestä, itsetuntemuksesta, perheestä ja ystävistä. Hyvinvointia on tärkeää vaalia koko elämän ajan. Ja työhyvinvoinnin vaaliminen on työssä jokaisen tehtävä. Hyvinvoivat työntekijät myös pystyvät rakentavaan yhteistyöhön ja vahvistamaan jokaisen työssä onnistumista.

Futuristi Perttu Pölösen mukaan informaatiovallankumous muuttaa työtämme, ja tarvitsemme jatkossa yhä enemmän sydämen työtaitoja, joita ovat mm. uteliaisuus, rohkeus, luovuus, intohimo, tarinankerronta, kriittinen tulkinta, myötätunto, rehellisuus, etiikka ja rakkaus. Näihin tulevaisuuden taitoihin eivät koneet pysty, ainakaan vielä.

Tahdonkin sanoa sinulle, ammattiin valmistuva:

  • Toivon, että vaalit sydämen työtaitoja, olet utelias, rohkea, luova, myötätuntoinen ja rehellinen sekä itsellesi että muille.
  • Toivon, että osaat unelmoida ja uskallat toteuttaa unelmiasi, vaikka sinua pelottaisikin.
  • Toivon, että unelmasi toteutuvat joko niin kuin ajattelet tai jollakin sellaisella tavalla, jota et nyt osaa edes kuvitella.
  • Toivon, että sinulla on voimia aina uudelleen nousta ylös, vaikka kompastuisit työnhaussa, työssä tai elämässäsi.
  • Toivon, että rinnallasi on tärkeitä ihmisiä, jotka tukevat sinua ja joita itse voit tukea.

Kuvat ovat Ammattiopisto Tavastian ensimmäisestä valmistujaisjuhlasta 31.5.2024.

Heini Kujala

Heini Kujala on Ammattiopisto Tavastian rehtori.

Sivua päivitetty 3.6.2024 kello 14.18

Tutustu myös näihin kirjoituksiin

Heini Kujala 29.5.2020

Erilainen kevätjuhla

Ammattiopisto Tavastiasta valmistui toukokuun lopussa kaksisataa ammatillisen tutkinnon suorittanutta. Se vastaa alle neljännestä vuoden aikana yhteensä valmistuneista ja valmistuvista. Valmistumispäivä […]

Lue kirjoitus

Marika Kinnunen 7.10.2019

Tutustumassa ranskalaiseen lasialan ammattikoulutukseen

Lasialan opettajat Sara Hulkkonen ja Marika Kinnunen yhdessä koulutuspäällikkö Minna Lemisen kanssa tutustuivat ranskalaiseen lasialan ammatilliseen koulutukseen kesäkuussa 2019. Matkan […]

Lue kirjoitus