Ympäristöblogi

Maailman ylikulutuksen päivä 22.8.20

22.8.2020 Merja Kytöaho

Lauantaina 22.8.20 vietetään maailman ylikulutuksen päivää. Ylikulutuspäivä on se päivä, jolloin kulutuksemme ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisista polttoaineista aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä yhden vuoden aikana. Koronakriisin vuoksi päivä siirtyi yli kolmella viikolla myöhemmäksi viime vuodesta. Ihmisen ekologinen jalanjälki on pienentynyt lyhyessä ajassa.

Suomen ylikulutuspäivän sijaintiin ei koronakriisi vielä ehtinyt vaikuttaa. Kuvassa on luettelo eri maiden vuoden 2019 ylikulutuspäivistä. Kansalliset ylikulutuspäivät eivät ole suoraan verrannollisia maailman ylikulutuspäivään vaan koronakriisi näkyy niissä viiveellä.

Ylikulutuksesta voit lukea lisää WWF:n sivuilta.

Jokainen voi vähentää ylikulutusta omalta osaltaan. Omaa toimintaa kannattaa tarkastella. Voisiko esimerkiksi lainata tai vuokrata tavaroita ostamisen sijaan. Voisiko rikkimenneen koneen tai vaatteen korjata? Käytetyn ostaminen uuden sijaan? Kasvispainotteisen ruoan lisääminen omaan ruokavalioon, jne. Suuressa mittakaavassa luonnonvarojen liikakäytön lopettamiseksi tarvitaan kuitenkin poliittisia toimia.

Jos kaikki kuluttaisivat yhtä paljon kuin suomalaiset, tarvitsisimme 3,6 maapalloa. Onneksi niin ei ole. Tämä päivä antaa meille ajattelemisen aihetta ja tosiaankin syyn tarkastella omaa toimintaamme. Toivottavasti se ei jää pelkkään tarkasteluun vaan toiminnassamme tapahtuu myös jotain muutoksia ympäristöystävällisempään suuntaan.

Merja Kytöaho

Merja Kytöaho on Ammattiopisto Tavastian ravintola-, catering- ja elintarvikealan koulutuspäällikkö sekä Tavastian kestävä tulevaisuus -ryhmän puheenjohtaja.

Sivua päivitetty 28.1.2021 kello 14.38

Tutustu myös näihin kirjoituksiin

Taru Vierimaa 19.5.2022

Uraohjaus Ammattiopisto Tavastiassa

Jatkuvan oppimisen hankkeessa kehitetään työikäisten ohjausta. Tulevat ja nykyiset opiskelijat tarvitsevat tukea omissa uravalinnoissaan. Missä kohdataan tulevia asiakkaita? Ammattiopiston Tavastian […]

Lue kirjoitus

Merja Kytöaho 25.11.2021

Kestävän kehityksen sertifikaatti – Ammattiopisto Tavastia

Ammattiopisto Tavastia sai Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatin elokuussa 2017. Nyt haemme sille jatkoa. Auditointitilaisuus on perjantaina 26.11.21. Auditoija haastattelee johtoa, […]

Lue kirjoitus