Ympäristöblogi

Maailman ylikulutuksen päivä 22.8.20

22.8.2020 Merja Kytöaho

Lauantaina 22.8.20 vietetään maailman ylikulutuksen päivää. Ylikulutuspäivä on se päivä, jolloin kulutuksemme ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisista polttoaineista aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä yhden vuoden aikana. Koronakriisin vuoksi päivä siirtyi yli kolmella viikolla myöhemmäksi viime vuodesta. Ihmisen ekologinen jalanjälki on pienentynyt lyhyessä ajassa.

Suomen ylikulutuspäivän sijaintiin ei koronakriisi vielä ehtinyt vaikuttaa. Kuvassa on luettelo eri maiden vuoden 2019 ylikulutuspäivistä. Kansalliset ylikulutuspäivät eivät ole suoraan verrannollisia maailman ylikulutuspäivään vaan koronakriisi näkyy niissä viiveellä.

Ylikulutuksesta voit lukea lisää WWF:n sivuilta.

Jokainen voi vähentää ylikulutusta omalta osaltaan. Omaa toimintaa kannattaa tarkastella. Voisiko esimerkiksi lainata tai vuokrata tavaroita ostamisen sijaan. Voisiko rikkimenneen koneen tai vaatteen korjata? Käytetyn ostaminen uuden sijaan? Kasvispainotteisen ruoan lisääminen omaan ruokavalioon, jne. Suuressa mittakaavassa luonnonvarojen liikakäytön lopettamiseksi tarvitaan kuitenkin poliittisia toimia.

Jos kaikki kuluttaisivat yhtä paljon kuin suomalaiset, tarvitsisimme 3,6 maapalloa. Onneksi niin ei ole. Tämä päivä antaa meille ajattelemisen aihetta ja tosiaankin syyn tarkastella omaa toimintaamme. Toivottavasti se ei jää pelkkään tarkasteluun vaan toiminnassamme tapahtuu myös jotain muutoksia ympäristöystävällisempään suuntaan.

Merja Kytöaho

Merja Kytöaho on Ammattiopisto Tavastian ravintola-, catering- ja elintarvikealan koulutuspäällikkö sekä Tavastian kestävä tulevaisuus -ryhmän puheenjohtaja.

Sivua päivitetty 28.1.2021 kello 14.38

Tutustu myös näihin kirjoituksiin

Merja Kytöaho 2.9.2021

Suomalaisen ruoan päivä 4.9.

Suomalaisen ruoan päivää vietetään nyt kolmatta kertaa. Päivän perustajat löytyvät Hyvää Suomesta -merkin takaa. Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisten pakattujen […]

Lue kirjoitus

Heini Kujala 20.5.2020

Miten nuori valitsee ammattinsa tänään?

Yhteishaun tulokset tulevat kesäkuun 11. päivä. Yhteishaku onnistui Tavastian kannalta hyvin. Ensisijaisia hakijoita oli aloituspaikkoihin nähden 1,02. Suhdeluku on ollut […]

Lue kirjoitus