Yleinen

Lasialan uusilla opiskelijoilla on tekemisen meininki

31.3.2021

Teolliseen lasinvalmistukseen keskittyvä opiskelijaryhmä aloitti tammikuussa opinnot Iittalan Lasitehtaalla. Ammattiopisto Tavastia järjestää lasialan artesaanin perustutkintokoulutusta nyt yhteistyössä Fiskars Groupiin kuuluvan Iittalan lasitehtaan kanssa, ja opiskelijoita koulutetaan sillä silmällä, että valmistuttuaan he voisivat työskennellä Iittalan lasitehtaalla.

Aiemmin Ammattiopisto Tavastia on järjestänyt lasialan koulutusta vain Nuutajärvellä, mutta nyt lasialan artesaaniksi voi siis opiskella kummassakin paikassa, hieman eri painotuksilla.

Dino Helmisellä on ennestään jo neljä ammattia, mutta lasialan opinnot tuntuvat nyt parhaalta ratkaisulta ja saivat hänet muuttamaan Iittalaan.

Koulutussopimuksella mestarin opissa

Tammikuussa aloittaneessa ryhmässä on seitsemän opiskelijaa, joiden ikähaitari on 30–56 vuotta. Opiskelijat suorittavat opintojaan koulutussopimuksella ja he opiskelevat koko ajan käytännön töitä tekemällä. Pari päivää viikossa heitä ohjaa opettaja, Sara Hulkkonen tai Marika Kinnunen, ja pari päivää viikossa Iittalan lasitehtaan lasinpuhaltajamestari Jorma Huovilainen, joka toimii samalla opiskelijoiden työpaikkaohjaajana.

– Meillä on tehtaan puolesta uskomattoman hienot resurssit opiskeluun. Tavarat, materiaalit, taitavat opettajat ja työpaikkaohjaaja, ja ennen kaikkea hieno perinne, jota saamme olla jatkamassa, hehkuttaa uusi opiskelija Terhi Ihalainen.

– Tämä ei myöskään ole ihan tavallinen opiskeluympäristö, sillä näemme koko ajan ammattilaisia työssään, ja meidät onkin otettu todella hienosti vastaan, Ihalainen kertoo opiskeluistaan tänä vuonna 140 vuotta täyttävällä Iittalan lasitehtaalla.

Haastattelupäivänä Terhi Ihalainen oli päässyt ensimmäistä kertaa kokeilemaan lasinpuhallusta pillillä.

– Tähän saakka olemme harjoitelleet pieniä perusmuotoja umpilasista, joten nyt oli mahtavaa päästä kokeilemaan pilliin puhallusta, hän iloitsee.

– Täällä puhalletaan yhteen hiileen, mutta eri pilleihin, koska korona, nauraa Dino Helminen, uusi lasialan opiskelija hänkin.

Terhi Ihalaisen ensimmäinen puhallus lasiin! Ihalaisen mielestä lasinpuhallus vaatii henkistä ja fyysistä tasapainoa ja flow-tilaan antautumista.

Verta, hikeä ja sirpaleita

Helminen ja Ihalainen sekä myös tammikuussa opiskelun aloittanut Anu Loponen korostavat kaikki kilpaa opiskelijaryhmän kesken vallitsevaa tsemppihenkeä ja hyvää mieltä.

– Tämä on paras luokka ja opiskeluympäristö ikinä! Dino Helminen huudahtaa.

– Jokaisen onnistuminen on koko luokan onnistuminen, hän jatkaa.

Uusien asioiden oppiminen on kaikkien kolmen mielestä erittäin palkitsevaa, mutta myös haastavaa.

– Verta, hikeä ja sirpaleita riittää, he virnistävät 1100-asteisen lasiuunin kupeessa työskentelystä.

Anu Loponen vaihtoi sihteerin työt lasinpuhalluksen opiskeluun.

Motivaatio korkealla

Koska kaikki ryhmän opiskelijat ovat aikuisia ja kaikille on kertynyt elämänkokemusta, myös motivaatio opiskeluun on kaikilla korkealla. Hyvältä lasinpuhaltajalta vaaditaan keskittymiskykyä.

– Tässä pitää olla innostusta alaan sekä kärsivällisyyttä ja rauhallisuutta, mutta toisaalta myös ripeyttä, sillä lasin käsittelylle on tietty aikaikkuna, jolloin sitä voi työstää, Dino Helminen sanoo.

– Pitää myös osata suhtautua pettymyksiin, sillä niitä tulee varmasti ainakin alussa, kun ei kaikkea osaa, mutta toisaalta tulee myös iloisia onnistumisia, Anu Loponen lisää.

Opiskelijoiden mukaan tyypillinen opiskelupäivä menee niin, että aamulla käydään läpi mitä päivän aikana tehdään, ja loppupäivä ollaan lasihytissä tai sitten opiskellaan materiaalitietoutta.

Koulutuksen tavoite on madaltaa kynnystä hakeutua teollisuuteen töihin ja se on myös opiskelijoiden toive. Mitään ei kuitenkaan ole valmiiksi luvattu, joten opiskelut ovat samalla vähän kuin pitkä työhaastattelu, jossa voi parantaa koko ajan. Artesaanin koulutus kestää kahdesta kolmeen vuotta riippuen opiskelijan aiemmista opinnoista ja osaamisesta.

– Se, että kaikilla on iso halu oppia, tuo valtavasti poweria tekemiseen! Dino Helminen päättää.

Tutustu lasialan artesaanin koulutukseen

Sivua päivitetty 31.3.2021 kello 09.30

Uusimmat uutiset

Käsityön lumoa ja historian henkeä

Tavastian kudonnan opinnoissa panostetaan tekemisen ohella erilaisien materiaalien, aikakausien ja tyylisuuntauksien tuntemukseen. Perinteisten taitojen vaaliminen osoittautuu tärkeäksi erityisesti silloin, kun […]

Lue lisää

23.4.2024

Onnea ammattiin valmistuneille!

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 22.12.2023.–5.4.2024 välisenä aikana 215 uutta ammattilaista. Heistä 30 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Lämpimät onnittelut […]

Lue lisää

5.4.2024

Kansainvälisyys on tärkeä osa ammattiopiston toimintaa

Kansainväliset vierailut ovat tärkeä tapa mm. kasvattaa oppilaitoksen verkostoja ja kehittää toimintatapoja. Tavastiassa on käy vuosittain lukuisa määrä ulkomaalaisia vieraita […]

Lue lisää

28.3.2024