Ympäristöblogi

Kestävän kehityksen sertifikaatti – Ammattiopisto Tavastia

25.11.2021 Merja Kytöaho

Ammattiopisto Tavastia sai Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatin elokuussa 2017. Nyt haemme sille jatkoa. Auditointitilaisuus on perjantaina 26.11.21. Auditoija haastattelee johtoa, Kestävä tulevaisuus -ryhmän jäseniä, opiskelijoita ja itsearvioinnissa mukana olleita henkilöitä.

Alkuvuodesta 2021 johto ja neljä osastoista muodostettua ryhmää tekivät itsearvioinnin eDelphi-tietokantaan. Jokaisen ryhmän kanssa pidettiin aloituspalaveri, jossa käytiin itsearvioinnin tekemisen perusasiat läpi. Arvioitavana oli kymmenen indikaattoria. Jokainen arvioija laittoi tietokantaan oman arvionsa/pallukkansa nelikentällä siihen kohtaan, missä hänen mielestään Tavastiassa oltiin.

Tässä kuvassa on yhden ryhmän vastaukset. Pallukan lisäksi piti kirjoittaa perustelut ja kehittämisehdotukset kunkin indikaattorin osalta.
Tämä kuva on yhteenveto kaikkien viiden ryhmän arvioinneista. Sinisessä ryhmässä on ollut hajontaa, jonka vuoksi kuvassa on kaksi eri rinkulaa.

Kun ryhmä oli tehnyt arvioinnin käytiin heidän kanssaan loppukeskustelu. Yhteenveto käsiteltiin kaikkien ryhmien kanssa, Kestävä tulevaisuus -ryhmän kanssa sekä kesäkuun alussa Teamsin kautta kaikille halukkaille. Osallistujia oli 44.

Sertifikaattia hakiessa oppilaitoksen toiminnan on lisäksi täytettävä kestävän tulevaisuuden indiktaattoreihin liittyvät perustason kriteerit. Tämä arviointi tehtiin Kestävä tulevaisuus -ryhmässä. Ketu-ryhmä koostuu Ammattiopiston osastojen ja kuntayhtymäpalvelujen henkilöistä. Lisäksi siihen kuuluu opiskelijakunnan hallituksessa olevia opiskelijoita (tämän vuoden opiskelijoita ei ole vielä valittu) ja myös lukioilla ja Vopilla on ryhmässä edustus.

Itsearviointien kehittämisehdotukset huomioitiin Koulutuskuntayhtymä Tavastian Kestävän tulevaisuuden ohjelmaa laatiessa. Ohjelmassa pitää olla tavoitteita ja toimenpiteitä, joiden avulla oppilaitos vahvistaa toiminnassaan tulevaisuutta ennakoivaa ja yhteiskuntaa uudistavia toimenpiteitä. Auditoija tulee joidenkin kuukausien jälkeen todentamaan, että toimenpiteet ovat käynnistyneet.

Pidetään peukkua, että olemme onnistuneet kuvailemaan kestävän toimintamme todenperäisesti ja saamme jatkoa sertifikaatille.

Merja Kytöaho

Merja Kytöaho on Ammattiopisto Tavastian ravintola-, catering- ja elintarvikealan koulutuspäällikkö sekä Tavastian kestävä tulevaisuus -ryhmän puheenjohtaja.

Sivua päivitetty 25.11.2021 kello 20.03

Tutustu myös näihin kirjoituksiin

Marika Kinnunen 7.10.2019

Tutustumassa ranskalaiseen lasialan ammattikoulutukseen

Lasialan opettajat Sara Hulkkonen ja Marika Kinnunen yhdessä koulutuspäällikkö Minna Lemisen kanssa tutustuivat ranskalaiseen lasialan ammatilliseen koulutukseen kesäkuussa 2019. Matkan […]

Lue kirjoitus

Merja Kytöaho 23.3.2021

Kohti vähäpäästöisempää huomista

Koulutuskuntayhtymä Tavastian rakennusten pääasiallinen lämmitysjärjestelmä on kaukolämpö. Kahdessa rakennuksessa (F ja S) käytetään lisäksi aurinkosähköä ja I-rakennuksessa maalämpöä. Auringosta saatava […]

Lue kirjoitus