Ympäristöblogi

Kestävän kehityksen sertifikaatti – Ammattiopisto Tavastia

25.11.2021 Merja Kytöaho

Ammattiopisto Tavastia sai Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatin elokuussa 2017. Nyt haemme sille jatkoa. Auditointitilaisuus on perjantaina 26.11.21. Auditoija haastattelee johtoa, Kestävä tulevaisuus -ryhmän jäseniä, opiskelijoita ja itsearvioinnissa mukana olleita henkilöitä.

Alkuvuodesta 2021 johto ja neljä osastoista muodostettua ryhmää tekivät itsearvioinnin eDelphi-tietokantaan. Jokaisen ryhmän kanssa pidettiin aloituspalaveri, jossa käytiin itsearvioinnin tekemisen perusasiat läpi. Arvioitavana oli kymmenen indikaattoria. Jokainen arvioija laittoi tietokantaan oman arvionsa/pallukkansa nelikentällä siihen kohtaan, missä hänen mielestään Tavastiassa oltiin.

Tässä kuvassa on yhden ryhmän vastaukset. Pallukan lisäksi piti kirjoittaa perustelut ja kehittämisehdotukset kunkin indikaattorin osalta.
Tämä kuva on yhteenveto kaikkien viiden ryhmän arvioinneista. Sinisessä ryhmässä on ollut hajontaa, jonka vuoksi kuvassa on kaksi eri rinkulaa.

Kun ryhmä oli tehnyt arvioinnin käytiin heidän kanssaan loppukeskustelu. Yhteenveto käsiteltiin kaikkien ryhmien kanssa, Kestävä tulevaisuus -ryhmän kanssa sekä kesäkuun alussa Teamsin kautta kaikille halukkaille. Osallistujia oli 44.

Sertifikaattia hakiessa oppilaitoksen toiminnan on lisäksi täytettävä kestävän tulevaisuuden indiktaattoreihin liittyvät perustason kriteerit. Tämä arviointi tehtiin Kestävä tulevaisuus -ryhmässä. Ketu-ryhmä koostuu Ammattiopiston osastojen ja kuntayhtymäpalvelujen henkilöistä. Lisäksi siihen kuuluu opiskelijakunnan hallituksessa olevia opiskelijoita (tämän vuoden opiskelijoita ei ole vielä valittu) ja myös lukioilla ja Vopilla on ryhmässä edustus.

Itsearviointien kehittämisehdotukset huomioitiin Koulutuskuntayhtymä Tavastian Kestävän tulevaisuuden ohjelmaa laatiessa. Ohjelmassa pitää olla tavoitteita ja toimenpiteitä, joiden avulla oppilaitos vahvistaa toiminnassaan tulevaisuutta ennakoivaa ja yhteiskuntaa uudistavia toimenpiteitä. Auditoija tulee joidenkin kuukausien jälkeen todentamaan, että toimenpiteet ovat käynnistyneet.

Pidetään peukkua, että olemme onnistuneet kuvailemaan kestävän toimintamme todenperäisesti ja saamme jatkoa sertifikaatille.

Merja Kytöaho

Merja Kytöaho on Ammattiopisto Tavastian ravintola-, catering- ja elintarvikealan koulutuspäällikkö sekä Tavastian kestävä tulevaisuus -ryhmän puheenjohtaja.

Sivua päivitetty 25.11.2021 kello 20.03

Tutustu myös näihin kirjoituksiin

Heini Kujala 26.11.2020

Palvelumuotoilu ja innovointia

Tänään ammattiopistossa aloittaa omasta henkilöstöstä koostuva ryhmä, joka opiskelee tuotekehitystyön erikoisammattitutinnon kahta tutkinnon osaa, palvelumuotoilu tuotekehitystyössä ja innovaattorina toimiminen. Palvelumuotoilu tarkoittaa […]

Lue kirjoitus

Heini Kujala 2.2.2021

Kuormittava muutos vai innostava kehitys

Vuoden vaihteessa kirjataan ylös edellisenä vuonna tehty kehittämistyö. Samanaikaisesti tarkennetaan, miten uudelle vuodelle tehdyt kehittämistavoitteet toteutetaan. Tuloskortti on vuosia toiminut […]

Lue kirjoitus