Ympäristöblogi

Kiertotalous

2.10.2022 Merja Kytöaho

Kiertotalous -sana on tullut jokaiselle tutuksi viime aikoina. Kiertotalous tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan materiaalien kiertoa. Luonnonvarojen säästämiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi materiaalien kiertoa pyritään tehostamaan. Tavoitteena on pitää materiaalit ja tuotteet mahdollisimman pitkään kierrossa ja synnyttää tuotannossa ja kulutuksessa niin vähän hukkaa kuin mahdollista. Näin luonnonvarat säästyvät. Omistamisen sijaan kulutus perustuu palveluihin. Jakaminen, vuokraaminen ja kierrättäminen ovat kiertotalouden avainsanoja.

Kiertotalous Suomi (KiSu) aloitti toimintansa 27.9.2022.  Se on kiertotalouden osaamisverkosto, jonka tavoitteena on tukea kuntien, yritysten, elinkeinoelämän ja kiertotalouden ekosysteemien työtä hiilineutraalin kiertotalousyhteiskunnan rakentamisessa. Motiva Oy ja Suomen ympäristökeskus SYKE koordinoivat verkoston toimintaa, jota ympäristöministeriö rahoittaa. Tutustu Kiertotalous-Suomen verkkopalveluun: www.kiertotaloussuomi.fi

SYKE kuvaa kiertotalouden osa-alueita mm. alla olevan kuvan mukaisesti.

Jätehuoltoyrityksillä on iso vastuu kiertotalouden onnistumisessa. Vastuulliseen toimintaan liittyy jätteiden kierrätys- ja käsittelytekniikka sekä yhteistyö erilaisten kierrätyskeskustoimijoiden kanssa.

Remeon auto on tuttu näky Tavastian kampuksella. Remeo hoitaa sekajätteen ja biojätteen poisviennin.

Lue Remeon kiertotalousasiaa täältä

Lassila & Tikanoja hakee Tavastiasta kaikki muut jätejakeet (metalli, lasi, paperi, kartonki, vaarallinen jäte, tietosuoja, käytetty ruokaöljy).

Lue kiertotaloudesta lisää L & T:n sivuilta

Keräsin seuraavaan kuvaan muutamia asioita, joiden avulla voit itse vaikuttaa kiertotalouden toteutumiseen.

Pystymme tekemään arjessamme monia pieniä tekoja, joilla on merkitystä ympäristölle.

Merja Kytöaho

Merja Kytöaho on Ammattiopisto Tavastian ravintola-, catering- ja elintarvikealan koulutuspäällikkö sekä Tavastian kestävä tulevaisuus -ryhmän puheenjohtaja.

Sivua päivitetty 2.10.2022 kello 14.44

Tutustu myös näihin kirjoituksiin

Merja Kytöaho 24.3.2021

Opiskelijaravintola kestävällä tiellä

Ammattiopiston ja lukioiden opiskelijat ovat tällä hetkellä etäopetuksessa, joten he eivät käytä opiskelijaravintoloiden palveluja. Tila ei kuitenkaan ole tyhjillään, sillä […]

Lue kirjoitus

Heini Kujala 28.8.2020

Jatkuva oppiminen

Jatkuva oppiminen Elinikäinen oppiminen on vaihtunut termiksi jatkuvaksi oppimiseksi. Jatkuva oppiminen on osaamisen kehittämistä ja uudistamista elämän ja työuran eri […]

Lue kirjoitus