Ympäristöblogi

Kiertotalous

2.10.2022 Merja Kytöaho

Kiertotalous -sana on tullut jokaiselle tutuksi viime aikoina. Kiertotalous tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan materiaalien kiertoa. Luonnonvarojen säästämiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi materiaalien kiertoa pyritään tehostamaan. Tavoitteena on pitää materiaalit ja tuotteet mahdollisimman pitkään kierrossa ja synnyttää tuotannossa ja kulutuksessa niin vähän hukkaa kuin mahdollista. Näin luonnonvarat säästyvät. Omistamisen sijaan kulutus perustuu palveluihin. Jakaminen, vuokraaminen ja kierrättäminen ovat kiertotalouden avainsanoja.

Kiertotalous Suomi (KiSu) aloitti toimintansa 27.9.2022.  Se on kiertotalouden osaamisverkosto, jonka tavoitteena on tukea kuntien, yritysten, elinkeinoelämän ja kiertotalouden ekosysteemien työtä hiilineutraalin kiertotalousyhteiskunnan rakentamisessa. Motiva Oy ja Suomen ympäristökeskus SYKE koordinoivat verkoston toimintaa, jota ympäristöministeriö rahoittaa. Tutustu Kiertotalous-Suomen verkkopalveluun: www.kiertotaloussuomi.fi

SYKE kuvaa kiertotalouden osa-alueita mm. alla olevan kuvan mukaisesti.

Jätehuoltoyrityksillä on iso vastuu kiertotalouden onnistumisessa. Vastuulliseen toimintaan liittyy jätteiden kierrätys- ja käsittelytekniikka sekä yhteistyö erilaisten kierrätyskeskustoimijoiden kanssa.

Remeon auto on tuttu näky Tavastian kampuksella. Remeo hoitaa sekajätteen ja biojätteen poisviennin.

Lue Remeon kiertotalousasiaa täältä

Lassila & Tikanoja hakee Tavastiasta kaikki muut jätejakeet (metalli, lasi, paperi, kartonki, vaarallinen jäte, tietosuoja, käytetty ruokaöljy).

Lue kiertotaloudesta lisää L & T:n sivuilta

Keräsin seuraavaan kuvaan muutamia asioita, joiden avulla voit itse vaikuttaa kiertotalouden toteutumiseen.

Pystymme tekemään arjessamme monia pieniä tekoja, joilla on merkitystä ympäristölle.

Merja Kytöaho

Merja Kytöaho on Ammattiopisto Tavastian ravintola-, catering- ja elintarvikealan koulutuspäällikkö sekä Tavastian kestävä tulevaisuus -ryhmän puheenjohtaja.

Sivua päivitetty 2.10.2022 kello 14.44

Tutustu myös näihin kirjoituksiin

Merja Kytöaho 2.9.2021

Suomalaisen ruoan päivä 4.9.

Suomalaisen ruoan päivää vietetään nyt kolmatta kertaa. Päivän perustajat löytyvät Hyvää Suomesta -merkin takaa. Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisten pakattujen […]

Lue kirjoitus

Heini Kujala 26.11.2020

Palvelumuotoilu ja innovointia

Tänään ammattiopistossa aloittaa omasta henkilöstöstä koostuva ryhmä, joka opiskelee tuotekehitystyön erikoisammattitutinnon kahta tutkinnon osaa, palvelumuotoilu tuotekehitystyössä ja innovaattorina toimiminen. Palvelumuotoilu tarkoittaa […]

Lue kirjoitus