Opiskelijatarina

Asiakaspalvelu on Abedille ykkösjuttu

20.4.2022

Kielitaito ja koulutus auttavat maahanmuuttajia työllistymään. Aina koulutuksen ei tarvitse olla edes pitkä, jos pohjalla on alan osaamista ja motivaatiota riittää.

Kun pitää asiakkaiden kanssa juttelusta ja myymisestä sekä erilaisten juomien tekemisestä ja kehittelystä, on ravintola-ala oikea valinta. Sitä se on erityisesti Abed Weisille, joka opiskelee parhaillaan Ammattiopisto Tavastiassa tarjoilijan tutkinnosta juomien myynnin ja tarjoilun tutkinnon osaa työvoimakoulutuksena.

Abed Weis viihtyy ravintola-alalla.

Viiden viikon lähiopinnot ovat takana, ja Weis on suunnannut työpaikalla järjestettävän koulutuksen jaksolle uuteen hämeenlinnalaiseen Vanai Bistro & Bastu -ravintolaan.

– Tämä on ollut tosi mielenkiintoinen koulutus. Teoria- ja tekniikkaopintojen myötä tiedän nyt paremmin, miksi teen töissä mitäkin, sanoo aiemmin Espanjassa, Libanonissa ja Syyriassa ravintoloissa työskennellyt Weis.

Juomien myynnin ja tarjoilun tutkinnon osa koostuu sekä lähiopinnoista että työpaikalla järjestettävästä koulutuksesta.

– Lähiopinnot jakautuvat niin, että alkuviikko opiskellaan muun muassa juomatietoutta ja muuta teoriaa, ja loppuviikko harjoitellaan baariluokassa erilaisia tekniikoita, tuotetuntemusta ja suunnitellaan myös omia, pääasiassa alkoholittomia drinkkejä. Työpaikalla järjestettävän koulutuksen jakso kestää sen jälkeen kuusi viikkoa, kertoo opettaja Mirja Korhonen.

Abed Weisin mielestä Korhonen on ollut erinomainen opettaja, joka varmistaa, että asiat tulee ymmärretyksi oikein. Hyvä opettaja lisää kiinnostusta alaan ja asiaan.

– Töissä ollessa pitää tietää tietyt asiat. Tähän saakka olen opetellut asioita samalla, kun olen ollut töissä. Tämä koulutus on siitä hyvä, että tässä oppii nopeasti. En halua mennä Suomessa monivuotiseen koulutukseen, vaan päästä heti töihin kunnolla, Weis painottaa.

Opiskelu kasvattaa kielitaitoa

Abed Weis on tullut Suomeen Espanjasta joulukuussa 2020 ja aloittanut suomen kielen opiskelun Vanajaveden Opistossa toukokuussa 2021. Kymmenen kuukauden jälkeen Weis puhuu ja ymmärtää suomea hämmästyttävän hyvin.

– Suomen kieltä voi kyllä oppia nopeasti, jos on aikaa. Minä asun Riihimäellä, ja olen opiskellut myös koulumatkoilla. Kotona se on hankalampaa, kun on pieni lapsi, Weis kertoo.

Kielen oppimista on edesauttanut myös opiskeluympäristö, sillä Tavastiassa kaikki opetus on annettu suomeksi, ja ryhmän kuusi muuta opiskelijaa ovat suomalaisia.

Abed Weisin kehittelemä frozen margarita.

– Muut opiskelijat ovat tosi kivoja, käymme yhdessä syömässä ja juttelemme, joten opin koko ajan lisää suomea. Koulussa opin myös ravintola-alan sanastoa, joten on helpompi mennä töihin.

Vanaihin Weis päätyi työharjoitteluun osittain sattuman kautta, kun Vanaissa baarimestarina työskentelevä ja Ammattiopisto Tavastiassa baarimestareita opettava Juha Haavisto kävi kertomassa baarityöskentelystä Weisin opiskeluryhmälle.

– Juha kiinnitti huomiota Abediin ja häneen työskentelyynsä ja pyysi harjoitteluun Vanaihin. Abedilla on tiedossa myös kesätöitä Vanaissa, Korhonen kertoo taitavasta oppilaastaan.

Weis on erittäin tyytyväinen tulevaan työ- ja harjoittelupaikkaansa, sillä hän haluaa nimenomaan työskennellä ruokaravintolassa, jossa asiakkaat istuvat pöydissä ja heitä saa palvella.

– En halua töihin yökerhoon tai buffet-ravintolaan, sillä haluan palvella asiakkaita niin, että he voivat vain olla ja nauttia, Weis toteaa.

Opettaja Mirja Korhonen kertoo Weisin olevan hyvä keksimään uusia juomasekoituksia.

– Hän kokeilee rohkeasti eri makuja, jotka sopivat hyvin yhteen. Erityisesti alkoholiton frozen margarita oli todella hyvää, Korhonen kehuu.

Jatkossa Weis toivoo saavansa lisää kokemusta suomalaisesta ravintolakulttuurista ja ehkä jonain päivänä perustaa oman ravintolan, jossa tärkeintä olisi – yllättäen – palvelu.

Ravintola-alalla on pula työntekijöistä. Hae koulutukseen nyt!

Tutkinnon osat:

Perustutkinnot:

Ammattitutkinnot:

Erikoisammattitutkinnot:

Sivua päivitetty 26.5.2023 kello 09.51

Uusimmat uutiset

Onnea ammattiin valmistuneille!

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 22.12.2023.–5.4.2024 välisenä aikana 215 uutta ammattilaista. Heistä 30 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Lämpimät onnittelut […]

Lue lisää

5.4.2024

Kansainvälisyys on tärkeä osa ammattiopiston toimintaa

Kansainväliset vierailut ovat tärkeä tapa mm. kasvattaa oppilaitoksen verkostoja ja kehittää toimintatapoja. Tavastiassa on käy vuosittain lukuisa määrä ulkomaalaisia vieraita […]

Lue lisää

28.3.2024

Yritysyhteistyö: Patria kävi kylässä

Ammattiopisto Tavastia tekee tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa eri aloilla. Opiskelijat näkevät ja kokevat aitoa työelämää monella eri tapaa, vierailut ovat […]

Lue lisää

27.3.2024