Urheiluakatemiatoiminta on Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön alaista, ja Urheiluakatemia Tavastian paikallisesta koordinoinnista vastaa Koulutuskuntayhtymä Tavastia.

Urheiluakatemia Tavastia on toiminut vuodesta 2013, ja sitä ennen aamuharjoitusten koordinointi oli Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjan vastuulla. Akatemian toiminnan piirissä on vuosittain noin 150 toisella asteella opiskelevaa urheilijaa eli noin 50 opiskelijaa ikäluokasta.

Urheiluakatemia Tavastian oppilaitoksiin eli Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjalle ja Ammattiopisto Tavastiaan haetaan vuosittain valtakunnallisessa yhteishaussa.

Kokonaisvaltaista tukea

Urheiluakatemian ideana on valjastaa alueellinen osaaminen nuorten urheilijoiden käyttöön ja luoda urheilijoille sellaiset olosuhteet ja puitteet, että heillä on mahdollisuudet päästä omassa lajissaan niin pitkälle kuin urheilija itse haluaa. Urheiluakatemian tehtävänä on myös auttaa nuorta yhdistämään urheilu ja opiskelu. Koulunkäynnin hoitaminen mallikkaasti on myös edellytys Urheiluakatemiassa harjoittelulle.

Urheiluakatemiassa nuorille urheilijoille annetaan laji- ja oheisharjoitusten lisäksi valmennusta elämänhallinnassa, ravintoasioissa sekä henkisellä puolella. Myös valmentajien kouluttaminen ja heidän osaamisensa kasvattaminen kuuluvat toimintaan.

Useimmat Urheiluakatemia Tavastian nuorista urheilijoista opiskelevat Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjalla. Lisäksi urheilijoita opiskelee myös Ammattiopisto Tavastiassa, jossa on opiskelijan on mahdollista valita kilpaurheilupolku. Koska Urheiluakatemia Tavastia on kasvattaja-akatemia, toimintaa aletaan jatkossa kehittää myös yläkoulun puolella.

Urheiluakatemialla on tällä hetkellä kuusi painopistelajia ja lajit vaihtelevat tilanteen mukaan: jääkiekko, jalkapallo, salibandy, lentopallo, yleisurheilu ja uinti. Näissä lajeissa Urheiluakatemia järjestää kolme kertaa viikossa aamutreenejä, jotka ovat osa nuoren opintoja, ja lajeilla on omat valmentajansa. Muiden lajien urheilijat kuuluvat niin sanottuun yleisryhmään, jossa aamuharjoitukset suunnitellaan erikseen. Tasokkaan valmennuksen takaavat alueen urheiluseurat, joiden kanssa teemme tiivistä yhteistyötä. Myös yhteistyö Hämeenlinnan Liikuntahallien kanssa on tärkeä osa laadukasta toimintaa.

Tavastian oppilaitokset ovat sijainniltaan ihanteelliset useimmalle urheilevalle nuorelle, sillä suorituspaikat ovat lähellä Tavastian Hattelmalantien kampusaluetta ja sen palveluja. Esimerkiksi tarjolla oleva aamupuuro helpottaa monen opiskelijan aamurutiineja. Ammattiopiston opiskelijat voivat myös tarvittaessa hyödyntää asuntolaa, jos matka oppilaitokseen on liian pitkä päivittäiseen kulkemiseen.

Toiminnan arvot

Yhteistyö ja verkostoituminen

 • Mahdollisimman hyvän arjen ja urheilullisen kehityksen (valmennus & tukipalvelut) tarjoaminen
 • Monipuoliseen lajiyhteistyöhön kannustaminen

Urheilijakeskeisyys ja palveluhenkisyys

 • Luodaan paras mahdollinen toimintaympäristö kehittyä ja menestyä – osaamisella, yhteistyöllä ja intohimolla
 • Urheilijat ja tukiverkosto osallistuvat palveluiden kehittämiseen
 • Terveyspalvelut ovat ammattitaitoisia ja urheilijalähtöisiä – esteiden poistaminen
 • Urheilijan vastuu kehittymisestään

Luovuus ja rohkeus

 • Innostus, intohimo ja pyrkimys erinomaisuuteen
 • Ennakkoluulottomasti eteenpäin yhdessä tekemällä

Eettisyys elämäntapana

 • Sitoutuminen rehelliseen kilpailuun ja vuorovaikutukseen
 • Päivittyvä urasuunnitelma
 • Urheilijan elämänhallinta

Urheiluakatemian kohderyhmät

 • Lapsuusvaihe (peruskoulu), kehitteillä
 • Valintavaihe (toinen aste)
  – aamuharjoittelu 3 x viikossa
  – seuravalmentajat
  – kehityksen seuranta
 • Paralympia ja special olympics urheilu (Kiipulan Erityisammattiopilaitos)

Yleistä infoa Urheiluakatemioista

Urheiluakatemiat ovat Suomessa 2000-luvulla käynnistyneitä paikallisia tai seudullisia yhteistyöverkostoja, joissa oppilaitokset, urheiluorganisaatiot, kuntayhteisöt sekä erilaiset asiantuntijapalveluiden palvelutuottajat työskentelevät yhdessä urheilijoiden opinto-, työ- ja urheilu-urien yhteensovittamiseksi. Urheiluakatemioiden toiminta perustuu olemassa olevien rakenteiden yhteensovittamiseen ja kehittämiseen.

Urheiluakatemiaohjelma vastaa koko Urheilijan polun kattavan akatemiaverkoston johtamisesta. Se on huippu-urheilun alueellinen verkosto ja koko Urheilijan polun perustukiratkaisu, joka toimii kehittyvänä osaamisen ja olosuhteiden mahdollistajana Urheilijan polun kaikissa vaiheissa.

Urheiluakatemiaverkostossa on polun kaikissa vaiheessa olevia urheilijoita, valmentajia ja asiantuntijoita, joiden osaamista kehitetään yhteistyössä huippuvaiheen ja osaamisohjelman asiantuntijoiden kanssa.

Lisää tietoa urheiluakatemiaohjelmasta löydät:

Lisätietoja antaa

Olli-Pekka Hakala

Urheiluakatemia Tavastian koordinaattori
Olli-Pekka.Hakala@kktavastia.fi
+358505969901

Sivua päivitetty 10.8.2022 kello 11.45