Urheiluakatemia Tavastiassa järjestetään toisen asteen opiskelijoille aamuvalmennusta kuudessa päälajissa sekä ns. yleisryhmässä, johon kuuluu muiden lajien yksittäisiä kansallisen tai kansainvälisen tason urheilijoita.

Valmennus tapahtuu tiistai-, keskiviikko- ja perjantaiaamuisin klo 7.45–9.15 välillä. Aamuharjoitusten jälkeen urheilijoille on tarjolla aamupala Ammattiopisto Tavastian opiskelijaravintolassa.

Lajit ja niiden valmentajat lukuvuonna 2023–2024, toinen aste:

 • Jääkiekko: Ville Viitaluoma (ryhmä 1), Kasperi Honkala (ryhmä 2) ja Jari Risku (ryhmä 3)
 • Jalkapallo: Marko Johansson ja Jaakko Puronaho (fysiikka)
 • Salibandy: Sami Saarinen
 • Lentopallo: Jukka Paakkola, syyskuun alusta Vera Klimovitch
 • Uinti: Jari Mäkäläinen
 • Yleisurheilu: Tuomas Kekki
 • Muut lajit / yleisryhmä: Otto-Petteri Ventelä

Yläkoulutoiminta

Urheiluakatemia Tavastian yläkoulutoiminta käynnistyy syyslukukaudella 2023. Kaikki Hämeenlinnan yläkoulujen tavoitteellisesti harrastavat urheilijat (7-9 luokkalaiset) voivat hakeutua urheiluakatemian aamuvalmennukseen, jota toteutetaan torstaiaamuisin klo 7.30 ja 9.00 välillä. Tarjolla on sekä laji- että yleisvalmennusta.

Valmennusryhmät, harjoituspaikat ja valmentajat lv. 2023-2024

Harjoitukset alkavat joko to 7.9. tai to 14.9.2023 (jalkapallo, jääkiekko, yleisurheilu)

 • Jalkapallo: Säästöpankki Areena. Marko Johansson, Peter Sampo, Esa-Pekka Viinikka.
 • Jääkiekko: Jäähallit (Hakio, Metritiski, Pohjantähti). Visa Pesonen, Sami Saurén.
 • Koripallo: Kaurialan koulu. Hannu Naumanen.
 • Salibandy: Loimua Areena. Sami Saarinen.
 • Uinti: HML uimahalli. Jari Mäkäläinen.
 • Yleisurheilu: Säästöpankki Areena. Ari Ketola.
 • Yleisryhmä (monilaji) Hämeenlinna: Loimua Areena / Tavastia Areena. Otto Ventelä.
 • Yleisryhmä (monilaji) Iittala: Iittalan koulu. Heli Haapalahti, Sakari Nummi, Kurt Palmroth.
 • Yleisryhmä (monilaji) Lammi. Hakkalan koulu. Sami Tomann, Henri Vilen, Kalle Tyrkäs.

Asiantuntijatoiminta

Psyykkinen valmennus

Urheiluakatemia Tavastia on jo useita vuosia panostanut sekä urheilijoiden että valmentajien psyykkiseen valmennukseen ja voimavaroihin. Valmennuksen prosesseista vastaavat Ann-Mari Nordenswan (Voimavaravalmennus Vaisto Oy) sekä Anu Saarinen ja Tuuli Tiainen (Lasten liikunnan tuki). Valmennukset toteutetaan vaihtuvin teemoin pääasiassa pienryhmätapaamisina lukuvuoden aikana. Myös yksilötapaamiset Ann-Marin kanssa ovat mahdollisia.

Fysiikkaharjoittelu

Urheiluakatemian urheilijoiden fysiikkaharjoittelu toteutuu pääsääntöisesti osana ryhmien aamuharjoittelua ja/tai seuraharjoituksia omien valmentajien johdolla. Tarvittaessa on myös mahdollista käyttää tilapäisesti apuna muita fyysisen valmennuksen asiantuntijoita. Näistä sovitaan erikseen urheiluakatemian koordinaattorin kanssa.

Syksyllä 2022 urheiluakatemiassa käynnistyvät Olympiakomitean laatimat harjoitettavuuskartoitukset, joiden avulla saadaan lisätietoa akatemialaisten urheilullisuudesta ja fyysisten perusominaisuuksien tilasta. Testitulosten avulla saadaan muodostettua urheilijan harjoitettavuusprofiili, jonka avulla harjoittelua voidaan suunnata niin, että vähintään minimivaatimukset harjoitusmäärien ja -tehojen turvalliselle kasvattamiselle ovat kullakin urheilijalla olemassa. Näin voidaan välttää mm. ylikuormittumista ja rasitusvammoja.

Valmentajakerho

Urheiluakatemia Tavastian valmentajille tarkoitettu valmentajakerho kokoontuu 5–6 kertaa lukuvuoden aikana. Valmentajakerhon tavoitteena on lisätä lajien välistä vuorovaikutusta ja toisilta oppimista. Lisäksi valmentajakerhoon voidaan kutsua eri valmennuksen osa-alueiden, akatemiaohjelman tai urheilijoiden kaksoisuran asiantuntijoita keskustelemaan valitusta teemasta. Valmentajien osaamisen kehittäminen on yksi urheiluakatemian tärkeistä tehtävistä. Valmentajakerhon tapaamisiin ovat tervetulleita kaikki akatemiaurheilijoiden valmentajat lajista riippumatta.

Lisätietoa urheiluakatemian valmennuksesta ja valmentajakerhosta saat urheiluakatemian koordinaattori Olli-Pekka Hakalalta, olli-pekka.hakala@kktavastia.fi, p. 050 596 9901.

Sivua päivitetty 19.1.2024 kello 13.16