Urheiluakatemia Tavastiassa järjestetään toisen asteen opiskelijoille aamuvalmennusta kuudessa päälajissa sekä ns. yleisryhmässä, johon kuuluu muiden lajien yksittäisiä kansallisen tai kansainvälisen tason urheilijoita.

Valmennus tapahtuu tiistai-, keskiviikko- ja perjantaiaamuisin klo 7.45–9.15 välillä. Aamuharjoitusten jälkeen urheilijoille on tarjolla aamupala Ammattiopisto Tavastian opiskelijaravintolassa.

Päälajit ja niiden valmentajat lukuvuonna 2022–2023, toinen aste:

  • Jääkiekko: Jani Keinänen (ryhmä 1), Kasperi Honkala (ryhmä 2) ja Jari Risku (ryhmä 3)
  • Jalkapallo: Lauri Hakanen > Marko Johansson ja Jaakko Puronaho (fysiikka)
  • Salibandy: Atte Kurkikangas ja Sami Saarinen (fysiikka)
  • Lentopallo: Jukka Paakkola
  • Uinti: Jari Mäkäläinen
  • Yleisurheilu: Tuomas Kekki
  • Muut lajit / yleisryhmä: Otto-Petteri Ventelä

Jääkiekossa ja jalkapallossa on lisäksi yläkoululaisten aamuvalmennusryhmät 1–2 krt/vko (ti ja/tai to). Yläkoulut ja seurat (HPK ja HJS) ovat sopineet valmennuksen järjestämisestä ja urheiluakatemia varaa harjoitusvuorot. Jääkiekossa valmentajana on Visa Pesonen ja jalkapallossa Marko Johansson. Yläkoulujen osalta on tavoitteena kehittää valmennustoimintaa ja laajentaa sitä muihinkin lajeihin tulevina vuosina.

Yläkoulutoiminta

Urheiluakatemia Tavastian yläkoulutoiminta käynnistyy syyslukukaudella 2023. Kaikki Hämeenlinnan yläkoulujen tavoitteellisesti harrastavat urheilijat (7-9 luokkalaiset) voivat hakeutua urheiluakatemian aamuvalmennukseen, jota toteutetaan torstaiaamuisin klo 7.30 ja 9.00 välillä. Tarjolla on sekä laji- että yleisvalmennusta.

Hakeutuminen yläkoulujen UA-valmennukseen on avattu ja ilmoittautumislomake löytyy täältä https://uusi.kuntapalvelut.fi/hameenlinnanharrastustoiminta/fi/course/439/. Ilmoittautua voi 7.5. asti.

Asiantuntijatoiminta

Psyykkinen valmennus

Urheiluakatemia Tavastia on jo useita vuosia panostanut sekä urheilijoiden että valmentajien psyykkiseen valmennukseen ja voimavaroihin. Valmennuksen prosesseista vastaa Ann-Mari Nordenswan (Voimavaravalmennus Vaisto Oy) ja valmennukset toteutetaan vaihtuvin teemoin pääasiassa pienryhmätapaamisina lukuvuoden aikana. Myös yksilökeskustelut Ann-Marin kanssa ovat mahdollisia.

Fysiikkaharjoittelu

Urheiluakatemian urheilijoiden fysiikkaharjoittelu toteutuu pääsääntöisesti osana ryhmien aamuharjoittelua ja/tai seuraharjoituksia omien valmentajien johdolla. Tarvittaessa on myös mahdollista käyttää tilapäisesti apuna muita fyysisen valmennuksen asiantuntijoita. Näistä sovitaan erikseen urheiluakatemian koordinaattorin kanssa.

Syksyllä 2022 urheiluakatemiassa käynnistyvät Olympiakomitean laatimat harjoitettavuuskartoitukset, joiden avulla saadaan lisätietoa akatemialaisten urheilullisuudesta ja fyysisten perusominaisuuksien tilasta. Testitulosten avulla saadaan muodostettua urheilijan harjoitettavuusprofiili, jonka avulla harjoittelua voidaan suunnata niin, että vähintään minimivaatimukset harjoitusmäärien ja -tehojen turvalliselle kasvattamiselle ovat kullakin urheilijalla olemassa. Näin voidaan välttää mm. ylikuormittumista ja rasitusvammoja.

Valmentajakerho

Urheiluakatemia Tavastian valmentajille tarkoitettu valmentajakerho kokoontuu 5–6 kertaa lukuvuoden aikana. Valmentajakerhon tavoitteena on lisätä lajien välistä vuorovaikutusta ja toisilta oppimista. Lisäksi valmentajakerhoon voidaan kutsua eri valmennuksen osa-alueiden, akatemiaohjelman tai urheilijoiden kaksoisuran asiantuntijoita keskustelemaan valitusta teemasta. Valmentajien osaamisen kehittäminen on yksi urheiluakatemian tärkeistä tehtävistä. Valmentajakerhon tapaamisiin ovat tervetulleita kaikki akatemiaurheilijoiden valmentajat lajista riippumatta.

Lisätietoa urheiluakatemian valmennuksesta ja valmentajakerhosta saat urheiluakatemian koordinaattori Olli-Pekka Hakalalta, olli-pekka.hakala@kk.tavastia.fi, p. 050 596 9901.

Sivua päivitetty 24.4.2023 kello 09.49