Ammattiopisto Tavastia kehittyy

Palvelumuotoilu ja innovointia

26.11.2020 Heini Kujala

Tänään ammattiopistossa aloittaa omasta henkilöstöstä koostuva ryhmä, joka opiskelee tuotekehitystyön erikoisammattitutinnon kahta tutkinnon osaa, palvelumuotoilu tuotekehitystyössä ja innovaattorina toimiminen. 
Palvelumuotoilu tarkoittaa muun muassa asiakaslähtöistä ajattelua, eli asiakaskokemuksen selvittämistä ja hyödyntämistä kaikessa tekemisessä. Keskeistä on myös yhteiskehittäminen. Innovaatiolla haetaan käytäntöön vietyjä ideoita, jotka hyödyntävät jotakin, vaikka pientäkin, osa-aluetta työssä. 


Tavastialle tyypillisen toimintatavan mukaisesti haluamme, että kaikki ovat asiakaslähtöisen ajattelun ja innovoinnin toimijoita työssään, ja palvelumuotoilua ja innovaatioita viedään eteenpäin yhdessä kehittämällä. Samoin kuin johtajuuskin on jaettua, myös kehittäminen on yhteistä tekemistä. Tavastialainen toimintatapa siis tarkoittaa sitä, että samoin kuin meillä ei ole vaikkapa laatujohtajaa, meillä ei myöskään ole palvelumuotoilijan tai innovaattorin virkoja. Asiantuntijaorganisaatiossa nämä asiat kuuluvat kaikille. 


Suoritin itse tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon pari vuotta sitten. Palvelumuotoilussa vaikeinta oli myöntää itselleen, että on paljon opittavaa asiakaslähtöisyydessä. Asiakaslähtöisyys on niin vahvasti kirjoitettu ammatillisen koulutuksen periaatteeksi, että vaati vähän nöyrtymistä tunnustaa, että asiakaslähtöisyyttä joutuu oppimaan jatkuvasti. (Se on vähän vastaavaa perusasiaa kuin se, että olen osallistunut unikouluun ja opetellut vaikka oikeaa hengittämistä jonkin koulutuksen yhteydessä.) 


Olen todella tyytyväinen, että niin moni pystyy kiireisessä arjessa kehittämään itseään. Toivon kovasti, että koulutuksessa syntyy yhdessä tekemistä ja koko organisaatioon jaettavia toimintatapoja, joilla parannetaan asiakaslähtöisyyttä ja tuotetaan uusia, asiakasta tai henkilöstöä palvelevia innovaatioita.

Heini Kujala

Heini Kujala on Ammattiopisto Tavastian rehtori.

Sivua päivitetty 28.1.2021 kello 14.37

Tutustu myös näihin kirjoituksiin

Merja Kytöaho 4.10.2020

Energiansäästöviikko 2020

Olemme perinteisesti mukana valtakunnallisella  energiansäästöviikolla 5.-11.10.20. Mukavaa, että sinäkin olet mukana tekemässä oman osuutesi. Esimerkki ja ystävällinen ohjaaminen ovat hyviä työvälineitä […]

Lue kirjoitus

Heini Kujala 20.3.2020

Digisukellus suoraan syvään päähän

Ammatillisten oppilaitosten vuorovaikutuksessa tapahtuva opetus lopetettiin 18.3. Siis kolme verkko-opetuspäivää takana. Kokemusta on siis varsin vähän, mutta muutama seikka on […]

Lue kirjoitus