Ammattiopisto Tavastia kehittyy

Työkaverit ovat tärkeitä

18.6.2020 Heini Kujala

Koronakevään yksi tärkeä havainto oli huomata, kuinka tärkeitä työkaverit ovat. Vaikka vapaan jutustelun osuus työpäivästä on erittäin pieni, se on tärkeä osa arkeamme.

Aktiivinen työkaveruus

Turun yliopistossa julkaistiin raportti työkaveruudesta otsikolla Aktiivinen työkaveruus työn arjen voimavarana. Työkaveruus rakentuu raportin mukaan kolmen peruspilarin varaan

  • olen ammattilainen työssäni
  • toimin yhteisen suunnan mukaisesti
  • varmistan työn ja asiakaspalvelun sujuvuuden.

Peruspilareiden lisäksi raportissa työkaveruuden ydinarvoiksi nimetyt myönteistä vuorovaikutusta ilmentävät asiat olivat

  • valoisuus
  • inhimillisyys
  • luottamus ja 
  • rohkeus. 

Nämä kaksi yhdessä, eli peruspilarit ja ydinarvot, muodostavat aktiivisen työkaveruuden.

Raportin sanoma on ymmärrettävä. Kun kaikki ovat ammattilaisia, puhaltavat yhteen hiileen ja jokainen hoitaa omat tehtävänsä, työt sujuvat laadukkaasti.

Ydinarvot toimivat kaikissa vuorovaikutustilanteissa työssä ja vapaa-aikana. Hakeudumme mielellämme sellaisten henkilöiden seuraan, jotka löytävät asioista enemmän hyviä kuin huonoja puolia. Vältämme tilanteita, jossa purnataan ja puhutaan toisista pahaa. Haluamme, että meihin luotetaan ja voimme itse luottaa. Rohkeuden kautta innostutaan ja luodaan uutta. Ja ihmisyys / inhimillisyys on kaikissa kohtaamisissa loppujen lopuksi tärkeintä.

Puhuminen auttaa myös elämän haasteellisissa vaiheissa

Olemme Ammattiopisto Tavastiassa viettäneet helmikuussa teemaviikkoa useana vuonna alkaen vuodesta 2013. Aluksi teemana oli Onnellinen oppilaitos. Muistan hyvin ensimmäisen teemaviikon, koska äitini kuoli sen viikon tiistaina. Teemaviikolla kyseltiin toisiltamme kuulumisia, ja normaalin ”ihan hyvää kuuluu”-vastausten sijaan sain kertoa äitini kuolemasta ja kuulla monta versiota keskustelukumppanien suhteesta omaan äitiinsä. Koin sen viikon tosi hoitavana surutyössäni, vaikka taisinkin yllättää monen kysyjän.

Lomatunnelmissa

Kesälomani alkaa tämän työpäivän jälkeen. Vietän sitä mm. kuvassa olevien veljesten kanssa, joilta ei tässä vaiheessa puutu uskoa omiin tai mummonsa voimiin.  Kuvatekstinä  pyyntö: “Mummo, tuu auttaan”.

On jännittävää, millainen tuleva koulusyksy on. Toivon todella, että meidän on mahdollista kohdata toisiamme muutakin kuin tietoteknisten välineiden kautta. Vaikka loma on tärkeää, myös uuden kouluvuoden aloittaminen syksyllä on mukavaa valoisten, inhimillisten, luotettavien, luottavien ja rohkeiden tavastialaisten kanssa.

Heini Kujala

Heini Kujala on Ammattiopisto Tavastian rehtori.

Sivua päivitetty 2.2.2021 kello 12.32

Tutustu myös näihin kirjoituksiin

Heini Kujala 28.8.2020

Jatkuva oppiminen

Jatkuva oppiminen Elinikäinen oppiminen on vaihtunut termiksi jatkuvaksi oppimiseksi. Jatkuva oppiminen on osaamisen kehittämistä ja uudistamista elämän ja työuran eri […]

Lue kirjoitus

Taru Vierimaa 19.5.2022

Uraohjaus Ammattiopisto Tavastiassa

Jatkuvan oppimisen hankkeessa kehitetään työikäisten ohjausta. Tulevat ja nykyiset opiskelijat tarvitsevat tukea omissa uravalinnoissaan. Missä kohdataan tulevia asiakkaita? Ammattiopiston Tavastian […]

Lue kirjoitus