Lasin matkassa

Tutustuminen Ruotsin ja Tanskan lasikoulutuksiin keväällä 2019

22.1.2021 Marika Kinnunen

Ammattiopisto Tavastian lasialan opettajat Sara Hulkkonen ja Marika Kinnunen kävivät yhdessä koulutuspäällikkö Minna Lemisen kanssa tutustumassa lasikoulutuksiin Ruotsissa ja Tanskassa toukokuussa 2019.

Ruotsissa kohteena oli Riksglasskolan ja Tanskassa KADK:n lasi- ja keramiikkakoulutus Bornholmin saarella. Molemmat koulut tarjoavat erittäin käytännönläheistä lasialan opetusta ja molemmat koulutukset soveltuvat erinomaisesti meiltä valmistuville opiskelijoille lisä- ja jatkokoulutukseksi.

Riksglasskolan, Ruotsi

Riksglasskolan sijaitsee Pukebergissa Nybron lähellä. Opintotarjonnassa on mm. pohjoismaalaisille suunnattu lasinpuhalluksen linja. Vierailuhetkellä lasiopiskelijoita oli yhteensä noin 60. 

Koulu hytti on korkea, avara tila, joka on aiemminkin ollut lasinvalmistuskäytössä. Tilassa työskentelee samaan aikaan useita opiskelijoita. Sekä muottiin- että vapaastipuhallukseen on käytössä useita työpisteitä trummeleineen. Koulupäivien kesto ja lomajaksot ovat samat kuin meillä. Koulun tilat ovat opiskelijoiden käytössä lukujärjestyksen mukaisesti. Ilta- tai loma-ajan työskentely ei ole mahdollista. Kuten Suomessakin, valtakunnallinen toisen asteen koulutus on maksutonta. Opiskelijoilta peritään lasista materiaalimaksua niistä harjoitustöistä, mitkä pitävät itsellään. Luokat järjestävät ajoittain myyntitapahtumia ja keräävät näin tuloja esimerkiksi opintomatkoja varten. 

Käytännön opiskelu koostuu pääosin lasinpuhalluksen ja hionnan harjoittelusta. Kylmätyöstötiloissa on kattava laitekanta, valtaosa ruotsalaisen Essemcen valmistamia.

Bornholm, Tanska 

Matkustimme Bornholmin saarelle Ystadista Ruotsin puolelta autolautalla. Saarella pääsee kulkemaan julkisella liikenteellä ja pyöräilyreitit ovat kunnossa eritoten turisteja varten. Maisemat ovat huikeat, meri on todella lähellä. Pellot, niityt, asuntoalueet ja tien vierustat ovat siistejä, saari on käymisen arvoinen paikka jo luontonsa takia. Saarelle on myönnetty ensimmäisenä Euroopassa World Craft Region -status.

Keramiikka- ja lasialan koulutus Bornholmin saarella on nykyisin osa KADK:in muotoilualan koulutusta. Nelivuotiset opinnot vastaavat alempaa korkeakoulututkintoa. 

Koulurakennus on suunniteltu ja rakennettu lasin ja keramiikan opintoja varten. Tilat ovat modernit, valoisat ja käytännölliset. 

Koulun pääkäytävä toimii näyttelytilana opiskelijoiden projekteille. 
Opiskelukieli on englanti. 

Koulun tilat ovat avoinna opiskelijoille yötä päivää. Hytissä puhallusvuoroja on vain päivisin, kun hyttimestari on paikalla. 
Koulutuksen tavoite on vahvistaa opiskelijan taiteellista ajattelua ja ilmaisua. Opintoihin kuuluu sekä teoreettisia että käytännön opintoja, mm. materiaalitutkimusta ja taideopintoja.  

Sivua päivitetty 28.1.2021 kello 14.36

Tutustu myös näihin kirjoituksiin

Merja Kytöaho 26.3.2021

Puolusta luontoa ja ilmastoa – anna valomerkki

Earth Hour on ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä maailman laajuinen ympäristötapahtuma, jota vietetään lauantaina 27.3.2021. Tapahtuman aikana, lauantaina klo 20.30–21.30, sammutetaan kaikki […]

Lue kirjoitus

Heini Kujala 29.5.2020

Erilainen kevätjuhla

Ammattiopisto Tavastiasta valmistui toukokuun lopussa kaksisataa ammatillisen tutkinnon suorittanutta. Se vastaa alle neljännestä vuoden aikana yhteensä valmistuneista ja valmistuvista. Valmistumispäivä […]

Lue kirjoitus