Yleinen

Iittalan Lasitehtaalla alkaa lasialan artesaanikoulutus

23.9.2020

Suomalainen lasialan koulutus täydentyy vuoden 2021 alusta teolliseen tuotantoon suunnatulla koulutuksella Iittalan Lasitehtaalla. Ammattiopisto Tavastian kanssa yhteistyössä toteutettava koulutus painottuu teolliseen lasintuotantoon.

Fiskars Groupin Iittalan Lasitehdas ja Ammattiopisto Tavastia aloittavat yhteistyön, jossa lasitehtaalla aloitetaan teolliseen lasintuotantoon painottuvat taideteollisuusalan perustutkinnon opinnot vuoden 2021 alusta. Tällä hetkellä Suomessa koulutetaan lasialan ammattilaisia Ammattiopisto Tavastiassa Nuutaj ärvellä sekä Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Ikatassa. Iittalassa alkava koulutus täydentää suomalaista lasialan koulutusta ja vahvistaa alan profiilia.

”Iittalan Lasitehtaalla on puhallettu lasia jo vuodesta 1881 ja tehtaalla on ollut alusta asti käytössä perinteinen mestari-kisälli-järjestelmä, jossa uudet tulokkaat oppivat ammatin kokeneemmilta työntekijöiltä. Me haluamme jatkaa tätä perinnettä ja kehittää sitä entisestään, niin että voimme osaltamme turvata suomalaisen lasialan säilymistä ja kehittymistä”, toteaa Iittalan Lasitehtaan johtaja Heikki Väänänen.

Taideteollisuusalan perustutkinnon suorittavat opiskelijat valmistuvat artesaaneiksi. Ammatillisia opintojaan he opiskelevat koulutussopimuksella Iittalan Lasitehtaalla kokeneiden lasinpuhaltajamestareiden opissa. Lasialan opinnot kestävät 2–3 vuotta, ja koulutukseen otetaan ensimmäisessä haussa korkeintaan kymmenen opiskelijaa. Koulutukseen haetaan jatkuvassa haussa Tavastian verkkosivujen kautta.

”Tavastian lasialan koulutus Nuutajärvellä on kuumalasin käsittelyssä ainutlaatuinen, ja Iittalassa toteutettava koulutus täydentää kokonaisuutta juuri oikealla tavalla. Uusi väylä antaa opiskelijalle mahdollisuuden suuntautua erityisesti Iittalan Lasitehtaan tarvitsemaan osaamiseen”, sanoo koulutuspäällikkö Minna Leminen Ammattiopisto Tavastiasta.

”Uutta on se, että perustutkinnon ammatilliset opinnot suoritetaan yritysympäristössä Iittalan Lasitehtaalla. Uudenlainen yritysyhteistyömalli toimii toivottavasti jatkossa mallina muillekin vastaaville koulutuksille. Haluamme olla osaltamme turvaamassa yritysten tarvitseman osaamisen ja työvoiman saatavuuden seudulla”, sanoo Koulutuskuntayhtymä Tavastian johtaja Jouni Haajanen.

Lasiosaaminen on Iittalan ydintä

Iittalan Lasitehtaalla työskentelee yhteensä pari sataa lasin ammattilaista. Tehtaalla valmistetaan suurin osa Iittalan lasituotteista: niin suupuhallettuja lasiesineitä kuin puristelasisia esineitä. Suupuhallusta voidaan harjoitella ainoastaan tuhansin toistoin, lasin luonteeseen ja tekniikkoihin tutustumalla.

Iittalan kansainvälisesti tunnetuin esine on pohjoismaisen muotoilun ikoni, Alvar Aallon vuonna 1936 suunnittelema Aalto-maljakko. Yhden Aalto-maljakon valmistamiseen sulasta lasimassasta valmiiksi esineeksi tarvitaan 6–7 hengen lasinpuhallustiimi, 12 eri työvaihetta sekä 10 tuntia. Jotta pääsee puhaltamaan Aalto-maljakoita, tarvitaan lasinpuhaltajalta yleensä noin viiden vuoden kokemus teollisena ammattipuhaltajana.

”Iittala on maailmankuulu erityisesti lasi- ja lasiväriosaamisestaan. Iittalan lasi tunnetaan kirkkaudestaan ja valontaittokyvystään ja Iittalan lasiväriarkisto koostuu noin 200 eri lasiväristä ja tuhansista lasiväriresepteistä. Poikkeuksellisen lasiosaamisen ja mittavan värikirjaston taustalla on syvällinen lasimateriaalin tuntemus, lasinkäsittelyosaaminen sekä kokeilumyönteisyys, jotka haluamme turvata vaaliaksemme Iittalan ainutlaatuista lasiosaamista jatkossakin”, kertoo Iittalan liiketoimintajohtaja Carolina Bade.

Lisätietoja koulutuksesta ja hakeminen.

Sivua päivitetty 23.9.2020 kello 09.01

Uusimmat uutiset

Kansainvälisyys on tärkeä osa ammattiopiston toimintaa

Kansainväliset vierailut ovat tärkeä tapa mm. kasvattaa oppilaitoksen verkostoja ja kehittää toimintatapoja. Tavastiassa on käy vuosittain lukuisa määrä ulkomaalaisia vieraita […]

Lue lisää

28.3.2024

Yritysyhteistyö: Patria kävi kylässä

Ammattiopisto Tavastia tekee tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa eri aloilla. Opiskelijat näkevät ja kokevat aitoa työelämää monella eri tapaa, vierailut ovat […]

Lue lisää

27.3.2024

Vaikka arvot ovat erilaiset, silti ystävyys voi olla yhtä syvää

Rasismin vastaiseen viikkoon liittyen opiskelijoilta kerättiin tiistaina 19.3. keskustellen ja anonyymillä kyselyllä ajatuksia rasismiin puuttumisesta, eri kulttuureista olevista kavereista ja […]

Lue lisää

27.3.2024