Yleinen

Modisti tekee muutakin kuin hattuja

15.3.2019

Modistin tutkinto on yksi tekstiili- ja muotialan perustutkinnon suuntautumisvaihtoehdoista. Modisti valmistaa päähineitä, mutta myös asusteita.

“Usein ajatellaan, että modisti on pelkkä hattujen tekijä, mutta kyllä me teemme paljon muutakin”, sanoo modistiksi Ammattiopisto Tavastiassa opiskeleva Anu Ojala-Marano.

Ojala-Marano on modistiopintojensa aikana valmistanut hattujen lisäksi muun muassa laukkuja, kintaita ja kolikkokukkaroita. Asusteiden ja päähineiden tekemisessä vaaditaan tiettyä pikkutarkkuutta ja idearikkautta.

“Tämä on mahtava ala opiskella, sillä tässä pääsee haastamaan itseään erilaisten tekniikoiden ja materiaalien kanssa. Ja hyvä puoli on myös se, että työt ovat pienempiä verrattuna vaikka vaateompeluun, joten ne myös valmistuvat nopeasti”, Ojala-Marano naurahtaa.

Ojala-Marano on jokseenkin tyypillinen aikuisopiskelija. Aiemmin opiskeltu keittiö- ja ravintola-ala ei ollutkaan hänelle sopiva, joten aikoinaan jo harkinnassa ollut vaatetusala vei mennessään. Ojala-Marano on ennen modistitutkintoa opiskellut Italiassa teatteripukujen ompelijaksi, ja Suomeen muuton jälkeen hän halusi syventää osaamistaan lisää.

“Olen aikanaan valmistunut Tavastiasta suurtalousesimieheksi, joten muistin, että täällä on mahdollisuus opiskella modistiksi.”

Modistiopintojen kiinnostavimpana osana Ojala-Marano pitää yhteistyötä asiakkaiden kanssa.

“Teimme Kouvolan teatterin My Fair Lady -musikaaliin hattuja, ja itse tein sinne myös knallin. Työharjoittelussa olen ollut Porin Vihreässä Teatterissa, jossa suunnittelin puvustuksen ja valmistin päähineitä Liisa Ihmemaassa -esitykseen.”

Toukokuussa 2019 valmistuva Ojala-Marano arvostaa myös sitä, että opinnoissa ammattitaitoa pääsee kehittämään monipuolisesti.

“Täällä pääsee harjoittelemaan esimerkiksi suutariopiskelijoiden koneilla, ja ylipäätään koneet ja laitteet ovat tosi hyviä.”

Modistiksi monella tapaa

Ammattiopisto Tavastia tarjoaa modistiopintoja jatkuvassa haussa. Vastuuopettaja Laura Peltosen mukaan modistin opintoihin hakeudutaan monenlaisista taustoista, mutta useimmilla on jo takanaan jokin vaatetusalan tutkinto, ja opiskelija haluaa erikoistua ja syventää osaamistaan.

“Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon modistiopinnot ovat alkamassa 8.8.2019 ja Taideteollisuusalan ammattitutkinto, käsityöntekijä 9.9.2019. Perustutkinto ei vaadi pohjaksi kuin peruskoulun”, sanoo Peltonen.

Käsityöntekjiä-ammattitutkintokoulutuksessa voi yhdistellä tekstiili- ja muotialan sekä taideteollisuusalan eri osaamisalueita oman aiemman osaamisensa ja tavoitteidensa mukaisesti.

“Opinnoissa korostuu jatkossa yhä enemmän myös yrittäjyys ja yrittäjämäisemmin ajattelu. Tämä kun on ala, jossa ei useinkaan ole työpaikkaa odottamassa valmistumisen jälkeen. Monilla tosin on jo oma yritys kouluun tullessa”, sanoo Peltonen.

Myös kansainvälisyyteen kiinnitetään huomiota, ja esimerkiksi Anu Ojala-Marano on päässyt opintojensa aikana vaihto-oppilaaksi Pariisiin ja vastikään opettajat olivat Ranskassa kartoittamassa uusia yhteistyökouluja ja -kuvioita.

“Tällä alalla vain mielikuvitus on rajana”, Ojala-Marano kiteyttää.

 

Jatkuvassa haussa mukana olevat taideteollisuus-, tekstiili- ja muotialan tutkinnot Tavastiassa

Taideteollisuusalan perustutkinto | artesaani, kudonta 
Taideteollisuusalan perustutkinto | artesaani, lasi
Taideteollisuusalan perustutkinto | artesaani, verhoilu
Tekstiili- ja muotialan perustutkinto | designtekstiilien valmistaja
Tekstiili- ja muotialan perustutkinto | mittatilausompelija
Tekstiili- ja muotialan perustutkinto | modisti 
Tekstiili- ja muotialan perustutkinto | sisustustekstiilien valmistaja
Tekstiili- ja muotialan perustutkinto | suutari

Tekstiili- ja muotialan ammattitutkinto
Taideteollisuusalan ammattitutkinto | käsityöntekijä
Taideteollisuusalan ammattitutkinto | lasinpuhaltaja 
Taideteollisuusalan ammattitutkinto | sisustaja 

Taideteollisuusalan erikoisammattitutkinto | lasinpuhaltajamestari
Tekstiili- ja muotialan erikoisammattitutkinto

Tutustu Ammattiopisto Tavastian koulutusvaihtoehtoihin

Sivua päivitetty 15.3.2019 kello 08.52

Uusimmat uutiset

Ravintola- ja catering-alan koulutus tarjoaa useita uramahdollisuuksia

Ammattiopisto Tavastian ensimmäisen vuoden ravintola- ja catering-alan opiskelijat Abdu, Niko ja Manta ovat viihtyneet opinnoissaan. Ensimmäisen vuoden opiskelijat uuden edessä […]

Lue lisää

28.9.2023

Ohjauspiste palvelee syyslomaviikolla etänä

Tavastian Ohjauspisteen ovet A-rakennuksessa ovat syyslomaviikon (vko 42) kiinni, mutta palvelua saa puhelimitse ja sähköpostilla. Tapaamiset ja niihin saapuminen sovitaan […]

Lue lisää

25.9.2023

Tervetuloa Suomen kokkimaajoukkueen loihtimalle illalliselle!

Ammattiopisto Tavastian Ravintola Punaportti toimii kokkimaajoukkueen harjoitusnäyttämönä 24.10.2023. Tällaista mahdollisuutta nauttia olympiatason illallinen Hämeenlinnassa on harvoin tarjolla. Tule herkuttelemaan todellisen […]

Lue lisää

19.9.2023