Urheiluakatemian tehtävänä on auttaa nuorta yhdistämään urheilu ja opiskelu sekä edesauttaa urheilijan laadukkaan arjen syntymistä. Koulunkäynnin hoitaminen mallikkaasti on myös edellytys Urheiluakatemiassa harjoittelulle. Tämä ns. kaksoisuran edistäminen on urheiluakatemiatoiminnan keskiössä ja urapolkuja kehitetään kaikissa urheilijan uran vaiheissa yläkouluista korkea-asteelle ja sen jälkeiseen urasiirtymään.

Urheiluakatemiassa nuorille urheilijoille tarjotaan laji- ja oheisharjoitusten lisäksi valmennusta elämänhallinnassa, ravintoasioissa sekä henkisellä puolella. Myös valmentajien osaamisen kehittäminen ja mentorointi kuuluvat toimintaan. Lisäksi tavoitteena on jatkuvasti kehittää urheiluakatemian tarjoamaa asiantuntijatoimintaa (mm. fysiikkavalmennus, testaus, lääkäri- ja fysioterapiapalvelut, psyykkinen valmennus, hieronta, ravitsemus, uraohjaus)

Valtaosa Urheiluakatemia Tavastian urheilijoista opiskelee Hämeenlinnan ylä- ja yhtenäiskouluissa sekä Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjalla. Lisäksi urheilijoita on Ammattiopisto Tavastiassa, jossa heidän on mahdollista valita opintohinsa kilpaurheilupolku. Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa on syksyllä 2021 allekirjoitettu yhteistyösopimus ja tätä yhteistyötä kehitetään jatkuvasti. HAMK ja urheiluakatemia ovat yhdessä hakeneet Olympiakomitan toteuttamaan ”urheilijamyönteinen korkeakoulu” auditointiin, joka toteutetaan vuonna 2025.

Syksyllä 2023 Urheiluakatemia Tavastia solmi puitesopimuksen Hyria Koulutus Oy:n kanssa. Hyria on urheilun erityistehtävän saanut ammatillinen oppilaitos ja tavoitteena onkin yhteistyössä urheiluakatemian kanssa varmistaa laadukas seudullinen kaksoisuratyö toisella asteella. Urheiluakatemia Tavastian yläkolutoimintaa toteutetaan yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin ja urheiluseurojen kanssa ns. liikuntalähikoulumallilla. Jokainen tavoitteellisesti kilpaurheilua harrastava nuori voi ilmoittautua urheiluakatemian aamutreenhein joko laji- tai yleisryhmään, jotka harjoittelevat torstaiaamuisin klo 7.45-8.45.

Tasokkaan valmennuksen takaavat alueen urheiluseurat, joiden kanssa teemme tiivistä yhteistyötä.

Urheiluakatemialla on tällä hetkellä kuusi painopistelajia: jääkiekko, jalkapallo, salibandy, lentopallo, yleisurheilu ja uinti. Näissä lajeissa urheiluakatemia järjestää toisella asteella kolme kertaa viikossa aamutreenit, jotka ovat osa nuoren opintoja. Muiden lajien urheilijat kuuluvat niin sanottuun yleisryhmään, jonka aamuharjoituksissa keskitytään erityisesti motoristen taitojen ja fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen. Myös yksilövalmennus oman valmentajan johodolla on mahdollista aamutreenien yhteydessä. Yläkoulutoiminnassa aamuharjoituksia on tällä hetkellä kerran viikossa kuudessa eri lajissa ja kolmessa yleisvalmennusryhmässä (Hämeenlinna, Iittala, Lammi). Lisäksi kaikkien yläkoulujen 8-9 luokkien oppilaat voivat valita Kasva Urheilijaksi valinnaisainekurssin lukujärjestykseenä.

Toiminnan ja urheilijamäärien kasvaessa voidaan lajivalmennukseen ottaa muita lajeja mukaan. Tasokkaan valmennuksen takaavat alueen urheiluseurat, joiden kanssa teemme tiivistä yhteistyötä. Myös yhteistyö Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy:n sekä Hämeenlinnan kaupungin opetus- ja liikuntatoimien kanssa on tärkeä osa laadukasta toimintaa.

  • Tavastian oppilaitokset ovat sijainniltaan ihanteelliset useimmalle urheilevalle nuorelle, sillä suorituspaikat ovat lähellä Tavastian Hattelmalantien kampusaluetta ja sen palveluja.
  • Toisen asteen urheilijoille tarjolla oleva aamupala helpottaa monen opiskelijan aamurutiineja.
  • Ammattiopiston opiskelijat voivat myös tarvittaessa hyödyntää asuntolaa, jos matka oppilaitokseen on liian pitkä päivittäiseen kulkemiseen.

Sivua päivitetty 28.3.2024 kello 12.01