Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinja on osa Urheiluakatemia Tavastian toimintaa. Urheilulinjalla voi sovittaa yhteen tavallista määrätietoisemman valmennuksen ja opiskelun. Urheilulinjalle haetaan kevään yhteisvalinnassa. Valintaprosessiin kuuluu myös osaamis- ja soveltuvuusnäyttö.

Opiskelu urheilulinjalla

Urheilulinjan valmennus tarjoaa kansalliselle ja kansainväliselle huipulle tähtääville urheilijoille hyvät ja joustavat opiskelu- ja valmentautumismahdollisuudet. Linjalle otetaan vuosittain 36 oppilasta, jotka ovat omassa lajissaan säännöllisessä ja tavoitteellisessa Urheiluakatemia Tavastian järjestämässä valmennuksessa. Motivoivat valmennuskurssit ovat kolmena arkiaamuna (ti, ke, pe) klo 8–9.15

Urheilulinjalla opiskelija voi valita lukio-opintoihinsa enintään kuusitoista ( 16 ) kouluaikana suoritettavaa urheiluvalmennuksen erikoiskurssia, jotka lasketaan mukaan valinnaisina kursseina lukion päättötodistukseen vaadittaviin seitsemäänkymmeneenviiteen (75) kurssiin. Valmennuskursseista suurin osa on lajivalmennuskursseja, mutta mukana on myös kaikkien lajien urheilijoille suunnatut valmennusopin, henkisen valmennuksen ja lihashuollon kurssit (yht. 2).

Iltaisin ja viikonloppuisin urheilulinjan opiskelijalla on oman seuran järjestämää valmennus- tai otteluohjelmaa. Koulun aamuharjoitukset ja seuran iltaharjoitukset koulivat urheilulinjan opiskelijan nopeasti huippu-urheilijan valmennusrytmiin.

Haku urheilulinjalle

Urheilulinjalle haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa 22.2.–22.3.2022.

Yhteishaku tapahtuu Opintopolku.fi-sivustolla. Lisäksi kouluun palautetaan täytettynä Haku urheiluoppilaitokseen -lomake, joka tulee olla palautettuna Hämeenlinnan lyseon lukiolle yhteisvalinnan päättyessä. Lomakkeen voi lähettää skannattuna osoitteeseen tiina.kivinen@kktavastia.fi (viestin otsikko “Haku urheilulinjalle”) tai postitse osoitteeseen Hattelmalantie 6, 13100 Hämeenlinna. Kuoreen merkintä ”Haku urheilulinjalle”.Urheiluoppilaitoksen hakulomake (sisältää urheilijatietolomakkeen ja urheilijan arviointilomakkeen)Avaa PDF

Urheilulinjan valintamenettely

Jos nuori urheilija esimerkiksi opiskeltuaan ulkomailla pyrkii Hämeenlinnan lyseon lukioon, hänen tulee sisäänpääsyn varmistamiseksi ottaa yhteys oppilaitokseen mieluummin ennen hakuajan päättymistä.

Valintaperusteet

Opiskelijaksi valittavan ylin mahdollinen pistemäärä on 20, joka muodostuu peruskoulutodistuksen keskiarvosta (4–10) sekä urheilu- ja soveltuvuuspisteistä (0–10).

Keskiarvo

Hakijan keskiarvopisteiksi lasketaan hakijan peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden ja liikunnan arvosanoista muodostuva keskiarvo sadasosan tarkkuudella. Lisäksi edellytetään, että lukuaineiden keskiarvo on vähintään 7,0.

Lajiliittopisteytyksen periaatteet (0–5 pistettä)
 • 4,2–5
  Joukkuelaji: Lajin huippulahjakkuus, ikäluokan kansainvälisellä tasolla, maajoukkueen johtavan tason urheilija. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
  Yksilölaji: Lajin huippulahjakkuus, ikäluokan kansainvälisellä tasolla, maajoukkueen johtavan tason urheilija. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
 • 3,1–4,1
  Joukkuelaji: Ikäluokan maajoukkueurheilija. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
  Yksilölaji: SM-mitalitaso. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
 • 2,1–3,0
  Joukkuelaji: Maajoukkue-ehdokas, aluejoukkueen kärkeä, seurajoukkueen kärkipäätä. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
  Yksilölaji: SM-pistesijataso, SM-mitalitason viestijoukkueen jäsen. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
 • 1,1–2,0
  Joukkuelaji: Aluejoukkueen keskitasoa, seurajoukkueen runkopelaaja.
  Yksilölaji: Lähellä SM-pistesijaa, SM-pistesijatason viestijoukkueessa.
 • 0,1–1,0
  Seuratason aktiivi.
 • 0
  Käytetään vain, jos lajiliitto ei tunne urheilijaa (koulu pisteyttää, max. 2,5 pistettä).
Oppilaitospisteytyksen periaatteet 0–5 pistettä

Urheilulinjan painopistelajit ovat jalkapallo, jääkiekko, lentopallo, salibandy, uinti, ja yleisurheilu. Sivulajeja on useita ja heidät ohjataan harjoittelemaan yleisvalmennusryhmässä joko osittain tai kokonaan riippuen lajista.

Oppilaitospisteytyksen lähtökohtana on tukea lajiliiton pisteytystä potentiaalisimpien urheilijoiden sisäänpääsyn varmistamiseksi. Lyseon lukion harkinnanvaraisesti huomioitavia seikkoja oppilaitospisteiden määräytymisessä ovat painopistelaji, lajiliitolta saadut pisteet ja hakijan urheilullinen potentiaali.

Muiden kuin painopistelajien kohdalla lajiliiton nimeämien lahjakkuuksien osalta selvitetään urheiluvalmentautumisen mahdollisuudet ja olosuhteet hakulomakkeiden tietojen perustuen. Tarvittaessa olemme yhteydessä hakijaan. Hakijan ei tarvitse olla yhteydessä oppilaitokseen.

Jos nuori urheilija esimerkiksi opiskeltuaan ulkomailla pyrkii Hämeenlinnan lyseon lukioon, hänen tulee sisäänpääsyn varmistamiseksi ottaa yhteys oppilaitokseen mieluummin ennen hakuajan päättymistä.

Urheilulinjan lajit

Päälajit ja valmennus

Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjalla on painopistelajit, joissa lukio tarjoaa viikoittaiset harjoitusajat, harjoituspaikat ja valmennuksen yhteistyössä Urheiluakatemia Tavastian ja urheiluseurojen kanssa. Painopistelajeja ovat jääkiekko, jalkapallo, salibandy, lentopallo, yleisurheilu ja uinti. Urheilijat allekirjoittavat valmennussopimuksen, jossa he sitoutuvat noudattamaan urheilulinjalaiselle asetettuja opiskelua ja urheilullisuutta koskevia “pelisääntöjä”.

Jääkiekko

Jääkiekossa tarjotaan sekä poika- että tyttöjääkiekkoilijoille valmennusta lukujärjestyksen 6. koodilla (ti-, ke- ja pe-aamut) kahdella eri jäällä ainakin kahdessa eri ryhmässä. Ryhmäjaolla pyritään takamaan mahdollisimman monelle tavoitteellisesti harjoittelevalle jääkiekkoilijalle mahdollisuus yksilölliseen kehittymiseen. Ryhmäjakoon vaikuttaa tämänhetkinen pelaajan taitotaso. Lukujärjestyksen 5. jakso voi olla valmennuksesta vapaa.

Jalkapallo

Jalkapalloilijat harjoittelevat Säästöpankki Areenalla ja Pullerin tekonurmella lukujärjestyksen 6. koodilla (ti-, ke- ja pe-aamut). Ryhmäkoko on sopiva sekä yksilölliseen ohjaukseen, että joukkueharjoitteluun. Kaikki jalkapalloilijat ovat samassa valmennusryhmässä. Jalkapallossa jakso 3 on aamuharjoittelusta vapaa.

Lentopallo

Lukion lentopalloilijat harjoittelevat kolmena aamuna viikossa Loimua Areenalla. Heillä on sekä lajiharjoituksia että fysiikkatreenejä. Ryhmä on intensiivinen pieni sekaryhmä sekä tyttöjä että poikia.

Salibandy

Pääosin aamuvalmennuksessa keskitytään fysiikkavalmennukseen (2 x viikossa) ja lajitaitojen kehittämiseen (1 x viikossa) Tästä on ollut hyötyä salibandypelaajien urheilulliseen kehittämiseen ja se täydentää pelaajien seuraharjoittelua, jossa voidaan keskittyä enemmän peliteknisiin ja -taktisiin valmiuksiin. Salibandyn aamuharjoittelusta vapaa jakso on 5. jakso.

Uinti

Hämeenlinnan lyseon lukion uintivalmennus tapahtuu Hämeenlinnan uimahallissa aamuisin ympäri lukukauden 6. koodilla siten, että harjoittelua rytmitetään tasaisesti koko lukuvuoden ajalle. Valmennusohjelmat ovat yksilöllisiä.

Yleisurheilu

Hämeenlinnan lyseon lukion yleisurheiluvalmennuksen harjoittelu on talvella monipuolista, jossa eri lajeja ja eri harjoitteiden ominaisuuksia hyödynnetään urheilijan omaan lajiin. Harjoittelun rytmitys seuraa yleisurheilijan harjoituskausia. Pääosin valmentautuminen on ryhmäharjoittelua, jossa huomioidaan opiskelijan ikä ja taso sekä urheiluvuoden painotukset.

Muut lajit ja fysiikkavalmennus

Koulun sivulajit

Lyseoon hyväksytty urheilija täydentää omaa harjoitteluaan koulun fysiikkavalmennusryhmässä silloin, kun hän ei edusta koulun päälajeja vaan kuuluu niin sanottujen sivulajien edustajiin. Lyseon lukion urheilulinjalla opiskelee monien lajien edustajia kuten judo, karate, kilpatanssi, muut tanssilajit, rytminen kilpavoimistelu, ratsastus, ammunta, tennis, paini, soutu, motocross, pesäpallo, amerikkalainen jalkapallo, hiihto ja suunnistus.

Näiden niin sanottujen sivulajiurheilijoiden aamuharjoittelu sovitetaan tapauskohtaisesti kokonaan tai osittain fysiikkavalmennusryhmään. Joissain tapauksissa lukio tarjoaa mahdollisuuden aamuharjoitteluun kokonaan urheilijan oman seuravalmentajan laatimalla ohjelmalla. Tällöin urheilija tai hänen edustamansa seura pystyy järjestämään valmennusohjelman lisäksi aamuharjoitteluolosuhteet ja ohjelma sovitaan yhdessä Urheiluakatemia Tavastian koordinaattorin kanssa.

Fysiikkavalmennus

Koulu järjestää oman fysiikkavalmennusryhmän, johon osallistuvat muut kuin päälajien urheilijat. Fysiikkavalmennusryhmän harjoituksiin osallistutaan kolme kertaa viikossa. Fysiikkavalmennuksessa painottuu urheilijan fyysisten valmiuksien ja ominaisuuksien parantaminen monipuolisilla fyysisillä harjoitteilla. Ryhmävalmennuksessa pyritään huomioimaan yksilön monipuolinen kehittyminen mutta myös hänen henkilökohtaiset tarpeen mahdollisuuksien mukaan. Fysiikkavalmennukseen osallistuvat yhtä aikaa monien lajien urheilijat.

Pesäpalloilijoiden harjoittelu

Lähikuntien seurayhteistyö on tuonut eloa paikalliseen pesäpalloelämään. Sen vuoksi lyseon lukiossa harjoittelee pesäpalloilijoiden oma ryhmä, jolla on ollut lajivalmennusta kaksi kertaa viikossa ja yhteistä fysiikkavalmennusta kerran viikossa.

Urheiluakatemia Tavastia

Urheiluakatemia Tavastia on opiskelun ja urheiluvalmennuksen yhdistävä toimintaorganisaatio. Sen paikallisesta koordinoinnista vastaa Koulutuskuntayhtymä Tavastia ja valtakunnallisesta Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön Urheiluakatemiaohjelma.

Lue lisää Urheiluakatemia Tavastiasta

Lisätietoja antaa

Tiina Kivinen

Apulaisrehtori, urheilulinjakoordinaattori
Tiina.Kivinen@kktavastia.fi
+358405008913

Sivua päivitetty 7.10.2021 kello 10:12