Opiskelija on oikeutettu erilaisiin tukiin ja alennuksiin. Ota selvää eduistasi, se kannattaa!

Matkakorvaukset

Opiskelija on oikeutettu saamaan matkakorvausta Kelasta, jos hänen koulumatkansa yhteen suuntaan on yli 10 kilometriä tai ostettavan lipun hinta vähintään 54 euroa kuukaudessa. Opiskelija maksaa itse aina omavastuuosuuden 43 €/kk. Loput koulumatkakustannukset korvaa Kela.

Anomus tehdään joka lukuvuosi erikseen kansliasta saatavalla lomakkeella. Täytä hakemus ja toimita se kansliaan, saat ostotodistuksen, jolla voit käydä ostamassa ladattavan kortin matkoihin.

Hakemuslomakkeita on 2. kerroksen lomakehyllyssä hallintokäytävällä. Palauta täytetty lomake kanslian postilaatikkoon, josta se toimitetaan paikalliseen Kelan toimistoon. Koulumatkatukea on haettava erikseen joka lukuvuodeksi. Lisätietoja saat Kelan sivuilta.

VR ja Matkahuolto

VR myöntää junamatkoihin opiskelija-alennuksia lukiolaisille, samoin Matkahuolto linja-automatkoihin.  Opiskelija-alennuksen saamiseksi tarvitaan erillinen opiskelijakortti, jonka ostamista varten kansliasta saa oppilaitoksen varmentaman todistuksen. Lisäksi tarvitaan valokuva ja henkilöllisyystodistus. Lukiolaisten liiton opiskelijakortilla saa VR:n ja Matkahuollon matka-alennusten lisäksi alennuksia eri liikkeistä. Matkahuollon opiskelija-alennus on 50 % aikuisten kilometritaksan mukaisesta kotimaan menolipun hinnasta, kun matkan pituus on vähintään 60 km ja kun lippu ostetaan etukäteen.

Opintotuki

Lukiolainen voi hakea valtion opintotukea täytettyään 17 vuotta. Opintotuen myöntämisperusteita ovat päätoiminen opiskelu, opinnoissa edistyminen ja taloudellisen tuen tarve. Opiskelu katsotaan päätoimiseksi, kun opiskelija suorittaa lukion oppimäärän (75 kurssia) enintään neljässä vuodessa ja osallistuu lukukauden aikana vähintään 10 kurssille tai vähintään kahteen yo-tutkinnon kokeeseen. Tuki myönnetään kolmeksi ensimmäiseksi opiskeluvuodeksi (opintojen alkamisajankohdasta lukien) ja lisähakemuksesta neljänneksi, jos päätoimiset lukio-opinnot jatkuvat. Lukio-opinnoissa opintotuki voidaan myöntää enintään yhdeksäksi kuukaudeksi lukuvuodessa, ja lukuvuoden tukiaika on yleensä syyskuun alusta toukokuun loppuun. Opintotuki koostuu opintorahasta, asumislisästä ja opintolainan valtiontakauksesta.

Voit hakea opintotukea suoraan KELA:n verkkopalvelusta, jos sinulla on verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Opintotukea voi myös hakea lomakkeella. Hakemuskaavakkeita on saatavana koulun lomakehyllystä (2. kerros).  Täytetyt kaavakkeet palautetaan kansliaan, josta ne tarkistuksen jälkeen postitetaan Kelaan. Täytä lomakkeet huolellisesti ja toimita ne koulun kansliaan, jossa ne leimataan ja täytetään loppuun.

Huomaa, että opiskelija menettää oikeuden opintotukeen, mikäli opiskelu ei ole täysipäiväistä (joka jaksossa vähintään 4 kurssia tai kaksi ylioppilaskoetta tutkintokerralla). Lisätietoja saat Kelan sivuilta.

Vakuutukset

Opiskelija on vakuutettu kouluaikana. Koulutapaturman sattuessa on tehtävä tapaturmailmoitus opettajan tai terveydenhoitajan toimesta. Koulutapaturmailmoitus toimitetaan kansliaan ja sieltä IF-Vahinkovakuutusyhtiöön. Tarkemmat tiedot saa kansliasta. Urheilulinjan aamuharjoituksissa sattuneen tapaturman hoidon korvaus edellyttää käyntiä julkisessa terveydenhuollossa (ensiapupäivystys tai oma terveysasema).

Opiskelijakortti

Lukiolainen voi liittyä Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) jäseneksi. Ensimmäisenä vuonna jäsenyys maksaa 22 € ja seuraavina vuosina 17 €. Lukiolaisten Liiton opiskelijakortilla saat mm. opiskelija-alennuksen VR:n ja matkahuollon juna- ja bussimatkoista. Yhdeksän euron lisämaksulla voi halutessaan tehdä kortista myös kansainvälisen opiskelijakortin ISIC-kortin, joka on ainoa maailmanlaajuisesti hyväksytty opiskelijatodistus. Se oikeuttaa tuhansiin opiskelijaetuihin 125 000 paikassa yli 130 maassa. Lisätietoja löydät Lukiolaisten Liiton sivuilta.

Sivua päivitetty 22.1.2021 kello 13:24