Opiskelija on oikeutettu erilaisiin tukiin ja alennuksiin. Ota selvää eduistasi, se kannattaa!

Oppivelvollisuus ja maksuton koulutus

Oppivelvollisuuden laajentamista koskeva laki (1214/2020) tulee voimaan 1.8.2021. Osa uusista opiskelijoista on oppivelvollisia. Jos tulet suoraan peruskoulun 9. luokalta opiskelemaan toisen asteen koulutusta, olet oppivelvollinen. Sinulle kuuluu maksuttomana opetus, päivittäinen ateria, opetuksen edellyttämät oppimateriaalit. Koulu hankkii sinulle edellä mainitut oppimateriaalit ja -välineet.

Muille kuin oppivelvollisille opiskelijoille tulee kustannuksia opetuksen edellyttämistä oppimateriaaleista ja työvälineistä.

Oppikirjat, -materiaalit ja tietokoneet

Muiden kuin oppivelvollisten tulee hankkia itse tarvittavat oppikirjat sekä muu tarvittava oppimateriaali sekä tietokone, kuulokkeet ja hiiri.

Ruokailu ja kahvilat

Lukiokoulutuksessa opiskelijalla on oikeus maksuttomaan ateriaan niinä työpäivinä, joina opetussuunnitelma edellyttää opiskelijan läsnäoloa koulutuksen järjestäjän osoittamassa koulutuspaikassa (lukiolaki 35§). Lyseon lukion ruokala sijaitsee kampuksella A-rakennuksessa.

Ruokailuaikoja tulee noudattaa. Ruokailijat huolehtivat itsenäisesti ruokailutilan viihtyisyydestä ja huolehtivat mm. astioidensa pois viemisestä. Siten seuraava ruokailija voi nauttia ateriansa mahdollisimman miellyttävässä ympäristössä. Lisäksi aamuisin klo 7.30–8.15 on saatavilla puuroa niinä päivinä, kun ei ole päättöviikko. Urheilijoille on pidennetty aamupala-aika urheiluaamuisin, jolloin urheilijat pääsevät puurolle klo 9.30 saakka.

Kampuksella on kahviloita sekä ammattiopiston opiskelijoiden kioski, mistä voi ostaa omalla kustannuksellaan välipalaa välituntisin ja hyppytunneilla.

Matkakorvaukset

Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut opiskelijat (oppivelvolliset) voivat hakea koulumatkatukea, jos yhdensuuntaisen koulumatkan pituus opiskelijan asunnolta oppilaitokseen on vähintään seitsemän kilometriä yhteen suuntaan. Opiskelijalla ei tällöin ole omaa maksuosuutta.

Muut opiskelijat (ei-oppivelvolliset), joiden yhdensuuntainen koulumatkan pituus opiskelijan asunnolta oppilaitokseen on vähintään 10 kilometriä, voivat hakea koulumatkatukea.

Täysimääräinen tuki:

  • Vähintään 15 matkapäivää kuukaudessa.
  • Opiskelijan oma maksuosuus on 43 €/kk.

Puolet täysimääräisestä tuesta:

  • 10–14 matkapäivää kuukaudessa.
  • Opiskelijan oma maksuosuus on 21,50 €/kk.

Matkustuspäivät katsotaan kalenterikuukausittain. Kalenterikuukaudessa lasketaan ainoastaan kalenterikuukauden koulumatkatukeen oikeuttavat päivät. Lähtökohtaisesti koulumatkatuki haetaan koko lukuvuodelle kerralla. Jos tiedot muuttuvat, opiskelijan tulee välittömästi tehdä muutosilmoitus.

Lisää tietoa koulumatkatuesta löydät Kelan sivuilta.

Hakemus koulumatkatuesta

Halutessasi voit tehdä koulumatkatukihakemuksen jo ennen opintojen alkamista. Täytä KM1 Koulumatkatukihakemus ja lähetä se sähköpostin liitteenä. Lisätietoa ja neuvoa voit tarvittaessa kysyä opintosihteeriltä Tiina Hokkaselta käymällä koulun kansliassa tai soittamalla numeroon 050 5090757 tai laittamalla spostia tiina.hokkanen@kktavastia.fi

Anomus tehdään joka lukuvuosi erikseen kansliasta saatavalla lomakkeella. Täytä hakemus ja toimita se kansliaan, saat ostotodistuksen, jolla voit käydä ostamassa ladattavan kortin matkoihin.

VR ja Matkahuolto

VR myöntää junamatkoihin opiskelija-alennuksia lukiolaisille, samoin Matkahuolto linja-automatkoihin.  Opiskelija-alennuksen saamiseksi tarvitaan erillinen opiskelijakortti, jonka ostamista varten kansliasta saa oppilaitoksen varmentaman todistuksen. Lisäksi tarvitaan valokuva ja henkilöllisyystodistus. Lukiolaisten liiton opiskelijakortilla saa VR:n ja Matkahuollon matka-alennusten lisäksi alennuksia eri liikkeistä. Matkahuollon opiskelija-alennus on 50 % aikuisten kilometritaksan mukaisesta kotimaan menolipun hinnasta, kun matkan pituus on vähintään 60 km ja kun lippu ostetaan etukäteen.

Opintotuki

Lukiolainen voi hakea valtion opintotukea täytettyään 17 vuotta. Opintotuen myöntämisperusteita ovat päätoiminen opiskelu, opinnoissa edistyminen ja taloudellisen tuen tarve. Opintotuki koostuu opintorahasta, asumislisästä ja opintolainan valtiontakauksesta.

Voit hakea opintotukea suoraan KELA:n verkkopalvelusta, jos sinulla on verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Opintotukea voi myös hakea lomakkeella, jonka saat koulun kansliasta. Täytä lomake huolellisesti ja palauta se koulun kansliaan, missä se leimataan ja täytetään loppuun. Tarkistuksen jälkeen koulu postittaa lomakkeen Kelaan. 

Opiskelu katsotaan päätoimiseksi, kun opiskelija suorittaa lukion oppimäärän (75 kurssia/150 op) enintään neljässä vuodessa ja osallistuu lukukauden aikana vähintään 10 kurssille/opintojaksolle (20op) tai vähintään kahteen yo-tutkinnon kokeeseen. Lukio-opinnoissa opintotuki voidaan myöntää enintään yhdeksäksi kuukaudeksi lukuvuodessa, ja lukuvuoden tukiaika on yleensä syyskuun alusta toukokuun loppuun.

Huomaa, että opiskelija menettää oikeuden opintotukeen, mikäli opiskelu ei ole täysipäiväistä (joka jaksossa vähintään neljä kurssia tai kaksi ylioppilaskoetta tutkintokerralla). 1.8.2019 alkaen voit tietyin ehdoin saada myös oppimateriaalisää.

Lisätietoja saat Kelan sivuilta.

Vakuutukset

Opiskelija on vakuutettu kouluaikana. Koulutapaturman sattuessa on tehtävä tapaturmailmoitus opettajan tai terveydenhoitajan toimesta lukion kansliaan. Koulutapaturmailmoitus toimitetaan kansliaan ja sieltä IF-Vahinkovakuutusyhtiöön. Tarkemmat tiedot saa kansliasta.

Urheilulinjan aamuharjoituksissa sattuneen tapaturman hoidon korvaus edellyttää käyntiä julkisessa terveydenhuollossa (ensiapupäivystys tai oma terveysasema). myös näistä tapaturmista on tehtävä tapaturmailmoitus.

Opiskelijakortti

Lukiolainen voi liittyä Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) jäseneksi. Ensimmäisenä vuonna jäsenyys maksaa 22 € ja seuraavina vuosina 17 €. Lukiolaisten Liiton opiskelijakortilla saat mm. opiskelija-alennuksen VR:n ja matkahuollon juna- ja bussimatkoista. Yhdeksän euron lisämaksulla voi halutessaan tehdä kortista myös kansainvälisen opiskelijakortin ISIC-kortin, joka on ainoa maailmanlaajuisesti hyväksytty opiskelijatodistus. Se oikeuttaa tuhansiin opiskelijaetuihin 125 000 paikassa yli 130 maassa. Lisätietoja löydät Lukiolaisten Liiton sivuilta.

Lisätietoja antaa

Tiina Hokkanen

Opintosihteeri
Tiina.Hokkanen@kktavastia.fi
+358505090757

Sivua päivitetty 21.11.2022 kello 10:24