Täältä löydät muistilistan toimenpiteistä valmistumista varten ja vinkkejä elämään valmistumisen jälkeen.

Voit valmistua valmistumispäivänä aikaisintaan kaksi viikkoa sen jälkeen, kun olet saanut osaamisen arvioinnin tiedoksi.

Ennen valmistumistasi sinun tulee täyttää Wilmassa lomake Valmistuminen. Lomake on täytettävissä 14–3 päivää ennen opiskelijan HOKSin mukaista arvioitua valmistumispäivää.

Valmistuminen-lomakkeessa muun muassa varmistat osallistumisesi valmistumisjuhlaan ja annat luvan nimesi julkaisemiseen valmistuttuasi. Sinulta kysytään myös lainaamiesi tavaroiden palauttamisesta, pukukaappisi/lokerosi tyhjentämisestä sekä ARVO-amispalautteeseen vastaamisesta.

Lukuvuoden 2021–2022 valmistumispäivät ja -juhlat

Elo-lokakuuLoka-joulukuuTammi-huhtikuuHuhti-kesäkuuKesäkuu
pe 13.8.pe 29.10.pe 14.1.pe 22.4.pe 23.6.
pe 27.8.pe 12.11.pe 28.1.pe 6.5.
pe 10.9.pe 26.11.pe 11.2.pe 20.5.
pe 24.9.pe 10.12.pe 25.2.pe 3.6.
pe 8.10.ke 22.12.pe 11.3.
pe 25.3.
pe 8.4.
Juhla 8.10. klo 10Juhla 22.12. klo 10Juhla 8.4. klo 10Juhla 3.6.

Todistukset

Kun olet suorittanut hyväksytysti kaikki tutkintoon kuuluvat tutkinnon osat, saat tutkintotodistuksen. Jos suoritat koko tutkinnon sijaan tutkinnon osia, saat todistuksen suoritetuista tutkinnon osista. Saat todistuksen suoritetuista tutkinnon osista myös, jos eroat oppilaitoksesta ja olet suorittanut tutkinnon osia. Todistusten liitteenä on opintosuoritusote. Pyynnöstä saat kansainväliseen käyttöön tarkoitetun liitteen. Voit myös pyytää tarvittaessa todistuksen suoritetuista tutkinnon osista kesken opiskelun. Jos olet suorittanut ammattiosaamisen näyttöjä (ennen 1.1.2018), voit pyytää halutessasi todistuksen suoritetuista ammattiosaamisen näytöistä.

Perustutkintojen osalta tutkintotodistusta tai todistusta suoritetuista tutkinnon osista ei anneta, jos osaamisen arviointia on mukautettu tai siitä on poikettu niin, että opiskelija ei ole saavuttanut keskeisiä tutkinnon osien osaamistavoitteita tai ammattitaitovaatimuksia. Tällöin opiskelijalle annetaan todistus osaamisesta. Opiskelija saa todistuksen suoritetuista tutkinnon osista niiden tutkinnon osien osalta, joissa hän on saavuttanut keskeiset osaamistavoitteet ja ammattitaitovaatimukset. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa ammattitaitovaatimuksia ei voi mukauttaa tai niistä ei voi poiketa.

Valma-koulutuksesta annetaan todistus suoritetusta koulutuksesta tai koulutuksen osista. Todistuksen liitteenä on opintosuoritusote.

Todistukset laaditaan Opetushallituksen määräysten mukaisesti.

Ammattitutkintostipendi

Ammattitutkintostipendiä voi hakea Koulutusrahaston ehtojen mukaisesti ammatillisen tutkinnon suorittaneet. Stipendiä voivat hakea ammatillisesta aikuiskoulutuksesta (näyttötutkinnot) ja ammatillisesta koulutuksesta (1.1.2018 alkaen) annettujen lakien mukaan tutkinnon suorittaneet. Lue lisää Työllisyysrahaston sivuilta.

Valmistumisen jälkeen

Alla olevista linkeistä pääsee näkemään hyödyllisiä vinkkejä, oli siten pyrkimässä työelämään, pohdiskelemassa jatko-opintoja tai jos tulevaisuuden suunnitelmat eivät ole selviä.

Työpaikka tiedossa

Vinkkejä työnhakuun

 • TE-palveluiden sivuilla voit etsiä työpaikkoja ja ilmoittautua työnhakijaksi.
 • Hyvä CV eli ansioluettelo on avain työhaastatteluun. Katso ohjeet Duunitorin sivuilta.
 • Työhakemuksen kirjoittaminen voi olla hankalaa. Tällä hakemuksella kuitenkin tehdään ensimmäinen vaikutus työnantajaan. Katso malli työhakemuksesta Duunitorin sivuilta.
 • Googleta ja ota yhteyttä erilaisiin rekrytointi- ja henkilöstöpalveluyrityksiin.
 • Muista tsekata työnhakukanavat kuten Duunitori, Monster ja Oikotie.

Vinkkejä jatko-opiskeluun

TAVASTIArekry-palvelu

TAVASTIArekry-palvelu on opiskelijan ja työelämän kohtaamispaikka. Täällä opiskelija voi helposti luoda itsestään profiilin ja etsiä avoinna olevia työ- tai vaikka oppisopimuspaikkoja. Työnantaja puolestaan voi luoda profiilin yritykselleen, ilmoittaa työpaikasta ja etsiä sopivia osaajia töihin.

TAVASTIArekryyn

Etkö tiedä, mitä tehdä?

 • Ilmoittaudu tarvittaessa työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon.
 • Jos olet alle 30-vuotias voit käyttää myös Ohjaamon palveluja.
 • Muista säilyttää valmistumisvuonna palkkakuitit, Kela saattaa tehdä kyselyjä sinun tuloistasi.

Jos sinulla ei ole työpaikkaa tai mietit jatko-opintoja, tule juttelemaan tulevaisuudestasi Ammattiopisto Tavastian Ohjauspisteeseen:

 • Hattelmalantie 8, A-rakennus.
 • Ohjauspiste on auki arkisin klo 9–15.
 • Voit ottaa yhteyttä myös puhelimitse, 03 6581 500 tai sähköpostilla ohjauspiste@kktavastia.fi

Voit olla yhteydessä myös uraohjaaja Taru Vierimaahan tai uravalmentaja Anni Rahkoseen

 • taru.vierimaa@kktavastia.fi tai puh. 040 722 9182
 • anni.rahkonen@kktavastia.fi tai puh. 050 4641 325

Ohjaamo Hämeenlinna

 • Ohjaamosta saa tietoa sekä neuvontaa ja ohjausta työhön, koulutukseen, arkeen ja osallisuuteen liittyen. Ohjaamossa pääsee tutustumaan monien eri toimijoiden palveluihin. Lue lisää Ohjaamosta.

Etsivä nuorisotyö

 • Etsivän nuorisoyön ensisijaisena tehtävänä on auttaa alle 29-vuotiaita nuoria, jotka ovat koulutuksen tai työmarkkinoiden ulkopuolella tai jotka tarvitsevat tukea saavuttaakseen tarvitsemansa palvelut.
  Näitä palveluja saa lähialueilla:
 • Hämeenlinnassa
 • Riihimäellä
 • Janakkalassa
 • Hattulassa

Hyödyllisiä linkkejä

Sivua päivitetty 2.8.2021 kello 12.08