Ympäristöblogi

Opiskelijaravintola kestävällä tiellä

24.3.2021 Merja Kytöaho

Ammattiopiston ja lukioiden opiskelijat ovat tällä hetkellä etäopetuksessa, joten he eivät käytä opiskelijaravintoloiden palveluja. Tila ei kuitenkaan ole tyhjillään, sillä päivittäin siellä käyvät lounaalla Myllymäen alakoulun oppilaat (n. 300). He ovat väistötiloissa Poltinahon koululla ja ruokailevat Hattelmalantien opiskelijaravintolassa.

tyhjä opiskelijaravintola

Toisen asteen siirtyessä etäopetukseen raaka-aineita oli jo varattu isolle määrälle ruokailijoita. Niitä on nyt hyödynnetty alakoululaisten ruokalistaa laadittaessa. Tällä hetkellä tiedetään täsmällisesti todellinen ruokailijamäärä, joten tähderuokaa ei synny. Normaalitilanteessa ruokailijamäärää on vaikeampi ennakoida tarkasti, koska opiskelijoita on työpaikoilla oppimassa ja hybriditilanteessakaan ei aina pystytä tarkasti määrittelemään, ketkä opiskelevat verkon kautta ja ketkä lähiopetuksessa.

Normaalitilanteessa opiskelijaravintolassa on tarjolla opiskelijoille ilmainen aamupuuro, joka on valmistettu luomuhiutaleista. Tämä käytäntö on ollut jo monta vuotta. Huoli heräsi, kun opiskelijat eivät olleet syöneet kotona aamiaista ja keskittymiskyky oli hukassa aamutunneilla. Moni on ottanut aamupuuron tavakseen.

Luomutuotteita on muutenkin lisätty ruokalistalle, esimerkiksi näkkileipä, rasvaton maito, piimä, kahvi ja hernekeittoherneet ovat luomua. Jokaisella lounaalla on kasvisvaihtoehto, jossa myös vegaanisuus on lisääntynyt. Lisäksi mm. tuore leipä tilataan lähileipomosta ja lihat ovat suomalaista alkuperää.

Maitopurkit ovat pääosin vaihtuneet isoihin 20 litran novoihin, jolloin kartonkijätteen määrä on vähentynyt. Tarjottimista on luovuttu jo jokunen vuosi sitten. Siinä säästyy vettä, pesuaineita, energiaa ja työtä. Ruokailijat ovat tottuneet siihen, että mm. juomat haetaan erikseen.

Etäopetuksen aikana ilmaiseen lounaaseen oikeutetuilla opiskelijoilla on mahdollisuus saada ruokakassi. Ruokakassi tilataan Wilman kautta viikkoa aikaisemmin ja noudetaan aina keskiviikkoisin määrättyyn kellonaikaan. Kassien luovutus on suunniteltu ja myös toteutettu siten, että turvavälit toteutuvat, lähikontaktit jäävät lyhyiksi ja kaikilla on kasvoillaan maskit. Opiskelijoiden hyvinvoinnista halutaan huolehtia myös etäopetuksen aikana.

ruokakassit valmiina jakoon

Ruokakassit sisältävät viiden lounaan ruoat/raaka-aineet. Opiskelijapalaute on ollut sekä positiivista että negatiivista. Osa haluaa tehdä ruoat itse, osa toivoo, että ruoat voisi lämmittää nopeasti opetuksen välissä. Ruokakasseja kuitenkin tilataan runsaasti, mikä osoittaa sen, että ne ovat tarpeellisia ja niihin ollaan tyytyväisiä. Tällä viikolla ruokakasseja on tehty 1100, joista runsas 100 on kasvisruokakasseja. Ruoat on pakattu paperikasseihin siten, että niissä on pohjalla kuivat tuotteet ja juuri ennen jakoa niihin lisätään kylmänä säilytettävät tuotteet.

Ilmastoteko on myös toisesta välittäminen. Jokainen hymy ja kannustus on nyt tarpeen. Tässä toteutuu ”Hyvä ruoka, parempi mieli” -sanonta.

#minuntekoni #ilmastonviikkohämeenlinna

Merja Kytöaho

Merja Kytöaho on Ammattiopisto Tavastian ravintola-, catering- ja elintarvikealan koulutuspäällikkö sekä Tavastian kestävä tulevaisuus -ryhmän puheenjohtaja.

Sivua päivitetty 24.3.2021 kello 11.56

Tutustu myös näihin kirjoituksiin

Heini Kujala 20.3.2020

Digisukellus suoraan syvään päähän

Ammatillisten oppilaitosten vuorovaikutuksessa tapahtuva opetus lopetettiin 18.3. Siis kolme verkko-opetuspäivää takana. Kokemusta on siis varsin vähän, mutta muutama seikka on […]

Lue kirjoitus

Heini Kujala 15.9.2020

Kehitytään ja kehitetään yhdessä

Kehitytään ja kehitetään yhdessä Tällä viikolla (nyt on vasta tiistai) olen saanut osallistua Tavastiassa kahteen innostavaan kehittämistilaisuuteen. Opiskelijoiden läsnäolon lisääminen […]

Lue kirjoitus