Yleinen

Eri alojen yhteistyö tuo monipuolisuutta opetukseen

12.10.2023

Ammattiopisto Tavastian tavoitteena on kehittää monialaisia osaajia työelämän tarpeisiin, ja siksi eri alat tekevät keskenään paljon yhteistyötä. Esimerkiksi pintakäsittelyalan opiskelijat ovat viime aikoina häärineet monenlaisten yhteistyöprojektien parissa.

Kaksi opiskelijaa maalaa varastomökkiä.
Opiskelijat maalaavat varastomökkiä.

Pintakäsittelyalalla yhteistyö on yleistä

Pintakäsittelyalan opinnoissa opiskelijat voivat suuntautua rakennusmaalauksen tai teollisen pintakäsittelyn osaamisaloille. Molemmissa suuntauksissa opiskelu on käytännönläheistä ja sisältää paljon harjoitustöitä, jotka syventävät ammattitaitoa.

Jokaisella opiskelijalla on myös mahdollisuus valita opintosuunnitelman ulkopuolelta yksi valinnainen kurssi. Näin esimerkiksi teollisen pintakäsittelyn opiskelija voi valita metallialan hitsauskurssin ja rakennusmaalari suorittaa laatoituksen tutkinnonosan rakennuspuolella. Omilla valinnoillaan opiskelija voi suuntautua opinnoissaan haluamalleen polulle ja kehittää ammattiosaamistaan.

Valinnaisten opintojen lisäksi opinnoissa on tietoisesti haluttu kehittää yhteistyötä muiden alojen kanssa. Pintakäsittelyalan opinnoissa tehdäänkin paljon yhteisprojekteja rakennus-, metalli- ja autoalan kanssa. Vuosien varrelle on mahtunut paljon yhteisiä projekteja, kuten savustusuunien ja kotagrillien valmistamista. Yhteistyöstä on ollut hyötyä puolin ja toisin.

– Projekteista opiskelijat saavat tietysti kokemusta, mutta samalla he oppivat huomioimaan työssään myös toisen osapuolen. Kiinnitämme metallipuolella huomiota esimerkiksi siihen, miten hitsaustyö viimeistellään niin hyvin, että pintakäsittelijä pääsee helposti jatkamaan omaa osuuttaan, kertoo kone- ja tuotantotekniikan lehtori Kari Vesaluoma.

– Meidän mielestämme yhteistyö on todella tärkeää. Yhteistyöllä pystymme tarjoamaan opiskelijoillemme mahdollisimman monipuolista ja monialaista koulutusta, pintakäsittelyalan opettaja Saara Salmi jatkaa.

Yksi esimerkki alojen välisestä yhteistyöstä ovat rakennus- ja pintakäsittelyalan opiskelijoiden syksyllä yhdessä ahertamat varastomökit. Tällä hetkellä mökit ovat pohjamaalausvaiheessa, ja valmistuttuaan ne kulkeutuvat ostajille. Mökeistä tulee yleensä kaksivärisiä, ja asiakas pääsee vaikuttamaan pintavärivalintoihin ja saakin yleensä juuri haluamansa sävyn.

Varastomökkien lisäksi opiskelijat valmistavat esimerkiksi pihasaunoja ja roskakatoksia asiakkaiden tarpeisiin. Yhteistyöprojektit ovat arvokkaita, sillä ne tarjoavat eri alojen opiskelijoille mahdollisuuden testata ja näyttää omaa osaamistaan. Lisäksi opiskelijat oppivat tekemään yhteistyötä samaan tapaan kuin työelämässä ja huomioimaan seuraavan työvaiheen.

Yhdessä tekeminen hyödyttää kaikkia

Tavastiassa alojen välisestä yhteistyöstä on tullut paljon positiivista palautetta, ja sitä tullaankin jatkamaan tulevaisuudessa. Pintakäsittelyalan opiskelijat tulevat tekemään metallialan kanssa viikoittaista yhteistyötä eri asiakastöiden merkeissä. Joillakin aloilla on myös luokkahuoneiden ja tilojen kunnostusta tiedossa. Lisäksi kampuksen rakennuksissa on myös korjausmaalattavaa paljon sisä- ja ulkotiloissa.

Opettajien mielestä yhteistyö hyödyttää kaikkia osapuolia opiskelijoista työnantajiin, ja sitä tulisikin kehittää ja vaalia entisestään. Koulutuksen halutaan olevan myös laajaa ja työelämää tukevaa:

– Opettajat ja eri alat voisivat tulevaisuudessa tehdä enemmänkin yhteistyötä keskenään. Näin pystymme tarjoamaan opiskelijoillemme mahdollisimman monipuolista ja monialaista koulutusta. On myös tärkeää keskittyä siihen, että opiskelijoita koulutetaan yritysten tarpeisiin ja valittaisiin niitä tutkinnonosia, mistä on opiskelijalle eniten hyötyä ja mihin opiskelija haluaa panostaa. Yksittäisten tutkinnonosien kouluttaminen tuleekin varmasti lisääntymään tulevaisuudessa, Saara Salmi sanoo.

Sivua päivitetty 12.10.2023 kello 14.47

Uusimmat uutiset

Ammattiopisto Tavastian maahanmuuttajaopiskelijat palkittiin stipendein 

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry on valinnut kaksi Ammattiopisto Tavastian opiskelijaa maahanmuuttajastipendien saajiksi. Valinnassa painotettiin kansainvälisyyttä, suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta Suomessa ja […]

Lue lisää

1.12.2023

KÄTEVÄ-osasto loisti magentana Suomen kädentaidot -messuilla

Ammattiopisto Tavastian KÄTEVÄ-osasto oli näyttävästi mukana Suomen Kädentaidot 2023 -messuilla Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Euroopan suurimmaksi kasvanut kädentaitojen tapahtuma ihastuttaa […]

Lue lisää

30.11.2023

Opiskelijasta ammatilliseksi ohjaajaksi

Emily Thompson opiskeli Ammattiopisto Tavastiassa leipuri-kondiittoriksi. Opintojensa aikana hän ehti osallistumaan tv-kilpailuun ja tekemään harjoitteluja ulkomailla. Nyt hän työskentelee ammatillisena […]

Lue lisää

30.11.2023