Yleinen

Tavastian lasialan koulutus juhlistaa 30-vuotista taivaltaan

6.6.2023

Ammattiopisto Tavastian lasialan koulutus on toiminut tänä vuonna 30 vuotta. Juhlavuoden valokuvanäyttely on esillä Nuutajärven lasikylässä, Urjalassa, koko kesän 2023. Valokuvat esittävät lasinpuhalluksen eri prosesseja ja ne on ottanut valokuvaaja ja lasialan opiskelija Janika Karttunen.

Lasialan ammatillisessa koulutuksessa keskitytään ryhmätyöskentelyyn ja lasinpuhalluksen perusteiden oppimiseen. Opetus painottuu vahvasti käytännön työskentelyyn ja toistojen tekemiselle, joita vaativan käsityötaidon oppiminen edellyttää. Lasialalta valmistuu taideteollisuusalan perustutkinnosta artesaaneja, taideteollisuusalan ammattitutkinnosta lasinpuhaltajia ja taideteollisuusalan erikoisammattitutkinnosta lasinpuhaltajamestareita.

Ammattiopisto Tavastia on osa Koulutuskuntayhtymä Tavastiaa. Oppilaitosmuotoinen koulutus on tulevaisuudessakin äärimmäisen tärkeää harvinaisella, käsityövaltaisella alalla, jossa valmiita työpaikkoja on vain vähän. Lasinpuhallus on suojeltavaa aineetonta kulttuuriperintöä ja Suomi on mukana monikansallisessa hankkeessa, joka esittää lasin valmistusta Unescon suojeltavaksi.

Lasialan koulutus alkoi vuonna 1993 Hämeen ammatti-instituutin/Wetterhoffin alaisuudessa, kun teollisuus tarvitsi uusia työntekijöitä ja Nuutajärvellä oli vapaata hyttitilaa. Yksi koulutuksen perustamisen puolestapuhujista oli professori Oiva Toikka. Nykyään lasialan koulutus toimii tiiviissä yhteistyössä muun muassa Suomen ainoan lasitehtaan, Iittalan lasitehtaan kanssa. Ammatti- ja erikoisammattitutkintoja on voinut suorittaa oppisopimuksella koko koulutuksen historian ajan. Vuodesta 2021 lähtien Ammattiopisto Tavastiassa on voinut opiskella taideteollisuusalan perustutkintoa joko Nuutajärven lasikylässä, Urjalassa tai Iittalan lasitehtaalla, Hämeenlinnassa.

Lisätiedot koulutuksesta.

Minna Leminen, koulutuspäällikkö, Ammattiopisto Tavastia, minna.leminen@kktavastia.fi

Lisätiedot näyttelystä:

Näyttely on esillä Pruukin Pajat -käytävällä Nuutajärven lasikylässä, www.nuutajarvi.fi.

Sivua päivitetty 6.6.2023 kello 15.15

Uusimmat uutiset

Kevään yhteishaussa Ammattiopisto Tavastiaan valitut opiskelijat

Ammattiopisto Tavastiaan on kevään 2024 yhteishaussa valittu 561 uutta opiskelijaa. Alta löydät uusien opiskelijoiden nimet 13.6. tilanteen mukaisesti. Oppilaitos ei […]

Lue lisää

13.6.2024

Tavastiaan hopeaa Taitajista

Taitaja2024-finaali järjestettiin Kuopiossa toukokuussa. Tavastian opiskelija Henri Murtonen kilpaili logistiikan P5-sarjassa ja palasi kotiin hopeamitalistina. Taitaja2024-kilpailu järjestettiin toukokuussa Kuopiossa.  Taitaja-kilpailussa […]

Lue lisää

29.5.2024

Onnea ammattiin valmistuneille

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 6.4.–31.5.2024 välisenä aikana yhteensä 263 opiskelijaa. Heistä 26 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Päivämäärä nimen […]

Lue lisää

28.5.2024