Opiskelijatarina

Intohimona opiskelu

24.5.2023

Iittalassa sijaitsevan Hyvän Olon Aitan yrittäjää Anu Talusta kuunnellessa alkaa hengästyttää. Kuusi tutkintoa opiskellut nainen haaveilee jo seuraavasta tutkinnosta, mutta välillä pitää hengähtää, näin on jo aviomieskin ystävällisesti kehottanut.

Anu Taluksen yrittäjäura alkoi puolivahingossa. Talus on ensimmäiseltä tutkinnoltaan merkonomi, mutta tutkinto uhkasi aikanaan jäädä kesken, kun oppisopimustyöpaikkana toiminutta yritystä oltiin ajamassa alas. Niinpä Talus siirtyi oppisopimusopiskelijaksi Hunaja-Aittaan, jonka olivat perustaneet hänen vanhempansa, ja suoritti merkonomitutkintonsa loppuun. Piakkoin vanhempien piti päästä eläkkeelle, ja Talus hyppäsi yrittäjän saappaisiin vuonna 2012.

Anu Talus hoitolassaan työn äärellä. Menossa Hifu-kasvojenkohotus.

Siihen aikaan Hyvän Olon Aitta tunnettiin Hunaja-Aittana, joka myi mehiläispesän tuotteita. Kun Anu Talus alkoi oman sairautensa myötä etsiä ja löytää apua luontaishoidoista, hän kiinnostui myös opiskelemaan alaa.

– Minulla diagnosoitiin kilpirauhasen vajaatoiminta, johon löysin avun luontaishoidoista. Esimerkiksi turvehoidot laittavat nesteet hyvin liikkeelle, Talus kertoo.

Pikkuhiljaa Taluksen kiinnostus laajeni luontaishoidoista laitehoitoihin. Talus opiskeli kosmetologiksi ja erikoistui myöhemmin erikoiskosmetologiksi vuonna 2020. Lisäksi hän on suorittanut yrittäjän ammattitutkinnon, yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon ja viimeisimpänä liiketoiminnan ammattitutkinnon Ammattiopisto Tavastiassa.

Hunajapurkeista laitehoitoihin

Nykyisin Hyvän Olon Aitan liiketoiminta perustuu mehiläispesän tuotteiden sijaan kosmetologisiin kasvojen laitehoitoihin, mutta mehiläispesän tuotteitakin on yhä saatavilla.

– Oli pakko miettiä, että mihin erikoistuu. Yrittäjä ei voi tarjota kaikkea kaikille, se ei puhuttele ketään. Hinnakkaampien anti age -kasvohoitojen myynti on sitä paitsi kannattavampaa kuin hunajapurkkien, Talus toteaa yrittäjän elämän realiteetit.

Oman liiketoiminnan kehittämisen kannalta Talus näkee opiskelun ehdottoman hyödyllisenä asiana. Kaikki tutkintonsa hän on suorittanut oppisopimuksella.

– Se on oikeastaan ainoa keino, miten yrittäjä voi ja ehtii opiskella, hän arvioi.

Kouluttautumisen konkreettiset hyödyt näkyvät osana yrittäjän arkea tällä hetkellä selvästi.

– Liiketoiminnan ammattitutkinto Tavastiassa oli todella käytännönläheinen ja antoi paljon. Erityisesti pidin siitä, että koulutuksessa kerrottiin hakusanaoptimoinnista ja siitä, miten yrittäjän palvelut netistä löytyvät ja mitä sen eteen pitää tehdä. Tänä päivänä yrittäjän on pakko ymmärtää myös itse digimaailmaa, vaikka asioita ulkoistaisikin, Talus näkee.

– Kouluttautuminen antaa myös vertaistukea ja uusia kontakteja, ja omaakin bisnestä katsoo ikään kuin uusin silmin, kun siitä keskustelee muiden opiskelijoiden kanssa. Monet painivat samojen ongelmien kanssa, ja muiden kokemuksista voi oivaltaa uusia asioita omaan työhön, Talus painottaa.

Videot kertovat enemmän

Uutena aluevaltauksena Anu Talus on ottanut haltuun Youtubea ja tehnyt videoita, joissa hän kertoo kosmetologisista hoidoistaan ja esittelee hoitolan tiloja.

– Idea tähän lähti tubevideoita tekevältä tyttäreltäni. Aluksi oli aivan kaameaa katsoa omaa naamaa ruudulta, mutta tytär rohkaisi, ettei se ketään kiinnosta, vaan se, mitä videolla kerrotaan. Aika hoitoon helpompi varata, kun tietää minkälaiseen paikkaan on tulossa.

Talus muistuttaa kuitenkin, ettei hyväkään video auta mitään, jos ihmiset eivät löydä sitä. Hakusanat pitää olla kunnossa.

– Opiskelu on ainakin itsellä ollut avain siihen, että ymmärrän näitä asioita.

Oppisopimusopiskelu ei Anu Taluksen mielestä ole mahdotonta paperisotaa vaativaa puuhaa.

– Toki vähän vaivaa pitää nähdä, mutta niin se on kaikessa opiskelussa.

Talus toimii itsekin opiskelijoille työnantajana, kun VAAOsta ja Hyriasta käy hänellä kosmetologiopiskelijoita harjoittelussa. Hyrian opiskelijat antoivat Talukselle myös stipendin opiskelijoiden hyvästä ohjaamisesta opinnoissa ja elämässä eteenpäin.

–Opiskelijoiden ohjaaminen on antoisaa, ja samalla joutuu itsekin miettimään omaa työtään ja sen kehittämistä. Heitä pääsee hyödyntämään myös jatkossa, nytkin neljä opiskelijaa on tulossa kesätöihin tänne.

Taluksen mielestä aikuisopiskelua kannattaa ainakin kokeilla, koska se avartaa mieltä ja antaa paljon, eikä riskejä oikeastaan ole.

– Ainahan voi keskeyttää, jos tuntuu aivan mahdottomalta. Rohkaisisin kuitenkin yrittämään ja opiskelemaan!

Opiskele Liiketoiminnan ammattitutkinto Ammattiopisto Tavastiassa! Lue lisää nettisivuiltamme.

Sivua päivitetty 24.5.2023 kello 10.24

Uusimmat uutiset

Huoltajapalaute 2024

Vuosittaiseen huoltajapalautteeseen vastasi tänä keväänä 420 huoltajaa. Vastausprosentti oli 60. Palautteet ovat tärkeä keino toiminnan kehittämiseksi ja ne käydään tarkasti […]

Lue lisää

2.5.2024

Puhtausala on siistein ala ikinä!

TE-live Hämeessä kerrotaan, millaista on työskennellä puhtaanapitoalalla ja miten alalle voi kouluttautua. Videolla pyyhitään pölyt vanhentuneesta käsityksestä alasta, jossa työvälineinä […]

Lue lisää

26.4.2024

Käsityön lumoa ja historian henkeä

Tavastian kudonnan opinnoissa panostetaan tekemisen ohella erilaisien materiaalien, aikakausien ja tyylisuuntauksien tuntemukseen. Perinteisten taitojen vaaliminen osoittautuu tärkeäksi erityisesti silloin, kun […]

Lue lisää

23.4.2024