Opiskelijatarina

”Lasi tarjoaa tekijälleen loputtomasti haastetta” – jatkuva haku Iittalan lasialan artesaanin koulutukseen alkaa

12.9.2022

Ammattiopisto Tavastiassa alkaa 19.9.2022 jatkuva haku taideteollisuusalan perustutkintoon (artesaani, lasi). Haku päättyy marraskuun 2022 lopussa ja koulutus Iittalan lasitehtaalla alkaa 9.1.2023.

Koulutuksessa opitaan lasinpuhallustekniikoilla valmistettujen esineiden valmistuksen suunnittelua ja toteutusta harjoitellen alan perustekniikoita ja tiimityötaitoja. Iittalassa opintojen painotus on teollisessa lasinvalmistuksessa ja siihen tarvittavassa osaamisessa.

Mira Arkko on aloittanut lasialan artesaanin opinnot Iittalassa tammikuussa 2021.

Mira Arkko viihtyy oppisopimusopiskelijana Iittalan lasitehtaalla. Haku koulutukseen alkaa taas pian. Kuva: Dino Helminen

– Olen aina arvostanut suomalaista lasimuotoilua sekä käsityöläisyyttä ylipäänsä. Mietin alanvaihtoa, ja kun huomasin mainoksen Tavastian uudesta koulutuslinjasta, hain kouluun jo samana iltana, Arkko kertoo.

Tavastia järjestää lasialan koulutusta myös Urjalan Nuutajärvellä, mutta Arkko valitsi opiskelupaikaksi Iittalan, koska tiesi, että työllistyminen Iittalan lasitehtaaseen olisi mahdollista.

Nyt Arkko työskentelee lasitehtaalla ja suorittaa opinnot loppuun oppisopimuksella.

– Tehtaalla avautui vapaita työpaikkoja ja meitä opiskelijoita kannustettiin hakemaan niitä. Minulla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus Iittalan lasitehtaalla, joten näiltä näkymin työt jatkuvat myös valmistumisen jälkeen, hän kertoo tyytyväisenä.

Koska Arkko on vasta aloittelija lasinpuhalluksessa, hän tekee tehtaalla ainoastaan avustavia tehtäviä puhaltimossa.

– Kannan erilaisia käyttötuotteita jäähdytysuuniin tai kuumakatkaisen niitä, silloin tällöin olen myös päässyt avustamaan taideverstakoissa.

Taidot kuitenkin karttuvat koko ajan.

– Lasi on materiaalina kiehtova ja koukuttava. Pidän sekä umpilasisten esineiden työstämisestä että puhaltamisesta, kummassakin on tosin vielä paljon tekemistä, Arkko toteaa. 

Koulutus sopii kaikenikäisille

Lasialan koulutus lähtee nollasta, eikä aiempaa kokemusta tai osaamista tarvita. Arkko on koulutukseltaan filosofian maisteri, jonka pääaine oli taidehistoria.

– Työskentelin museoalalla erilaisissa työtehtävissä lähes kymmenen vuoden ajan. Opintojen alkaessa minulla ei ollut varsinaisia ennakko-odotuksia, joten kaikki opittu on ollut uutta ja ihmeellistä, hän sanoo.

Tähän mennessä Arkon mielestä opinnoissa parasta on ollut aika lailla kaikki mitä on vain päästy harjoittelemaan.

– Opintoja voin suositella kaikille, jotka haluavat haastaa itseään ja tutustua uuteen ja kiehtovaan materiaaliin. Ainakin tällä hetkellä tuntuu, että lasi tarjoaa tekijälleen loputtomasti haastetta!

Lue lisää alkavasta koulutuksesta ja hae mukaan

Sivua päivitetty 26.5.2023 kello 09.50

Uusimmat uutiset

Tervetuloa Suomen kokkimaajoukkueen loihtimalle illalliselle!

Ammattiopisto Tavastian Ravintola Punaportti toimii kokkimaajoukkueen harjoitusnäyttämönä 24.10.2023. Tällaista mahdollisuutta nauttia olympiatason illallinen Hämeenlinnassa on harvoin tarjolla. Tule herkuttelemaan todellisen […]

Lue lisää

19.9.2023

Tavastia Goes Business -kisassa haettiin ideoita nuorten houkuttelemiseksi keskustaan

Yrittäjän päivänä 5.9. Business Park Parkissa saatiin kuulla uusista innovaatioista, kun nuoret päästettiin kehittelemään ratkaisuja Hämeenlinnan keskustan elävöittämiseen.   Mun Hämptonin […]

Lue lisää

6.9.2023

Opiskelijapalaute lukuvuodelta 2022–2023

Ammatillisen koulutuksen opiskelijoilta pyydetään palautetta valtakunnallisella kyselyllä kaksi kertaa opintojen aikana. Ensimmäinen palaute annetaan 1-2 kuukauden kuluessa opintojen aloittamisesta ja toinen […]

Lue lisää

28.8.2023