Opiskelijatarina

”Lasi tarjoaa tekijälleen loputtomasti haastetta” – jatkuva haku Iittalan lasialan artesaanin koulutukseen alkaa

12.9.2022

Ammattiopisto Tavastiassa alkaa 19.9.2022 jatkuva haku taideteollisuusalan perustutkintoon (artesaani, lasi). Haku päättyy marraskuun 2022 lopussa ja koulutus Iittalan lasitehtaalla alkaa 9.1.2023.

Koulutuksessa opitaan lasinpuhallustekniikoilla valmistettujen esineiden valmistuksen suunnittelua ja toteutusta harjoitellen alan perustekniikoita ja tiimityötaitoja. Iittalassa opintojen painotus on teollisessa lasinvalmistuksessa ja siihen tarvittavassa osaamisessa.

Mira Arkko on aloittanut lasialan artesaanin opinnot Iittalassa tammikuussa 2021.

Mira Arkko viihtyy oppisopimusopiskelijana Iittalan lasitehtaalla. Haku koulutukseen alkaa taas pian. Kuva: Dino Helminen

– Olen aina arvostanut suomalaista lasimuotoilua sekä käsityöläisyyttä ylipäänsä. Mietin alanvaihtoa, ja kun huomasin mainoksen Tavastian uudesta koulutuslinjasta, hain kouluun jo samana iltana, Arkko kertoo.

Tavastia järjestää lasialan koulutusta myös Urjalan Nuutajärvellä, mutta Arkko valitsi opiskelupaikaksi Iittalan, koska tiesi, että työllistyminen Iittalan lasitehtaaseen olisi mahdollista.

Nyt Arkko työskentelee lasitehtaalla ja suorittaa opinnot loppuun oppisopimuksella.

– Tehtaalla avautui vapaita työpaikkoja ja meitä opiskelijoita kannustettiin hakemaan niitä. Minulla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus Iittalan lasitehtaalla, joten näiltä näkymin työt jatkuvat myös valmistumisen jälkeen, hän kertoo tyytyväisenä.

Koska Arkko on vasta aloittelija lasinpuhalluksessa, hän tekee tehtaalla ainoastaan avustavia tehtäviä puhaltimossa.

– Kannan erilaisia käyttötuotteita jäähdytysuuniin tai kuumakatkaisen niitä, silloin tällöin olen myös päässyt avustamaan taideverstakoissa.

Taidot kuitenkin karttuvat koko ajan.

– Lasi on materiaalina kiehtova ja koukuttava. Pidän sekä umpilasisten esineiden työstämisestä että puhaltamisesta, kummassakin on tosin vielä paljon tekemistä, Arkko toteaa. 

Koulutus sopii kaikenikäisille

Lasialan koulutus lähtee nollasta, eikä aiempaa kokemusta tai osaamista tarvita. Arkko on koulutukseltaan filosofian maisteri, jonka pääaine oli taidehistoria.

– Työskentelin museoalalla erilaisissa työtehtävissä lähes kymmenen vuoden ajan. Opintojen alkaessa minulla ei ollut varsinaisia ennakko-odotuksia, joten kaikki opittu on ollut uutta ja ihmeellistä, hän sanoo.

Tähän mennessä Arkon mielestä opinnoissa parasta on ollut aika lailla kaikki mitä on vain päästy harjoittelemaan.

– Opintoja voin suositella kaikille, jotka haluavat haastaa itseään ja tutustua uuteen ja kiehtovaan materiaaliin. Ainakin tällä hetkellä tuntuu, että lasi tarjoaa tekijälleen loputtomasti haastetta!

Lue lisää alkavasta koulutuksesta ja hae mukaan

Sivua päivitetty 26.5.2023 kello 09.50

Uusimmat uutiset

Vaatetusalan JOTPA-koulutukset nyt haussa

Ammattiopisto Tavastian ja Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) yhteistyönä on koottu työelämälähtöinen vaatetus- ja muotialan kohderyhmälle soveltuva opintotarjotin, josta osallistuja voi valita uratavoitteidensa mukaisen […]

Lue lisää

5.6.2023

Kesäajan 2023 aukiolot ja yhteystiedot

Tavastian Ohjauspiste Ohjauspiste Hattelmalantien kampusalueen A-rakennuksessa auttaa ja palvelee kaikissa opintoihin liittyvissä kysymyksissä. Ohjauspiste on avoinna kesällä ma–to klo 9–15 ja […]

Lue lisää

5.6.2023

Onnea ammattiin valmistuneille

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 22.4.–2.6.2023 välisenä aikana yhteensä 265 opiskelijaa. Heistä 14 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Päivämäärä nimen […]

Lue lisää

2.6.2023