Yleinen

Ammattiopisto Tavastiassa vahvistetaan uraohjausta

31.8.2022

Ammattiopisto Tavastiassa kehitetään aktiivisesti ohjauksen kokonaisuutta. Osana tätä työtä haluttiin vahvistaa myös uraohjausta. Elokuun alussa uraohjaajien määrä nousikin yhdestä neljään, kun kolme uutta uraohjaajaa aloitti työnsä.

Uraohjaajien työtehtävät painottuvat opiskelijan opintopolun eri vaiheissa tapahtuvaan ohjaukseen. Uraohjaajat työskentelevät nuorten ja työikäisten uraohjauksessa yhteistyössä opettajien, opinto-ohjaajien ja muun henkilöstön kanssa.

Tukea opintojen alkuun ja niiden aikana

Annika Kuparinen työskentelee hakeutumisvaiheen uraohjaajana. Hänen työnsä painottuu opiskelua suunnittelevien neuvontaan ja ohjaukseen, ja Annikaa voikin tavata niin Ammattiopisto Tavastian Ohjauspisteessä kuin erilaisissa hakeutumisvaiheen ohjaustapahtumissa.

– Minuun voi olla yhteydessä erityisesti silloin, jos haluaa tulla opiskelemaan Ammattiopisto Tavastiaan ja tarvitsee apua tai neuvoja. Autan nuoria ja aikuisia löytämään innostavan alan, jota opiskella, Annika Kuparinen kertoo.

Tavastian uraohjaajat. Vasemmalta Annika Kuparinen, Taru Vierimaa, Tiia Mäkinen ja Minna Tuominen.

Tärkeä osa Annikan työtä on myös yhteistyö TE-palvelujen ja työllisyyden kuntakokeilun kanssa. Lisäksi hän on mukana tapahtumajärjestelyissä ja koordinoi koulutuskokeiluja.

Kuparinen kehottaa olemaan stressaamatta opiskelujen suhteen.

– Mielestäni nuoren tai aikuisenkaan ei tarvitse tietää, mikä minusta isona tulee, vaan ennemmin kannattaa pohtia, mitä haluaisi seuraavaksi tehdä!

Tiia Mäkinen työskentelee hakeutumisvaiheen ja opintojen aikaisen uraohjauksen tehtävissä. Tiiaa näkee Annikan tavoin hakeutumisvaiheen ohjaustapahtumissa ja Ohjauspisteessä, mutta sen lisäksi Tiia on mukana opintojen aikaisen uraohjauksessa vastuuopettajien tukena.

– Jos opintojen aikana alkaa tuntua siltä, että ala ei olekaan oikea tai elämäntilanne muuttuu ja opiskelut vaikeutuvat, kannattaa ottaa yhteyttä minuun. Yhdessä voidaan katsoa, mitä asialle voisi tehdä, vinkkaa Mäkinen.

Tiia Mäkinen toteuttaa opiskelijoille myös erilaisia uraohjaustapahtumia, kuten esittelee sähköistä TAVASTIArekry-palvelua ja järjestää kesätyönhakuun liittyviä tapahtumia yhdessä opintojen päättymisvaiheen uraohjauksesta vastaavan Taru Vierimaan kanssa.

Ohjausta opintojen loppuvaiheessa ja vieraskielisille

Taru Vierimaa on opiskelijoiden ja vastuuopettajien tukena opintojen päättymisvaiheen urasuunnitelman päivittämisessä ja tukee opiskelijoita siinä, miten omat vahvuudet saa parhaiten tuotua esille töitä hakiessa.

– Minä olen apuna erityisesti siinä vaiheessa, kun on aika siirtyä opinnoista työelämään tai jatko-opintoihin. Voimme yhdessä opiskelijan kanssa päivittää hänen työnhakutaitojaan ja minun hommaani on myös pitää silmät ja korvat auki työelämän ja avoimien työpaikkojen suuntaan, kertoo Taru Vierimaa.

Taru tekeekin aktiivisesti yhteistyötä myös TE-palvelujen ja kuntakokeilun sekä alueen työelämän ja muiden verkostojen kanssa.

Tavastian neljännen uraohjaajan Minna Tuomisen vastuualue on vieraskielisten nivelvaiheiden uraohjaus. Hän työskentelee yhdessä muun opetus- ja ohjaushenkilöstön kanssa ohjaten vieraskielisiä opiskelijoita opiskelun kaikissa vaiheissa.

– Autan maahanmuuttaneita sekä opintoihin hakeutumisessa, niiden aikana, että myös opintojen päättövaiheessa, kun ollaan menossa töihin tai jatko-opintoihin.

Tuominen on kiinnostunut vieraiden kielten opiskelusta, ja suomen lisäksi saattaa löytyä toinenkin yhteinen kieli. Tarvittaessa tulkkaustakin voidaan käyttää.

– Puhun englantia ja mandariinikiinaa sekä vähän espanjaa. Tavastian henkilöstölle tiedoksi, että minun kauttani voi tilata tulkkauspalveluita, Tuominen vinkkaa.

Lisäksi hänen työhönsä kuuluu muun muassa yhteistyötä kuntakokeilun ja TE-hallinnon kanssa, kielitaidon varmistamisen prosessiin liittyviä tehtäviä sekä työnhaun tukemista ja palveluohjausta.

Ole yhteydessä rohkeasti

Uraohjaajiin voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä. Saat aina apua ja tukea ja tarvittaessa sinut ohjataan eteenpäin. Uraohjaajat auttavat kaikenikäisiä!

Uraohjaajat päivystävät viikoittain sekä Ammattiopisto Tavastian Ohjauspisteessä Hattelmalantien kampusalueella (keskiviikko ja perjantai) että Ohjaamo Stagen tiloissa Turuntiellä Hämeenlinnassa tiistaisin kello 14-16.

Katso uraohjaajien yhteystiedot täältä.

Sivua päivitetty 31.8.2022 kello 09.24

Uusimmat uutiset

Yrittäjäkin voi opiskella oppisopimuksella – Riikka suoritti lähiesimiestyön ammattitutkinnon

Kokemäellä asuva Riikka Jalonen on sosiaali- ja terveysalan hoitotyön monipuolinen ammattilainen. Koulutukseltaan hän on lähihoitaja, sairaanhoitaja, kätilö, ensiapukouluttaja ja sotedigitalisaation […]

Lue lisää

25.1.2023

Onnea ammattiin valmistuneille!

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 15.10.–22.12.2022 välisenä aikana 140 uutta ammattilaista. Heistä 17 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Lämpimät onnittelut […]

Lue lisää

21.12.2022

Vuoden 2022 koulutus- ja oppisopimustyöpaikat on valittu

Tämän vuoden työelämäyhteistyökumppanit on valittu. Valinnat tehtiin Tavastian henkilökunnan ehdotusten perusteella. Vuoden koulutussopimustyöpaikaksi valittiin Marin Kahvila Hämeenlinnasta. Perustelujen mukaan Marin […]

Lue lisää

20.12.2022