Opiskelijatarina

Tavastian kokkikasvatit kehittävät Hämeenlinnan ravintolakulttuuria

25.5.2022

Hämeenlinnan ravintolaelämä on viime vuosina saanut uutta puhtia, kun kaupunkiin on avattu eri tyylisiä, tasokkaita ja helposti lähestyttäviä ruokaravintoloita useampi.

Ravintoloista neljän, Uoman, Vintin, Puisto Brgr:n ja Street Vintti Wine & Dine:n, takana ovat yrittäjäkaverukset Joakim Parkkonen ja Matias Pyykkö yhtiökumppaneineen. Sekä Parkkonen että Pyykkö ovat aikanaan opiskelleet kokeiksi Ammattiopisto Tavastiassa.

Lisäksi Vintin ja Street Vintin keittiömestarina toimii Miika Keskitalo ja Uoman keittiömestarina Elias Heinonen, kumpikin myös Tavastiassa kokkiuransa aloittaneita. Kaupungin uusissa ravintolatuulissa on siis takana vahvaa paikallista osaamista ja halua kehittää kotikaupungin ravintolakulttuuria.

Elias Heinonen (vas.), Joakim Parkkonen, Matias Pyykkö ja Miika Keskitalo taikovat hämeenlinnalaisille makuelämyksiä.

– Olin muutamia vuosia sitten Tampereella mukana uuden ravintolan avauksessa ja aloin pohtia, miksei Hämeenlinnassa ole tapahtunut mitään tällä alalla. Tajusin, että nyt olisi hyvä tilaisuus alkaa rakentaa tänne jotain uutta, ja viime vuodet onkin sitten ollut vahva tekemisen meininki, kertoo Joakim Parkkonen.

Yrityksen hyvästä meiningistä kertoo myös se, että Keskitalo ja Heinonen ovat tehneet paluun kotikaupunkiin muualla vietettyjen työvuosien jälkeen. Keskitalo houkuteltiin avaamaan Vinttiä Helsingistä ravintola Olosta ja Heinonen työskenteli muutaman vuoden Tampereella ennen kuin päätyi Parkkosen ja Pyykön joukkueeseen.

– Meillä on tällä hetkellä todella hyvä tiimi firmassa, Parkkonen kehaisee.

Osakkaina RestaTeamissa ovat hänen ja Pyykön lisäksi myös Jorma Ahonen ja Can Mese. Yhteensä neljä ravintolaa työllistävät 23 henkilöä.

Harjoittelut opettavat alalle

Parkkosen, Pyykön, Keskitalon ja Heinosen kokkiopinnoista Tavastiassa on aikaa jo kymmenen vuoden molemmin puolin, mutta muistot ovat kaikilla samansuuntaiset:

– Koulussa oppi perusasiat, mutta parhaiten tiedot, taidot ja osaaminen karttuivat harjoitteluissa, kuuluu yhteinen mielipide.

Kokin ammatti, jos joku, onkin sellainen, jonka oppii ja jossa kehittyy vain kokeilemalla ja tekemällä itse.

– Koulusta valmistuu kyllä helposti, jos haluaa, vakuuttaa Heinonen.

Miika Keskitalolla oli takanaan rakennusalan opintoja ennen kuin alkoi tuntua siltä, että kokki voisikin olla sopivampi ammatti kuin talonrakentaja.

– Sain hyväksiluettuja joitakin yhteisiä opintoja, ja suurimman osan opiskeluajasta vietin harjoitteluissa esimerkiksi Katisten kartanossa. Harjoittelut ovat ehdottomasti sellaisia, joihin kannattaa panostaa ja hakeutua niihin paikkoihin, jotka kiinnostavat ja joiden ruokalista vaikuttaa mielenkiintoiselta, Keskitalo painottaa.

– Meillekin taidettiin koulussa vihjata, ettei silloinen ravintola Tawastia Bank ole ensimmäisen vuoden opiskelijan paikka, mutta halusin sinne. Pääsin ja opin todella paljon, muistelee Keskitalo.

Kouluajalta Keskitalon mieleen on jäänyt myös Erasmus-vaihto Itävallassa, jossa hän vietti kolme viikkoa työskennellen viiden tähden hotellin eri ravintolapisteissä.

– Se oli todella hieno kokemus, ja kynnys erilaisissa paikoissa työskentelyyn laski sen jälkeen paljon.

Joakim Parkkosen yrittäjäura puolestaan alkoi jo Tavastia-aikana.

– Opettaja kysyi tunnilla, kiinnostaisiko ketään yrittäjyys. Minä ja kaksi kaveria nostettiin kädet. Pääsimme mukaan Vuosi yrittäjänä -opintoihin ja perustettiin oma yritys, jonka kanssa lopulta mentiin mukaan myös Tavastian osuuskuntatoimintaan ja leivottiin leipiä ja kakkuja silloiseen Café Kaunoon yötä myöten, Parkkonen kertoo.

Hän myös naurahtaa olevansa tälläkin hetkellä enemmän yrittäjä kuin kokki, sillä useamman ravintolan taustatyöt vievät aikaa.

– Liiketoimintasuunnitelma on tehty sen pohjalta, että luodaan Hämeenlinnaan uutta kulttuuria. Kasvusuunnitelmiakin on, mutta koko ajan on keskityttävä kannattavan liiketoiminnan ylläpitoon, hän toteaa.

Asenne ratkaisee keittiössä

Kymmenen vuotta sitten kokki oli erityisen mediaseksikäs ammatti tv-ohjelmista julkisuuteen ponnahtaneiden julkkiskokkien myötä. Parin viime vuoden aikana ravintola-alaa on tunnetusti kurittanut korona ja nyt myös kiihtynyt inflaatio. Parhaillaan useat ravintolat kärsivät kuitenkin työvoimapulasta.

Toiveissa on saada alalle uusia ja innokkaita osaajia, sillä töitä hyville tekijöille riittää kyllä.

– Hyvä asenne kantaa varmasti. Itse menin aikanaan ravintola Verkaan töihin vaikkei kokemusta juuri ollut, ja nyt olen tässä mukana yhtenä yrittäjistä. Elämä on jatkuvaa oppimista, pohtii Matias Pyykkö.

– Uusille hakijoille ja tekijöille on alalla paljon mahdollisuuksia, sanoo Vuoden kokki -kisassa semifinaalivaiheeseen edennyt Miika Keskitalo, jonka tavoitteena on joskus perustaa oma ravintola Helsinkiin ja edetä kokkikisoissa maaliin saakka.

Joakim Parkkosella onkin rohkaiseva viesti nuorille kokkiopiskelijoille:

– Laittakaa ensimmäisen vuoden opiskelujen jälkeen viestiä, niin katsotaan, jos olisi sopivia hommia tarjolla. Tällä alalla voi päästä tekemään tosi siistejä juttuja!

Sivua päivitetty 26.5.2023 kello 09.51

Uusimmat uutiset

Kevään yhteishaussa Ammattiopisto Tavastiaan valitut opiskelijat

Ammattiopisto Tavastiaan on kevään 2024 yhteishaussa valittu 561 uutta opiskelijaa. Alta löydät uusien opiskelijoiden nimet 13.6. tilanteen mukaisesti. Oppilaitos ei […]

Lue lisää

13.6.2024

Tavastiaan hopeaa Taitajista

Taitaja2024-finaali järjestettiin Kuopiossa toukokuussa. Tavastian opiskelija Henri Murtonen kilpaili logistiikan P5-sarjassa ja palasi kotiin hopeamitalistina. Taitaja2024-kilpailu järjestettiin toukokuussa Kuopiossa.  Taitaja-kilpailussa […]

Lue lisää

29.5.2024

Onnea ammattiin valmistuneille

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 6.4.–31.5.2024 välisenä aikana yhteensä 263 opiskelijaa. Heistä 26 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Päivämäärä nimen […]

Lue lisää

28.5.2024