Yleinen

”Sari on oikea helmi alalle” – työvoimapula riivaa ravintoloita

27.10.2021

18-vuotias Sari Heikkilä valmistuu Ammattiopisto Tavastiasta marraskuussa tarjoilijaksi suoritettuaan ravintola- ja catering-alan perustutkinnon. Kahdessa vuodessa opinnot pakettiin saanut Sari on harjoittelujaksojen myötä tullut tutuksi monille hämeenlinnalaisille ravintoloille. Molemminpuolisista hyvistä kokemuksista kertoo se, että valmistumisen kynnyksellä Sarilla oli käsissään kolme työtarjousta vakituisista tarjoilijan töistä.

Sari Heikkilä suoritti viimeisen TJK-jakson ravintola Popinossa.

– Sari on esimerkillinen opiskelija, joka oman toimintansa ansiosta valmistuu etuajassa. Hän on hyvin tunnollinen, ahkera ja joustava nuori nainen, kehuu opettaja Jaana Reunanen Ammattiopisto Tavastiasta.

Sosiaalisena ihmisenä Sari sanoo viihtyvänsä hyvin hektisellä ravintola-alalla.

– Tämä on minulle sopiva ala. Tykkään olla tekemisissä asiakkaiden kanssa, hän vahvistaa.

Tarjoilijan opintoja Sari kuvailee käytännönläheisiksi.

– Opinnot alkoivat aikanaan perusasioiden opettelulla, kuten asiakaspalvelun perusteilla ja kattamisen opiskelulla. Tutuiksi ovat tulleet myös erilaiset juomat ja niiden historia. Harjoittelujen myötä olen sitten päässyt näkemään käytännössä, mitä kaikkea ravintola-alan töihin voi kuulua. En esimerkiksi tiennyt etukäteen, mitä kaikkea hotellin aamupalalla pitää tehdä, Sari kertoo.

Opintoja on voinut suorittaa myös ravintoloissa keikkatöitä ilta- ja viikonloppuaikaan tekemällä, mikä on ollut Sarin mielestä erityisen kätevää.

– Olemme aina opettajien kanssa sopineet, mitä opintoja töillä voi hyväksilukea. Järjestely on toiminut hyvin, ja olen päässyt opintojen ohessa tienaamaankin, Sari kiittelee.

Tekijöille riittää nyt töitä

Haastatteluhetkellä Sari on suorittamassa viimeistä työpaikalla järjestettävän koulutuksen (TJK) jaksoa ravintola Popinossa Hämeenlinnassa. TJK-jakson aiheena on á la carte -tarjoilu.

Popinossa on oltu erittäin tyytyväisiä Sarin työskentelyyn.

– Sari on oikea helmi alalle! Hän on äärimmäisen ahkera, tunnollinen, ammattitaitoinen ja ystävällinen tarjoilija. Sarilla on todella erinomaiset ammatilliset taidot, ja hän oppii nopeasti uudet tehtävät. Vaikuttaa siltä, että hän olisi ollut alalla jo pitkään, hehkuttaa ravintolapäällikkö Riina Arvola Popinosta.

Arvola kertoo, että työtilanne ravintola-alalla on normalisoitunut koronan jälkeen, ja töitä olisi nyt tarjolla enemmän kuin tekijöitä on saatavilla.

– Ravintola-alan työntekijöistä on nyt huutava pula. Lähes joka paikassa tarvitaan uusia ammattilaisia sekä keittiö- että tarjoilutehtäviin, Arvola tuskailee.

Arvolalla on toiveena, että jatkossa ravintola-alalle hakeutuisi lisää opiskelijoita, sillä työ on hänen mukaansa antoisaa, monipuolista ja vaihtelevaa. Tämän allekirjoittaa myös Sari Heikkilä.

– Ravintola-alalle kannattaa hakea, jos on yhtään sellainen olo, että se kiinnostaa. Töitä on aina, ja asiakaspalvelukokemuksen kartuttaminen voi avata monia ovia. Itsellä on ajatuksena ehkä vielä opiskella lisää, ja samalla voi sitten ilta- ja viikonloppuaikaan tehdä töitä, kaavailee Sari.

Ammattiopisto Tavastian seuraava tarjoilijakoulutus alkaa tammikuussa 2022. Jatkuvassa haussa huomioidaan 9.12.2021 mennessä tulleet hakemukset.

Peruskoulunsa päättävät ysiluokkalaiset hakevat perustutkintoihin keväällä 2022 yhteishaussa.

Lue lisää ja tutustu tarjoilijan tutkintoon ja hakuaikatauluun

Sivua päivitetty 27.10.2021 kello 10.10

Uusimmat uutiset

Ohjauspiste palvelee syyslomaviikolla etänä

Tavastian Ohjauspisteen ovet A-rakennuksessa ovat syyslomaviikon (vko 42) kiinni, mutta palvelua saa puhelimitse ja sähköpostilla. Tapaamiset ja niihin saapuminen sovitaan […]

Lue lisää

25.9.2023

Tervetuloa Suomen kokkimaajoukkueen loihtimalle illalliselle!

Ammattiopisto Tavastian Ravintola Punaportti toimii kokkimaajoukkueen harjoitusnäyttämönä 24.10.2023. Tällaista mahdollisuutta nauttia olympiatason illallinen Hämeenlinnassa on harvoin tarjolla. Tule herkuttelemaan todellisen […]

Lue lisää

19.9.2023

Tavastia Goes Business -kisassa haettiin ideoita nuorten houkuttelemiseksi keskustaan

Yrittäjän päivänä 5.9. Business Park Parkissa saatiin kuulla uusista innovaatioista, kun nuoret päästettiin kehittelemään ratkaisuja Hämeenlinnan keskustan elävöittämiseen.   Mun Hämptonin […]

Lue lisää

6.9.2023