Yleinen

Taitaja-kisan Q&A – usein kysytyt kysymykset

12.10.2021

Taitaja-kilpailun semifinaalit lähestyvät – katso usein kysytyt kysymykset ja vastaukset!

Kuka voi lähteä mukaan Taitaja-kilpailuun?

Taitajaan voivat osallistua kilpailuvuonna 21 vuotta täyttävät tai sitä nuoremmat ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat nuoret. Mukana on myös ikärajattomia lajeja (CAD-suunnittelu, floristiikka, puhdistuspalvelu, hyvinvointiteknologia ja viherrakentaminen).

Lähtijältä vaaditaan ennen kaikkea oma kiinnostus, innostus ja usko omiin kykyihin, eikä kilpailuviettikään ole pahasta. On hyvä tiedostaa, että kun puhutaan huippuosaamisesta, Taitajassa kilpailutehtävät perustuvat täysin kunkin alan opetussuunnitelmaan, joten mitään ylimääräistä ei tarvitse osata.

Skills Finlandin sivuilla on aikaisempien vuosien tehtäviä tehtäväpankissa. Niitä voi käydä katsomassa, jotta näkee, minkälaisia asioita kilpailussa pitää osata. Niiden avulla voi myös valmentautua kilpailuun.

Miksi kannattaa osallistua Taitaja2022-joukkueeseen?

Kilpailuun osallistuneet Tavastian opiskelijat listasivat syitä osallistua:

  • paineensietokyky ja rohkeus kasvavat
  • ongelmanratkaisukyky kehittyy
  • pääset haastamaan itseäsi
  • pääset syventämään taitojasi
  • pääset näkemään muita oman ikäluokan ja alan opiskelijoita ja heidän osaamistaan
  • voit verkostoitua oman alan ihmisten kanssa
  • kilpailujen kautta voi saada työpaikan, sillä paikalla on työpaikkojen edustajia ”head huntereita”
  • kilpailukokemus on todella hyvä meriitti cv:ssä
  • kilpailuissa on kilpailijoille iltaisin mukavaa oheisohjelmaa, siellä tutustuu uusiin ihmisiin voi jopa saada uusia ystäviä. Ilmapiiri on rento ja avoin!

Miten valmistautua kisaan?

Oman opettajan kanssa kannattaa suunnitella, mitä ja miten asioita pitäisi treenata. Tehtäväpankin tehtävillä on hyvä harjoitella, ne antavat hyvä kuvan siitä, mitä pitää osata. Koulun puolesta on mahdollista myös saada henkistä valmennusta.

Mitä moni ei tiedä Taitaja-kisasta?

  • Taitajissa voi suorittaa yhden tutkinnon osan. Se voi olla Huippuosaajana toimiminen 15 osp tai jokin muu oman alan valinnainen tutkinnon osa. Kilpailuista saa näyttöarvioinnin. Tavastiassa on myös yksilöllinen Taitaja-polku, jonka voi valita.
  • Ammattiopisto Tavastia on myös antanut rahapalkinnot kilpailuissa menestyneille.
  • Kun innostuu kilpailemisesta, voi jatkaa kansainvälisellä tasolla EuroSkills- ja World Skills-kilpailuissa.

Katso Taitaja-kilpailun videoesittely tai tutustu tarkemmin ja lähde mukaan! Ilmoittautumisaikaa on 5.11.2021 asti. Ota rohkeasti yhteyttä omaan opettajaasi.

Sivua päivitetty 4.11.2021 kello 11.40

Uusimmat uutiset

Onnea ammattiin valmistuneille!

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 22.12.2023.–5.4.2024 välisenä aikana 215 uutta ammattilaista. Heistä 30 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Lämpimät onnittelut […]

Lue lisää

5.4.2024

Kansainvälisyys on tärkeä osa ammattiopiston toimintaa

Kansainväliset vierailut ovat tärkeä tapa mm. kasvattaa oppilaitoksen verkostoja ja kehittää toimintatapoja. Tavastiassa on käy vuosittain lukuisa määrä ulkomaalaisia vieraita […]

Lue lisää

28.3.2024

Yritysyhteistyö: Patria kävi kylässä

Ammattiopisto Tavastia tekee tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa eri aloilla. Opiskelijat näkevät ja kokevat aitoa työelämää monella eri tapaa, vierailut ovat […]

Lue lisää

27.3.2024