Yleinen

Yrittäjyysopinnot osana tutkintoa

25.8.2021

Yrittäjyys ja yrittäjänä toimiminen ovat tulevaisuuden työelämän kannalta tärkeitä taitoja. Työelämä pirstaloituu, ja itsensä työllistäminen tulee ajankohtaiseksi yhä useammalla. Tulevaisuudessa voi myös olla niin, että oma toimeentulo koostuu monesta osa-alueesta, joista yksi voi olla yrittäjyys. Yrittäjyysopinnoista on hyötyä myös, vaikkei koskaan perustaisikaan omaa yritystä.

Ammattiopisto Tavastiassa kaikille perustutkinto-opiskelijoille kuuluu pakollisena osana opintoja ”Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta” -kokonaisuus, jossa käydään läpi yrittäjyyden perusasiat.

Jos yrittäjyys kiinnostaa enemmän, voi Tavastiassa valita henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaansa (HOKS) lisää yrittäjyysopintoja. Yrittäjyyspolku on yksi valmiiksi suunnitelluista oppimisen polkuvaihtoehdoista.

Yrittäjyyspolulla on kaksi valinnaista ammatillista tutkinnon osaa: yrityksessä toimiminen ja yritystoiminnan suunnittelu.

Yritystoiminnan suunnittelu

Yritystoiminnan suunnittelu -kurssille voivat osallistua sekä perustutkinto-opiskelijat että ammatti- tai erikoisammattitutkintoa suorittavat opiskelijat, joiden tutkintoon tämän tutkinnon osan voi sisällyttää. Kurssin tavoitteena on kehittää itselleen yritysidea ja suunnitella liiketoiminta sen pohjalta. Opiskelija voi myös ryhtyä ammatinharjoittajaksi tai yrittäjäksi opintojen aikana.

– Tällä kurssilla on ollut paljon aikuisopiskelijoita, ja monet heistä ovat oikeasti perustamassa yritystä. Opiskelijat ovat olleet monelta koulutusalalta, ja liiketoimintasuunnitelmat ovat olleet enimmäkseen hyvin alakohtaisia, kertoo Ammattiopisto Tavastian lehtori Esa Hiltunen.

– Liiketoimintasuunnitelmia on tehty paljon liittyen esimerkiksi tekstiilien valmistukseen, asusteiden suunnitteluun ja korjaukseen, kenkien korjaukseen ja siihen liittyviin töihin, kahvilaravintolan perustamiseen – myös ulkomaille, lasten leikkitalon perustamiseen, siivoukseen, verhoiluun sekä vaikkapa matkailutuotteisiin, Hiltunen jatkaa.

Hiltusen mukaan osa yritystoiminnan suunnittelun valinneista aloittaa tai on jo aloittanut kokopäivätoimisen yrittäjyyden, osa opiskelijoista taas on suunnitellut yritystoimintaa oman työn ohella.

– Nyt myös nuoremmat opiskelijat ovat kiinnostuneet opinnosta, ja heille opintokokonaisuus on ollut pääasiassa ”vain” koulutyö.

Seuraava Yritystoiminnan suunnittelu -kurssi alkaa lokakuussa 2021. Lue lisää kurssin sisällöstä!

Yrityksessä toimiminen

Toinen yrittäjyyteen liittyvä valinnainen tutkinnon osa on Yrityksessä toimiminen, ja se pohjautuu Nuori yrittäjyys -organisaation suunnittelemaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan.

Opiskelijat perustavat omavalintaisissa ryhmissä NY-vuoden ajaksi omat yritykset, jotka myyvät oikeille asiakkaille oikeita tuotteita tai palveluita oikealla rahalla. Nuoret Yrittäjät ideoivat ja suunnittelevat itse yrityksensä liikeidean ja pyörittävät yritystään NY Vuosi yrittäjänä -kauden ajan.

Tavastiassa ohjelmaa on muokattu ja täydennetty monella tavalla.

Elokuun puolivälissä opinnot alkoivat NY 24 h -leirillä, ja matkan varrella opiskelijat saavat mentorit yrityselämästä. Opiskelijat voivat pienellä pääomalla harjoitella yritystoimintaa sen eri osa-alueilla ja tienata oikeaa rahaa.

– Osa opiskelijoista, jotka ovat valinneet yrityksessä toimimisen, on jatkanut liikeideaa tekemällä liikeideasta oikean liiketoimintasuunnitelman, kertoo Esa Hiltunen.

– Yrityksessä toimiminen ei välttämättä kohdennu ainoastaan yrityksen perustamiseen, vaan sen on tarkoitus tukea myös työn tekemisen valmiuksia, tiimityötä, tuloksellista tekemistä, vastuunkantoa, yhteistyövalmiuksia, ideointia ja ylipäätään toisenlaista tapaa opiskella, Hiltunen sanoo.

Parhaat NY-yrittäjät palkitaan vuoden lopuksi valtakunnallisessa kilpailussa.

Lue lisää Yrityksessä toimiminen -tutkinnon osasta.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä Tavastian Ohjauspisteeseen, jos olet kiinnostunut minkä tahansa tutkinnon tai esimerkiksi yhden tutkinnon osan suorittamisesta. Ohjauspisteessä osataan auttaa!

Sivua päivitetty 25.8.2021 kello 09.27

Uusimmat uutiset

Tavastialaiset kohtasivat KoulutusParkissa

Hämeenlinnassa on alkanut Linnan Kehityksen yritys- ja työelämämanageri Miia Raussin vetämällä verkostolla KoulutusParkki-tapahtumien sarja. Idea on esitellä verkostona jonkun alan […]

Lue lisää

15.10.2021

Uudistettu työpaikkaohjaajakoulutus pätevöittää laajasti

Ammatillisessa koulutuksessa yksi tärkeä osuus oppimisesta tapahtuu työpaikoilla. Ammattiin opiskelevat tarvitsevat työpaikoilla laadukasta ohjausta, ja alueen oppilaitokset ovatkin lyöttäytyneet yhteen, […]

Lue lisää

14.10.2021

”Ei sen mukavampaa työtä olekaan”

Ammattiopisto Tavastian logistiikan lehtorina toimiva Ari-Pekka Lassila innosti opettajia mukaan Taitaja-kilpailuun puheenvuorossaan Mukaan Taitaja-kilpailuun -seminaarissa. Lassila on ollut mukana kilpailuhuoltajana […]

Lue lisää

12.10.2021