Yleinen

Tavastia aktiivisena rasismia ja syrjintää vastustamassa

26.3.2021

Rasismin vastaisen viikon tiimoilta järjestettiin kaksi keskustelutilaisuutta. Ensimmäisessä tunnistettiin Tavastiassa esiintyvää rasismia ja keinoja opiskelijoiden ja henkilöstön osaamisen vahvistamiseen sen tunnistamisessa ja keinoihin yhdenvertaisuuden tukemisessa. Tukena oli tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma, johon kirjatuissa tavoitteissa etenemistä arvioitiin ja samalla ideoitiin lisää toimenpiteitä työn tekemiseen.

Toisessa keskustelutilaisuudessa teemana oli työelämän asenteet vieraskielisiä kohtaan sekä työperusteisen maahanmuuton edistäminen. Keskustelussa päästiin vaikuttamaan valmisteilla olevaan Kokka kohti Kanta-Hämettä -ESR-hankkeen sisältöihin ja löydettiin vinkkejä siihen, miten työelämää voidaan Tavastiasta tukea, kun vääjäämättä työelämä monikulttuuristuu ja moninaistuu. Tehtävä on tärkeä, sillä matala syntyvyys Tavastian toiminta-alueella tarkoittaa, että tulevaisuuden tekijöitä tarvitaan ja tulee muualta.

Viikon aikana nostettiin esiin maahanmuuttajaopiskelijoiden näkemyksiä ja kokemuksia rasismista, sen ilmenemisestä ja keinoista siihen puuttumiseen. Hyvin tyytyväisiä ja tiedostavia opiskelijat ovat. Heillä on mielipiteitä, joista meillä kaikilla on oppimista. Lue lisää nettisivuiltamme.

Henkilöstön Teamsissa oli päivittäin tarjolla vinkki siihen, miten rasismiteemaa voisi opiskelijaryhmän kanssa käsitellä. Suosituin taisi olla jalkapalloilija Glen Kamaran rasismikohu ja se, miten hänelle siinä tukea osoitettiin.

– Rasismin vastaisella viikolla yhdenvertaisuusteemojen esiin nostaminen toimii lähinnä ajatusten herättelynä ja tilaisuutena käydä keskustelua. Opiskelijat ilmaisivat hyvin tavoitteen: ”Herätä aivot huomaamaan rasismi”. Suurin osa yhdenvertaisuutta tukevasta työstä tehdään arjessa ympäri vuoden, sanoo monikulttuurisuuskoordinaattori Tiina Alhainen.

– Loppuvuonna ilahdutti kovasti se, että moni henkilöstöstä, opiskelijoista ja Hämeenlinnan kaupungin verkostotyökavereista oli ideoimassa, järjestämässä, opiskelijoiden työtä ohjaamassa, kääntämässä ja toteuttamassa monikielisiä koronainfokuulutuksia Ammattiopistolla. Hyvä idea päätyi jatkuvan parantamisen taulun kautta nopeasti toteutukseen. Saimme välitettyä terveysturvallisuuteen liittyvää tärkeää tietoa monelle vieraskielisille heidän omilla äidinkielillään, oikeina faktoina ja heidät tavoittaen. Nelisen sataa vieraskielistä ammattiopistossa opiskelee.

– Upeaa oli se, että meitä oli yli kymmenen eri puolilla Tavastian organisaatiossa työtä tekevää, joiden kenenkään perustehtävää tuo kuulutusten järjestely ei ollut, mutta asian suuri tärkeys terveysturvallisuudelle nähtiin ja homma hoidettiin muutamassa päivässä. Yhteistyöllä ja monen sitoutuneen tavastialaisen osaamisella onnistuu,  kiittää Tiina Alhainen.

Tiina Alhainen, monikulttuurisuuskoordinaattori

Sivua päivitetty 26.3.2021 kello 09.22

Uusimmat uutiset

Kevään yhteishaussa Ammattiopisto Tavastiaan valitut opiskelijat

Ammattiopisto Tavastiaan on kevään 2024 yhteishaussa valittu 561 uutta opiskelijaa. Alta löydät uusien opiskelijoiden nimet 13.6. tilanteen mukaisesti. Oppilaitos ei […]

Lue lisää

13.6.2024

Tavastiaan hopeaa Taitajista

Taitaja2024-finaali järjestettiin Kuopiossa toukokuussa. Tavastian opiskelija Henri Murtonen kilpaili logistiikan P5-sarjassa ja palasi kotiin hopeamitalistina. Taitaja2024-kilpailu järjestettiin toukokuussa Kuopiossa.  Taitaja-kilpailussa […]

Lue lisää

29.5.2024

Onnea ammattiin valmistuneille

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 6.4.–31.5.2024 välisenä aikana yhteensä 263 opiskelijaa. Heistä 26 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Päivämäärä nimen […]

Lue lisää

28.5.2024