Yleinen

Herätä aivot huomaamaan rasismi, neuvovat opiskelijat

22.3.2021

Nyt vietetään rasismin vastaista viikkoa, jolloin nostetaan esiin rasismiin ja yhdenvertaisuuteen liittyviä teemoja myös Tavastiassa.

Monikulttuurisuuskoordinaattori Tiina Alhainen kävi rasismin vastaisen viikon tiimoilta tapaamassa yhtä Ammattiopisto Tavastian maahanmuuttajaryhmistä, aikuisten perusopetuksen ryhmää YY19PBPO. Ryhmä opiskelee kurssia Katsomukset ja ihmisoikeudet.

Maahanmuuttajaopiskelijoiden ryhmä ennen viimeisimpiä koronarajoituksia.

Mitä rasismi on?

Opiskelijoiden kanssa keskusteltiin rasismista, sen syistä, sen ilmenemisestä ja siitä, mitä Tavastiassa voidaan yhdessä tehdä rasismin vähentämiseksi.

– Rasismi on sitä, että ajatellaan toisen olevan alempana ja huonompi kuin itse on. Rasismin takana on usein tunne siitä, että itse on muiden alapuolella ja silloin tulee hyvä olo, kun saa itse polkea toisia alemmas. Rasismi tekee näin oman olon vähän paremmaksi ja helpommaksi, opiskelijat pohtivat.

– Rasismia on sekä samasta että eri maista tulevien kesken. Oikeastaan kaikissa ja kaikkialla on vähän rasismia. Syrjintää on eri uskontojen, eri poliittisten ryhmien, naisten ja miesten, köyhien ja rikkaiden välillä. Rasismia on sekä suomalaisten ja suomalaisten kesken, suomalaisten ja maahanmuuttajien välillä että eri maahanmuuttajaryhmien välillä, kertovat opiskelijat.

Opiskelijat näkivät perheen ja vanhempien merkityksen hyvin suurena siinä, mitä lapsi oppii ajattelemaan toisista ihmisistä. Rasistinen ajattelu syntyy perheessä. On tärkeää, miten lapsille puhutaan erilaisista ihmisistä.

Rasismia Tavastiassa? Miten sitten toimitaan?

Yleinen käsitys ryhmässä oli, että maahanmuuttajien on oikein hyvä opiskella Tavastiassa ja rasismia ei ole. Kavereiden rasismikokemukset koulussa olivat yleisimmin sitä, että kun maahanmuuttajat opiskelevat yhdessä suomalaisten kanssa, jotkut suomalaisista opiskelukavereista eivät halua puhua tai tehdä ryhmätöitä maahanmuuttajien kanssa. Sitten opettaja laittaa maahanmuuttajat pienryhmäksi keskenään eikä kielitaito kehity tai saa suomalaisia ystäviä. Rasismia on myös maahanmuuttajien kesken, esimerkiksi shia- ja sunnimuslimien välillä.

– Tärkeää on puhua, jos kohtaa rasismia koulussa. Usein voi aloittaa puhumalla omalle opettajalle tai jollekin koulun työntekijälle, johon luottaa. Tärkeää on, että rasismista puhutaan, herätetään aivot huomaamaan omat ennakkoluulot ja rasismi ympärillä. Joskus tulee loukanneeksi vahingossa, vaikka ei tarkoittanutkaan sitä ja toinen saattaa ymmärtää sen rasismina, selventävät opiskelijat.

Puhuttiin myös siitä, mitä voi tehdä, jos rasistisesti käyttäytyvä on koulun henkilökuntaa tai muualla työssä, vaikkapa poliisi tai sosiaalityöntekijä. Silloinkin puhuminen ja asian esiin tuominen on tärkeää. Henkilökunnassakin kaikilla on esimies, jonka tehtävä on puuttua rasismiin. Usein kannattaa sanoa suoraan asiasta, jos loukkaantuu jonkun sanomisista. Jos asiasta itse sanominen pelottaa, kannattaa asia ottaa esiin jonkun muun henkilökuntaan kuuluvan kanssa, joka osaa viedä asiaa eteenpäin. Yksin ei tarvitse jäädä. Tavastia on sitoutunut siihen, että rasismia ei hyväksytä ja siihen puututaan.

– Oli mukava kuulla opiskelijoiden näkökulmasta, että hyvin tuossa onnistutaan. Erityisesti ilahdutti se, että opiskelijat kantavat vastuuta yhdenvertaisuuden edistämisessä ja rasismin torjunnassa. Hyvin on katsomukset ja ihmisoikeudet hallussa ja pohdinnassa ryhmällä, iloitsee Tiina Alhainen.

Tiina Alhainen, monikulttuurisuuskoordinaattori

Sivua päivitetty 22.3.2021 kello 09.13

Uusimmat uutiset

Kevään yhteishaussa Ammattiopisto Tavastiaan valitut opiskelijat

Ammattiopisto Tavastiaan on kevään 2024 yhteishaussa valittu 561 uutta opiskelijaa. Alta löydät uusien opiskelijoiden nimet 13.6. tilanteen mukaisesti. Oppilaitos ei […]

Lue lisää

13.6.2024

Tavastiaan hopeaa Taitajista

Taitaja2024-finaali järjestettiin Kuopiossa toukokuussa. Tavastian opiskelija Henri Murtonen kilpaili logistiikan P5-sarjassa ja palasi kotiin hopeamitalistina. Taitaja2024-kilpailu järjestettiin toukokuussa Kuopiossa.  Taitaja-kilpailussa […]

Lue lisää

29.5.2024

Onnea ammattiin valmistuneille

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 6.4.–31.5.2024 välisenä aikana yhteensä 263 opiskelijaa. Heistä 26 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Päivämäärä nimen […]

Lue lisää

28.5.2024