Yleinen

Ylioppilaana välivuoden jälkeen leipuriksi – tähtäimessä oikeustieteet

21.10.2020

Senni Hakulinen
Senni Hakulinen tähtää opiskelemaan oikeustieteitä, mutta opiskelee sitä ennen leipuri-kondiittoriksi.

Ammattiopisto Tavastiassa parhaillaan leipuri-kondiittoriksi opiskelevan Senni Hakulisen, 19, opiskelupolku ei ole edennyt ihan sitä perinteisintä reittiä. Ensiksi Senni on nimittäin valmistunut ylioppilaaksi Janakkalan lukiosta vuonna 2019, pitänyt sen jälkeen välivuoden ja aloittanut nyt syksyllä 2020 elintarvikealan perustutkinnon opinnot.

– Harkitsin leipuri-kondiittoriksi hakemista ja kaksoistutkinnon suorittamista jo peruskoulun jälkeen, mutta päädyin silloin kuitenkin lukioon, Senni kertoo.

Lukion jälkeisen välivuoden aikana Senni suoritti aikuislukion kursseja ja korotti lukion arvosanoja. Parhaillaan hän opiskelee ammatillisen tutkinnon lisäksi oikeustiedettä avoimessa yliopistossa. Määrätietoisen nuoren naisen tähtäimessä onkin päästä lukemaan oikeustiedettä Itä-Suomen yliopistoon avoimen väylän kautta.

– Olisin päässyt korkeakouluun eri alalle jo aiemmin, mutta jätin menemättä, koska silloin olisin menettänyt ensikertalaiskiintiön edun. Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen ei vie ensikertalaisuutta korkeakouluhaussa, joten leipuri-kondiittoriksi opiskelu sopii hyvin tähän väliin, Senni selventää.

Ammattilaiseksi kahdessa vuodessa

Koska Senni Hakulinen on ylioppilas, hän pystyy suorittamaan ammatillisen perustutkinnon kahdessa vuodessa. Ammatilliseen tutkintoon kuuluvista yhteisistä tutkinnon osista suurimman osan (29 osp) saa hyväksiluettua yo-tutkinnolla, puuttuvat kuusi osaamispistettä voi tehdä verkko-opintoina tai lähiopetuksena. Lukio-opinnoista voidaan myös tunnustaa yksi valinnainen tutkinnon osa (15 osp), joten perustutkinto-opiskelussa keskitytään ammatillisiin opintoihin TJK-jaksoineen (TJK=työpaikalla järjestettävä koulutus).

Senni onkin tyytyväinen nykyiseen järjestelyynsä.

– Opiskelujen yhdistäminen onnistuu hyvin. Päivisin opiskelen ammatillisia opintoja ja iltaisin oikeustieteen luentoja tallenteilta. Koronasta on se hyöty, että ne pystyy katsomaan nyt omaan tahtiin, hän toteaa.

Leipuri-kondiittoriopinnot ovat Sennille mieleen, etenkin itse leipominen. Silti leipurihommat jäänevät kakkoseksi, jos oikeustieteellinen kutsuu.

– Tykkään erilaisten tekniikoiden opiskelusta ja ammattitaitoa syventävistä jutuista, kuten miksi joku juttu leipoessa tapahtuu tai miten voi korjata, jos menee pieleen. Teoriaopiskelu on tylsintä, hän naurahtaa.

Ammatilliset opinnot ovat hyvä vaihtoehto

Ylioppilastutkinnon suorittamisen jälkeen ajatellaan tavallisesti, että vaihtoehtoina ovat joko yliopisto tai ammattikorkeakoulu. Senni Hakulinen kehottaa pohtimaan ammatillista koulutusta yhtenä vaihtoehtona.

– Ammatilliset opinnot eivät vaikuta muihin hakuihin eikä niitä opiskelemalla tule turhia välivuosia. Opinnoista on aina hyötyä, hän muistuttaa.

Lukion jälkeen monelle on ehkä myös tarkemmin kirkastunut, mitä isona haluaa tehdä.

– Sen huomaa myös siitä, että lukion jälkeen opiskelijalla voi olla parempi motivaatio ammatillisia opintoja kohtaan. Kannattaakin pitää mieli avoimena, Senni kehottaa.

Haaveena Sennillä on tulevaisuudessa työskennellä lakiasioiden parissa Euroopan unionissa tai vaihtoehtoisesti Suomessa asianajajana tai tuomarina. Eikä oma leipomokaan ole poissuljettu vaihtoehto.

– Se olisi varmasti mukavaa hommaa, hän hymyilee.

 

Elintarvikealan perustutkintoon voi hakea yhteishaussa tai kevään jatkuvassa haussa. Opiskelu alkaa elokuun alussa.

Sivua päivitetty 21.10.2020 kello 09.04

Uusimmat uutiset

Onnea ammattiin valmistuneille!

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 22.12.2023.–5.4.2024 välisenä aikana 215 uutta ammattilaista. Heistä 30 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Lämpimät onnittelut […]

Lue lisää

5.4.2024

Kansainvälisyys on tärkeä osa ammattiopiston toimintaa

Kansainväliset vierailut ovat tärkeä tapa mm. kasvattaa oppilaitoksen verkostoja ja kehittää toimintatapoja. Tavastiassa on käy vuosittain lukuisa määrä ulkomaalaisia vieraita […]

Lue lisää

28.3.2024

Yritysyhteistyö: Patria kävi kylässä

Ammattiopisto Tavastia tekee tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa eri aloilla. Opiskelijat näkevät ja kokevat aitoa työelämää monella eri tapaa, vierailut ovat […]

Lue lisää

27.3.2024