Yleinen

Suutarin työssä saa olla taikuri

10.8.2020

Suutarit ovat käsillä tekemisen mestareita. Kukapa muu osaisi suunnitella ja luoda jalkineita, laukkuja ja käyttötavaroita tai korjata hajoamisen partaalla olevia kenkiä ja esineitä taas käyttökuntoisiksi?

Käsillä tekemisen ilo oli syy myös sille, miksi Marina Backman ja Paula Niskasaari aikanaan hakeutuivat suutarikoulutukseen Ammattiopisto Tavastiaan. Backmanilla oli takanaan vuosia keittiömestarina ja kokkina, Niskasaaren tausta taas oli it-alalla ja tietokoneella istuminen alkoi riittää.

– Olen aina tykännyt tehdä käsillä, ja kun seurasin mieheni työtä suutarina hänen omassa liikkeessään, alkoi itää ajatus, että voisiko liike elättää jopa kaksi yrittäjää, Backman kertoo.

Niskasaarella ei ollut aiempaa kosketuspintaa suutarin työhön, ja hän pohtikin aluksi myös verhoilijan ja artesaanin opintoja.

– Suutarin ammatti houkutti lopulta eniten, koska halusin tehdä jotain, missä näkee hyvin työnsä tulokset, eikä kenkien teosta ollut minkäänlaista käsitystä, Niskasaari naurahtaa.

Monipuoliset opinnot takaavat ammattitaidon

Marina Backman ja Paula Niskasaari opiskelivat suutareiksi Ammattiopisto Tavastiassa Hämeenlinnassa. Tavastiassa suutariopiskelijoilla on käytössään vastikään uusitut tilat, mikä takaa opiskelijoille erinomaiset puitteet perehtyä suutarin ammatin saloihin.

Opintojaan Backman ja Niskasaari kuvailevat käytännönläheisiksi ja ammattitaitoa monipuolisesti kasvattaviksi.

– Suutariksi opiskelu on tekemistä, eikä tunneilla juuri istuta penkissä. Otetaan nahka ja puukko käteen ja aletaan harjoitella, kuvailee Niskasaari.

Opiskelijat tulevat monenlaisista lähtökohdista, mutta kengistä tai suutarin työstä ei tarvitse osata valmiiksi mitään.

– Ammattitaitoiset opettajat kyllä opastavat ja luotsaavat ryhmää, vaikka opiskelijat etenisivät eri tahtia. Jos ei ole koskaan ennen ommellut, sitä saa harjoitella niin kauan, että se sujuu, vakuuttaa Paula Niskasaari.

Marina Backmanin opiskelukaverit olivat iältään 25–60-vuotiaita, mikä on käsityöalan opiskelijoille tyypillistä.

– Meillä oli tosi kiva porukka, ja opinnoista pystyi rakentamaan oman kiinnostuksen mukaan juuri itselle sopivan kokonaisuuden. Erityisesti tykkäsin monista vierailuista, joita opintojen yhteydessä teimme, esimerkiksi Jalaksen tehtaalle, Englantiin ja suutarimuseoon. Niistä oppi valtavasti, Backman muistelee.

Tyytyväinen asiakas palkitsee

Opintojen myötä Marina Backmanin haave on toteutunut, ja hän työskentelee miehensä kanssa yhteisessä Kenkäkingi-liikkeessä Keravalla. Suutarin opintoihin kuuluvat työharjoittelut hän suoritti omassa liikkeessä, joka on samalla myös second hand -myymälä. Kierrätys ja korjaaminen ovatkin Backmanin sydäntä lähellä.

– Aina viimeiseen asti yritetään korjata tuote, jos mahdollista. Ihmiset ovat nykyään hyvin laatutietoisia, ja välillä saa todella yrittää olla taikuri. Parasta on, kun voi asiakkaan kanssa yhdessä olla tyytyväinen työn tulokseen, Backman hymyilee.

Taannoin Backman teki ystävälleen 50-vuotislahjaksi kesäsandaalit. Mittatilaustöiden tekeminen on hänestä erityisen kiehtovaa. Emma-gaalaa varten asiakkaalle valmistuivat väritoiveen mukaisesti pinkit nahkaiset hapsukorvakorut ja pussukkalaukku.

– Olen myös suunnitellut oman laukkumalliston, ja juuri valmistui musta hirvennahasta tehty laukku. Ne ovat ihania hetkiä, kun saa luoda uutta, Backman hehkuttaa.

Paula Niskasaari on tehnyt keikkatöitä suutariliikkeelle, jossa hän oli työharjoittelussa. Yksi tulevaisuuden mahdollisuus voisi olla suutariliikkeen perustaminen, mutta toisaalta myös muut vaihtoehdot kiinnostavat.

– Haluaisin esimerkiksi myydä DIY-paketteja, joissa olisi tarvikkeet, kaavat ja ohjeet itse suunnittelemaani laukkuun. Parasta suutarin työssä ovatkin ne loputtomat mahdollisuudet toteuttaa itseään ja haaveitaan!

Tule Tavastiaan!

Ammattiopisto Tavastiassa voit opiskella suutariksi (pt) tekstiili- ja muotialan perustutkinnossa. Voit hakea opiskelemaan nyt jatkuvassa haussa, seuraava koulutus alkaa 18.1.2021! Lue lisää ja hae koulutukseen.

Perustutkinnon jälkeen voit opiskella suutarin ammattia eteenpäin suorittamalla taideteollisuusalan ammattitutkinto, käsityöntekijä -koulutuksen. Seuraava koulutus alkaa 7.9.2020. Lue lisää ja hae mukaan.

Suutarin koulutus Tavastiassa on osa KÄTEVÄ-koulutusta eli taideteollisuusalan sekä tekstiili- ja muotialan koulutuksia Tavastiassa. Voit tutustua KÄTEVÄn monipuoliseen koulutusvalikoimaan ja -teemoihin täällä.

Tervetuloa opiskelemaan Hämeenlinnaan!

Tavastialaisena osaat ja onnistut!

 

 

Kätevä-koulutusten suosio on nousussa

Ammattiopisto Tavastian taideteollisuusalan sekä tekstiili- ja muotialan perustutkintoihin hakeneiden määrä on kasvanut parina viime vuonna. Tekstiili- ja muotialan perustutkinnossa uusien opiskelijoiden määrä oli vuonna 2019 29, kun nyt tilanne elokuun lopulla on jo 49 uutta opiskelijaa. Taideteollisuusalan perustutkinnossa puolestaan  vuonna 2018 uusien opiskelijoiden määrä oli 14, kun tänä ja viime vuonna uusia opiskelijoita on ollut 24.

Koulutuspäällikkö Minna Lemisen mukaan suosituin tutkinto on mittatilausompelijan tutkinto. Kasvaneen suosion syyksi hän arvelee nyt puolitoista vuotta tehtyä määrätietoista kampanjointia Kätevä-koulutuksen nimen alla sekä lisääntynyttä some-markkinointia ja läsnäoloa alan messuilla.

Sivua päivitetty 10.8.2020 kello 12.57

Uusimmat uutiset

Kevään yhteishaussa Ammattiopisto Tavastiaan valitut opiskelijat

Ammattiopisto Tavastiaan on kevään 2024 yhteishaussa valittu 561 uutta opiskelijaa. Alta löydät uusien opiskelijoiden nimet 13.6. tilanteen mukaisesti. Oppilaitos ei […]

Lue lisää

13.6.2024

Tavastiaan hopeaa Taitajista

Taitaja2024-finaali järjestettiin Kuopiossa toukokuussa. Tavastian opiskelija Henri Murtonen kilpaili logistiikan P5-sarjassa ja palasi kotiin hopeamitalistina. Taitaja2024-kilpailu järjestettiin toukokuussa Kuopiossa.  Taitaja-kilpailussa […]

Lue lisää

29.5.2024

Onnea ammattiin valmistuneille

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 6.4.–31.5.2024 välisenä aikana yhteensä 263 opiskelijaa. Heistä 26 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Päivämäärä nimen […]

Lue lisää

28.5.2024