Yleinen

Työuralle-hanke yhteisen hyvän asialla

2.3.2020

Työuralle-hankkeen voimanaiset Eerika Ketonen (vas.) ja Taru Vierimaa.

Opiskelijoita ja vastavalmistuneita työelämän kohtaamiseen opastanut Työuralle-hanke on loppusuoralla. Hanke päättyy heinäkuussa, mutta loppuseminaari pidetään jo maaliskuun puolivälissä. Ammattiopisto Tavastiassa hanketta vetäneet uraohjaaja Taru Vierimaa ja koulukuraattori Eerika Ketonen ovat tyytyväisiä hankkeen antiin.

– Hanketta ja erilaisia tapahtumia sen puitteissa on ollut kiva tehdä, kun nuorten työllistämiseen liittyvät asiat ovat yleisestikin pinnalla ja on tullut tunne, että tässä tehdään yhteistä hyvää, Vierimaa ja Ketonen sanovat.

Ketterästi työelämään

Työuralle-hanke on ESR-rahoitteinen (Euroopan Unionin sosiaalirahasto) hanke, jonka punaisena lankana on ohjata opiskelijoita ja vastavalmistuneita kohtaamaan työelämän vaatimukset. Hankkeessa on selvitetty ja luotu erilaisia uraohjauksen keinoja, joilla opiskelijoiden ja valmistuneiden siirtyminen työelämään olisi mahdollisimman helppoa. Hankkeen päätoteuttajana on Kiipulasäätiö, ja Tavastian lisäksi mukana ovat olleet Hyria koulutus, Forssan ammatti-instituutti FAI sekä HAMKin ammatillinen opettajakorkeakoulu uraohjauksen asiantuntijana.

Jokainen mukana olleista oppilaitoksista on toteuttanut hanketta hieman omalla tavallaan ja luonut omia keinojaan opiskelijoiden työelämään siirtymistä helpottamaan. Muista oppilaitoksista hankkeen ulkopuolella on myös käyty hakemassa mallia hyvistä käytännöistä.

Tavastiassa hankkeen myötä ovat alkaneet muun muassa Uraperjantait, jolloin uraohjaaja Taru Vierimaa päivystää Ohjauspisteessä ja opiskelija voi tulla juttelemaan tulevaisuuden suunnitelmista hänen kanssaan. Lisäksi hankkeen puitteissa on järjestetty useita tapahtumia.

– Rekrytapahtuma TAVASTIA-Rekry on nyt järjestetty jo neljä kertaa, viimeisin tapahtuma oli 20.2.2020. Lisäksi olemme pitäneet valmistuvien opiskelijoiden infotilaisuuksia sekä kesäloman kynnyksellä toukokuussa Mitä sä teet? Kesä tulee! -tapahtuman, jossa on tuotu esiin erilaisia vaihtoehtoja viettää kesää, esimerkiksi kesätöitä ja opintojen edistämistä, Vierimaa kertoo.

Kesätöihin kannustaminen ja avoimien työpaikkojen välittäminen onkin Tavastiassa hankkeen myötä nyt entistä aktiivisempaa.

Eerika Ketosen työnkuvaan hanke on tuonut päivystysvuorot joka tiistai-iltapäivä Hämeenlinnan Ohjaamolla, joka on paikka, jonne nuori voi hakeutua kysymään lähes mitä tahansa mieltä askarruttavaa.

– Lisäksi yhteistyö alueen muiden toimijoiden, kuten kaupungin työllisyystiimin, Linnan Kehityksen, kuntien työelämäkoordinaattoreiden, Hämeen Setlementin, Kelan ja TE-palveluiden kanssa on tiivistynyt huomattavasti. Myös oman talon sisällä hankkeen tekemiseen on ollut työrauha ja olemme saaneet tehdä hyvää yhteistyötä esimerkiksi opiskelijapalveluiden kanssa tapahtumia järjestäessä, Ketonen ja Vierimaa kiittelevät.

– Yhteistyö oppilaitoksen sisällä sekä verkostojen ja työelämän kanssa on tärkeää opiskelijoiden valmistumisen ja työllistymisen kannalta.

TAVASTIA-Rekry on yksi Työuralle-hankkeen aikaansaannos.

Työnhaku vaatii taitoa

Yksi hankkeen palveluista on ollut kuukausikirje opettajille, jossa Vierimaa on nostanut esiin alueen työelämään liittyviä ilmiöitä ja ajankohtaisia asioita.

– Olen esimerkiksi vinkannut, jos jokin ala erityisesti kärsii työvoimapulasta.

Vierimaa välittää myös Wilmassa tietoa avoimista työpaikoista. Tämä ei kuitenkaan monelle opiskelijalle ole tarpeeksi, ja niinpä hankkeen myötä on järjestetty myös työnhakuvalmennusta.

– Olemme ryhmissä pohtineet ihan perusasioita: mistä haetaan töitä ja miten, ja miten vaikka CV tehdään. Nämä eivät ole kaikille opiskelijoille ollenkaan selviä asioita, Vierimaa painottaa.

Sekä Vierimaa että Ketonen ovat tyytyväisiä, että uusien tutkinnon perusteiden myötä kaikille opiskelijoille tulee pakolliseksi opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet -verkkokurssi. He iloitsevat myös siitä, että vaikka hanke pian loppuu, uudet tapahtumat ja käytännöt jäävät monella tapaa elämään.

– Esimerkiksi TAVASTIA-Rekry on opiskelijan kannalta niin hyvä juttu, että sille pitää löytyä jatkossakin järjestäjä. Harvoin työnantajat joukolla saapuvat omaan oppilaitokseen rekrytoimaan, Eerika Ketonen toteaa.

Ammattiopisto Tavastiassa on alkamassa piakkoin jo uusi hanke, Taitavasti työhön, jota Taru Vierimaa ryhtyy uuden työkaverin kanssa vetämään. Ponnistelut nuorten saamiseksi työelämään jatkuvat siis kaiken aikaa.

Sivua päivitetty 2.3.2020 kello 09.07

Uusimmat uutiset

Kevään yhteishaussa Ammattiopisto Tavastiaan valitut opiskelijat

Ammattiopisto Tavastiaan on kevään 2024 yhteishaussa valittu 561 uutta opiskelijaa. Alta löydät uusien opiskelijoiden nimet 13.6. tilanteen mukaisesti. Oppilaitos ei […]

Lue lisää

13.6.2024

Tavastiaan hopeaa Taitajista

Taitaja2024-finaali järjestettiin Kuopiossa toukokuussa. Tavastian opiskelija Henri Murtonen kilpaili logistiikan P5-sarjassa ja palasi kotiin hopeamitalistina. Taitaja2024-kilpailu järjestettiin toukokuussa Kuopiossa.  Taitaja-kilpailussa […]

Lue lisää

29.5.2024

Onnea ammattiin valmistuneille

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 6.4.–31.5.2024 välisenä aikana yhteensä 263 opiskelijaa. Heistä 26 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Päivämäärä nimen […]

Lue lisää

28.5.2024