Yleinen

Ammattiopisto aloittaa polkupyörämekaanikkojen koulutuksen syksyllä

21.5.2019

Bike Lab Hämeenlinna aloittaa kesällä

Hämeenlinnan kaupunki, Hämeenlinnan seudun 4H, Ammattiopisto Tavastia ja Pyöräliitto kokeilevat vuoden 2019 aikana uudenlaista Bike Lab -toimintamallia. Tavoitteena on hankkia kokemuksia, miten nuorten työllistymistä voidaan edistää tukemalla siirtymiä harrastuspohjaisesta toiminnasta kohti ammatillista osaamista. Harrastus on hyvä mahdollisuus kohti työelämää.

Kesällä Bike Lab -toiminta näkyy Hämeenlinnan alueella liikkuvana 4h:n pitämänä pyöränhuoltopisteenä, jossa asukkaat pääsevät tarkastuttamaan pyöränsä kunnon ja pyöriin voidaan tehdä pienimuotoisia huoltotoimenpiteitä. Samalla Bike Lab jakaa pyöräilyyn liittyvää tietoa.

Syksyllä toiminta muuttuu Ammattiopisto Tavastian vetämäksi polkupyörämekaanikon koulutuskokeiluksi. Monissa kaupungeissa edistetään pyöräilyä ja perustetaan kaupunkipyöräjärjestelmiä, sähköpyörät ja esimerkiksi laatikkopyörät yleistyvät. Polkupyörämekaanikon osaamisvaatimukset ja kysyntä kasvavat, kun samaan aikaan alan osaava työvoima vähenee.  Bike Lab -hankkeen tavoitteena on löytää alueelta koulutuskokeiluun nuoria, joilla on kiinnostusta ja harrastuneisuutta alaan tai aiemmin hankittua ammattiosaamista esimerkiksi pienkonekorjaajan koulutuksesta.

Ammattiopisto Tavastia haluaa koulutuskokeilulla vastata alan työvoiman puutteeseen. Uskomme, että tätä kautta meillä on hyvät mahdollisuudet saada koulutukseen ja sitä kautta työelämään uusia alan ammattilaisia, sanoo Ammattiopisto Tavastian koulutuspäällikkö Teemu Vepsäläinen. Tutkinnon perusteita ollaan parhaillaan räätälöimässä. Mietimme tutkinnon ammattitaitovaatimuksia yhdessä ammattilaisten kanssa.

Kokeilu tarjoaa myös uudenlaisia mahdollisuuksia toteuttaa ammatillisissa opinnoissa tarvittavia työssäoppimisjaksoja osana yhdistystoimintaa.

Sillä, että tämä toiminta muuttuu syksyllä polkupyörämekaanikon koulutuskokeiluksi, on suuri merkitys 4H:n työllistämistoiminnan opinnollistamiselle. 4H työpajalle voitaisiin tällöin ottaa nuoria oppisopimuksella opiskelemaan pyörämekaanikon ammattia, jolle on kasvava kysyntä ja tekijöistä on oikeasti pulaa. Se sopii siis hyvin työpajatoiminnaksi, josta on tutkinnon suoritettuaan hyvät mahdollisuudet päästä positiivisesti eteenpäin työllistymällä alan yrityksiin tai perustamalla oma, täydentää Hämeenlinnan seudun 4H -yhdistyksen kehityspäällikkö Petri Takala.

Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistisen mukaan osaaville pyörämekaanikoille on suuri tarve koko maassa.

Hämeenlinnan kaupunki haluaa hankkeella edistää kestävää kaupunkikehitystä. Hanke edistää yhtä aikaa nuorten työllisyyttä, kierrätystä ja pyöräilyä sekä kehittää uudenlaista toimintamallia madaltamaan siirtymistä harrastuspohjaisesta osaamisesta kohti ammattia.

Bike Lab Hämeenlinna tiedote

Sivua päivitetty 21.5.2019 kello 10.41

Uusimmat uutiset

Ammattiopisto Tavastiaan yhteishaussa valitut opiskelijat

Ammattiopisto Tavastiaan on kevään 2022 yhteishaussa valittu 577 uutta opiskelijaa. Alta löydät uusien opiskelijoiden nimet 16.6. tilanteen mukaisesti (valintatietoja ei […]

Lue lisää

16.6.2022

Ammattiopisto Tavastia uusi kestävän kehityksen sertifikaattinsa

OKKA-säätiö on myöntänyt Ammattiopisto Tavastian kestävän kehityksen sertifikaatille jatkon seuraavalle kolmivuotiskaudelle. Sertifikaatti on osoitus kestävän kehityksen ja tulevaisuuden huomioimisesta oppilaitoksen […]

Lue lisää

13.6.2022

Hiusalan opiskelijoiden hyväntekeväisyystapahtuma tarjosi irtioton arjesta

Ammattiopisto Tavastian hiusalan opiskelijat järjestivät vähävaraisille ja Finfamin Kanta-Hämeen mielenterveysomaisille suunnatun hyväntekeväisyystapahtuman. Hyväntekeväisyystapahtuman idea lähti Tavastian opiskelija Heidi Kallioisen ajatuksesta […]

Lue lisää

6.6.2022