Yleinen

Ompelutaidot hallussa kohti unelmia

21.3.2019

Mittatilausompelijan tutkinto on yksi tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinnon suuntautumisvaihtoehdoista. Aiemmin tutkinnon nimike oli vaatetusompelija, ja Tavastian toisen vuoden opiskelijat ovatkin vielä valmistumassa vaatetusompelijoiksi. Yksi heistä on Naana Hongisto, joka vaihtoi sosiaalialan ja lastensuojelun ompeluun.

Hongisto ajautui uudelle uralle harrastuneisuuden ja sattuman kautta, kun koirille painoliivejä valmistanut ystävä tarvitsi kiireapua liivien ompelussa, ja omien sanojensa mukaan ”joskus ommellut” Hongisto ryhtyi auttamaan. Harrastuspohjalta ompelu ei kuitenkaan aina sujunut kuin elokuvissa, ja siitä harmistuneena Hongisto päätti hakeutua koulun penkille.

Vaatetusompelijan perustutkinto on Hongiston mielestä ollut kattava.

“Olen saanut koulusta paljon näinkin lyhyessä ajassa. Oma ammattitaito on karttunut valtavasti, ja täällä todella pääsee toteuttamaan itseään huipuilla laitteilla”, hän hehkuttaa.

Hongiston mielestä luovalla alalla vain taivas on rajana, ja seuraavaksi suunnitelmissa onkin tavoitella omia unelmia yrittäjänä.

“Harkitsen myös kouluttautuvani vielä lisää. Erityisesti kierrätyksen hyödyntäminen vaatealalla kiinnostaa, kuten myös tietysti vaatteiden ompelu itselle Tässä on oppinut hyvin, miten vaatteilla voi korostaa parhaita puoliaan ja toisaalta häivyttää, jos joku kohta ei miellytä”, hän hymyilee.

Töitä opiskelun ohella

Mittatilausompelijaksi opiskeleva 24-vuotias Sara Hakkarainen on ensimmäisen vuoden opiskelija, mutta tekee ompelutöitä jo ihan oikeille asiakkaille. Asiakkaita on tuonut Hakkaraisen Instagram-tili @sarasiskoofficial, jossa hän esittelee valmistamiaan vaatteita. Sieltä löytyvät myös Hakkaraisen itse itselleen valmistamat ja suunnittelemat rusettihousut, joita hän kehuu lempivaatteekseen.

“Kun omat ompelutaidot ovat karttuneet, ei vaatekaupoista tee enää mieli ostaa mitään. Vaatteita katsellessa tajuaa, että osaisin tehdä tämän itsekin”, Hakkarainen miettii.

Hakkaraista kiinnosti aiemmin kasvatusalan opiskelu, mutta kun ovet yliopistoon eivät auenneet ja Hakkarainen sai isoäidiltään ison kasan ompelu- ja käsityötavaroita, hän päätti hakeutua vaatetusalalle.

“Nyt mietin, miksi ihmeessä olen joskus edes halunnut lukea kasvatustieteitä. Vaatteet ja ompelu ovat niin minun juttuni!”

Hakkarainen haluaa tulevaisuudessa vaikuttaa omalla työllään pikamuodin kulutukseen.

“Minusta olisi tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että käyttövaatteitakin voi muokata ja korjata, jos tarvetta on. Hienointa on, jos palvelut tähän saa läheltä. Minusta mittatilausvaatteiden teettäminen ei saa olla elitististä, vaan jokaisella pitää olla mahdollisuus teettää juuri sellainen vaate kuin haluaa”, painottaa Hakkarainen.

Mittatilausompelijan koulutusta Hakkarainen suosittelee lämpimästi, jos ala vähänkään kiinnostaa.

“Koulusta saa tosi hyvät perustaidot tehdä mitä vaan ompeluun ja vaatteisiin liittyvää. Voi opiskella vielä lisää tai tehdä töitä, ja kun on yksi tutkinto taskussa, voi vaikka työskennellä ja tienata opintojen ohella!”

 

Tutustu Tavastiassa opiskeltaviin tutkintoihin ja hae mukaan!

Tavastian ammatilliset perustutkinnot
Ammattitutkinnot
Erikoisammattitutkinnot

 

Sivua päivitetty 21.3.2019 kello 08.11

Uusimmat uutiset

Juuso vaihtoi lukion liiketalouteen

Jos jokin juttu ei tosissaan tunnu omalta, usein kannattaa vaihtaa suuntaa. Niin teki myös Juuso Tuominen, joka päätti lopettaa lukion […]

Lue lisää

29.3.2023

Suomessa on hyvä – ja Tavastiassa vielä parempi

Suomen Punaisen Ristin Rasisminvastaista viikkoa vietetään 20.3.–26.3. Yhdessä opettaja Liisa Turtiaisen TUVA-ryhmän ja Kati Paulinin hoiva-avustajaopiskelijoiden kanssa pohdimme muun muassa […]

Lue lisää

21.3.2023

TAVASTIArekry tarjoili tietoa kesätöistä

Tiistaina 21.3.2023 Ammattiopisto Tavastiassa järjestettiin jo perinteinen TAVASTIArekry-tapahtuma. Rekryssä noin kolmisenkymmentä yritystä ja yhteisöä esitteli työpaikkatarjontaansa ja etsi työvoimaa kesäksi, […]

Lue lisää

21.3.2023