Yleinen

Nuuska on koukuttava myrkky

21.2.2019

Nuuskassa on 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin tupakassa, kertoi kaupungin nuorisotyöntekijä Peter Petro Ammattiopisto Tavastian opiskelijoille. Nuuskassa on myös noin 2500 erilaista kemikaaliyhdistelmää, kun esimerkiksi rotanmyrkyssä on ”vain” 1400.

Petro kävi torstaiaamuna luennoimassa nuuskan haitoista S-rakennuksen ruokalassa. Esitys oli pysäyttävä, sillä Petro käytti esityksessään raflaavia kuvia ja esimerkkejä elävästä elämästä. Erityisen havainnollistava oli vesilasiin pudotettu nuuskapussi, joka värjäsi veden hetkessä aivan ruskeaksi. Petro totesikin nuorille, että tällaista moskaa nuuskaavat nuoret vetävät syljen mukana elimistöönsä valtavat määrät.

Nuuskan pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa syöpää, iensairauksia, hampaiden putoamista ja jopa koko nenä- ja leukaluuston syöpymistä leikkauskuntoon. Vaikka nuuskaa kokeillessa voi tuntua siltä, että käytön pystyy lopettamaan koska tahansa, ei se olekaan niin helppoa, sillä nuuskan nikotiini on kuin koukuttava huume ja siitä aiheutuu vieroitusoireita.

Nuuska yhdistetään monesti myös urheilijoihin, mikä on erikoista, sillä nuuska aiheuttaa suorituskyvyn heikkenemistä, hidastaa palautumista ja vammoista paranemista ja heikentää fyysistä kuntoa. Nuuskan käyttö ei siis todellakaan ole urheilijalle tai ylipäätään kenellekään hyväksi, päinvastoin.

Petro kertoi myös esimerkkejä siitä, mitä nuuskan välittämisestä ja myynnistä voi seurata. Monesti luullaan, että nuuskaa myydessä liikkuvat isot ja helpot rahat, mutta totuus on toinen. Nuorilla ei ole isoja rahasummia käytössään, ja kiinni jäädessään myyjälle rapsahtaa sakkojen lisäksi valtion karhuamat valmisteverot korkoineen.

Petro korosti sitä, että nuori tekee tärkeän valinnan silloin, kun hänelle ensimmäisen kerran tarjotaan nuuskaa. On löydyttävä kanttia sanoa ei, vaikka kaverit ottaisivatkin.

Sivua päivitetty 21.2.2019 kello 11.39

Uusimmat uutiset

Käsityön lumoa ja historian henkeä

Tavastian kudonnan opinnoissa panostetaan tekemisen ohella erilaisien materiaalien, aikakausien ja tyylisuuntauksien tuntemukseen. Perinteisten taitojen vaaliminen osoittautuu tärkeäksi erityisesti silloin, kun […]

Lue lisää

23.4.2024

Onnea ammattiin valmistuneille!

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 22.12.2023.–5.4.2024 välisenä aikana 215 uutta ammattilaista. Heistä 30 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Lämpimät onnittelut […]

Lue lisää

5.4.2024

Kansainvälisyys on tärkeä osa ammattiopiston toimintaa

Kansainväliset vierailut ovat tärkeä tapa mm. kasvattaa oppilaitoksen verkostoja ja kehittää toimintatapoja. Tavastiassa on käy vuosittain lukuisa määrä ulkomaalaisia vieraita […]

Lue lisää

28.3.2024