Yleinen

Taitaja-expertti eli Suomen edustaja ammattitaidon EM-kisoihin tulee Tavastiasta

27.8.2018

Ammattitaidon Euroopan mestaruuksista kilpaillaan syyskuun lopussa Unkarin Budapestissa. Suomesta kilpailijaksi on valittu Aino Takala. Aino on valmistunut lähihoitajaksi Stadin Ammattiopistosta jouluna 2017 ja hän on osallistunut ja menestynyt hyvin mm. Taitajakisoissa 2016 ja 2017. Lisäksi Aino voitti pohjoismaisissa kisoissa kultaa viime keväänä.

Lähihoitajalajin expertiksi eli Suomen edustajaksi on valittu lehtori Sari Kenraali. Expertin tehtävänä on mm. suunnitella ja tuomaroida kilpailutehtävät yhteistyössä muiden maiden edustajien kanssa sekä osallistua kilpailijan valmennukseen. Expertti kuuluu myös tulevien Taitajakisojen lähihoitajalajin lajiohjausryhmään.

Sari Kenraali on toiminut taitajavalmennuksen parissa Ammattiopisto Tavastiassa yhtenä valmentajana lähihoitajalajissa kymmenen vuotta tuloksena yksi hopea ja pronssi. Terveys- ja hyvinvointialalla on Tavastiassa järjestetty myös yhdet semifinaalit vuonna 2008. Viime keväänä Taitaja2018 SM-kilpailuissa Ammattiopisto Tavastia oli järjestämässä seitsemän lajin kilpailutehtäviä, joista kuljetuslogistiikka oli yksi. Sari oli mukana suunnittelemassa ja tuomaroimassa yhtä kilpailutehtävää liittyen kuljettajien ensiaputaitoihin. Samaan aikaan hän huomasi experttihaun olevan auki, joten nyt kannatti hakea katsomaan, millaista kilpailutoiminta on kansainvälisellä tasolla.

Tänä vuonna Suomen maajoukkueeseen kuuluu 25 kilpailijaa ja 22 expertiä. Skills Finladin periaatteena on, että mikäli Suomesta saadaan kilpailija lajiin, lähtee täältä myös expertti kisoihin.

Näin Sari kenraali kertoo valmistautumisesta kisoihin: ” Kilpailutehtävät suunnitellaan lähihoitajalajissa yhteistyössä eri maiden experttien kanssa. Tänä vuonna lajissa on seitsemän kilpailijaa ja siis myös seitsemän experttiä. Tapaamme muiden experttien kanssa vasta pari päivää ennen kisoja Budapestissa, joten tehtävien suunnittelu tapahtuu verkkoalustalla. Kilpailutehtäviä tulee olemaan yhteensä 12. Tehtävien tekeminen on haastavaa ja vaatii yhteisiä pelisääntöjä, jotta tehtävistä saataisiin johdonmukaiset ja samantasoiset.”

Terveys- ja hyvinvointialalla on vahvan ammatillisen asiantuntemuksen ja kilpailutoiminnan kokemuksen omaavia opettajia, joten Sari Kenraali saa vinkkejä tehtäviin myös työkavereilta.

Tehtävä antaa paljon uusia kokemuksia

”Osallistun HAMKin järjestämään experttien koulutukseen viitenä päivänä vuoden aikana ja Ainon valmennukseen yhtenä valmentajana olen käyttänyt aikaa noin viikon. Budapestissä menee seitsemän työpäivää. Expertti kuuluu myös seuraavien Taitajakisojen lajiohjausryhmään eli tiedossa on käyntejä kevään 2019 Taitaja-kisojen järjestäjän luo Joensuuhun” kertoo Sari Kenraali.

Parhaat kokemukset ovat toivottavasti vasta tulossa! Maajoukkueen lähettämistilaisuus on ensi viikolla Opetushallituksessa. Ja kokemus kisoista on varmasti ainutlaatuinen. Valmennuksessa on tehty tiivistä yhteistyötä Stadin ammattiopiston valmentajien kanssa ja on voitu jakaa kokemuksia. Stadin ammattiopistossa on paljon kokemusta kansainvälisistä kisoista ja niihin valmentamisesta. ”Koen kyllä oppivani koko ajan paljon uutta ja toivottavasti voin jakaa osaamistani myös meillä Tavastiassa”, päättää Sari haastatteluhetkemme.

Outi Ruohela, viestintäpäällikkö Koulutuskuntayhtymä Tavastia

Sivua päivitetty 27.8.2018 kello 16.24

Uusimmat uutiset

Kansainvälisyys on tärkeä osa ammattiopiston toimintaa

Kansainväliset vierailut ovat tärkeä tapa mm. kasvattaa oppilaitoksen verkostoja ja kehittää toimintatapoja. Tavastiassa on käy vuosittain lukuisa määrä ulkomaalaisia vieraita […]

Lue lisää

28.3.2024

Yritysyhteistyö: Patria kävi kylässä

Ammattiopisto Tavastia tekee tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa eri aloilla. Opiskelijat näkevät ja kokevat aitoa työelämää monella eri tapaa, vierailut ovat […]

Lue lisää

27.3.2024

Vaikka arvot ovat erilaiset, silti ystävyys voi olla yhtä syvää

Rasismin vastaiseen viikkoon liittyen opiskelijoilta kerättiin tiistaina 19.3. keskustellen ja anonyymillä kyselyllä ajatuksia rasismiin puuttumisesta, eri kulttuureista olevista kavereista ja […]

Lue lisää

27.3.2024