Taideteollisuusalan perustutkinto

Koulutus alkaa: 5.8.2024 | Oppisopimuskoulutuksen aloitus sovitaan tapauskohtaisesti.

Taideteollisuusalan perustutkinto

Artesaani, verhoilu

Verhoilualan osaamisala

Koulutuksessa opitaan tekemään erilaisia huonekalujen ja ajoneuvojen verhoilutöitä. Verhoilualan artesaanin ammattitaitoon kuuluu myös ompeluosaamista, vahvaa tekstiilimateriaalien tuntemusta ja asiakaspalvelua. Artesaani tuntee sisustuksen historiaa ja osaa valita eri tyylikausille sopivat materiaalit, värit ja työmenetelmät. Huonekalujen ja ajoneuvojen korjaaminen on kestävää elämäntapaa tukevaa toimintaa, joka jatkaa tuotteen elinkaarta.

Koulutuksen jälkeen voit työllistyä huonekaluteollisuuteen tai ajoneuvoverhoilutehtäviin. Työpaikkana ovat myös yksityiset verhoilualan yritykset tai oma yritys.

Artesaani, lasi

Tuotteen valmistuksen osaamisala

Koulutuksessa opitaan lasinpuhallustekniikoilla valmistettujen esineiden valmistuksen suunnittelua ja toteutusta harjoitellen alan perustekniikoita ja tiimityötaitoja. Pääset myös tutustumaan alan erikoistekniikoihin. Koulutuksen aikana osallistut asiakastöiden toteuttamiseen lasinpuhallusverstakon eri tehtävissä.

Lasialan artesaanin opintoja voi suorittaa Nuutajärven Lasikylässä, Urjalassa. Koulutus antaa valmiuksia toimia teollisuudessa tai pienemmissä lasistudioissa.

Lasialan artesaanina sinulla on osaamista työskennellä lasialan työtehtävissä joko yrittäjänä tai työntekijänä.

Suoritettuasi taideteollisuusalan perustutkinnon sinulla on kelpoisuus hakea korkeakouluopintoihin Suomessa ja ulkomailla. Ammattiopisto Tavastiassa voi opiskella Taideteollisuusalan ammatti- ja erikoisammattitutkintoa, jos sinulla on työkokemusta alalta tai työskentelet lasinpuhaltajana.

Artesaani, kudonta

Tuotteen valmistuksen osaamisala

Artesaani kudonta -koulutuksessa keskitytään kangaspuissa kudottujen tekstiilien valmistamiseen. Opinnoissa painotetaan sidosopin osaamista, materiaalitietoutta, perinnettä sekä kestävien ja ekologisten tuotteiden tekemiseen tarvittavaa vankkaa käsityötaitoa.

Kutoja tuntee tekstiilimateriaalit ja osaa käyttää niitä tarkoituksenmukaisesti ja ekologisesti erilaisissa sisustus-, vaatetus- ja asustetekstiileissä. Kankaiden suunnittelua ja toteutusta tehdään myös tietokoneavusteisesti.  Opintoihin kuuluu värjäystä, kankaanpainantaa ja tekstiilien erilaisia viimeistysmenetelmiä. Valinnaisissa tutkinnonosissa voi oman kiinnostuksen mukaan syventää osaamistaan esimerkiksi teollisessa kudonnassa, erikoismateriaalien ja tekniikoiden käyttämisessä tai ohjaustehtävissä toimimisessa.

Kutoja-artesaani voi työskennellä erilaisissa ohjaustehtävissä neuvonta-asemilla, työpajoilla, kansalais- tai työväenopistojen kursseilla. Kutoja voi valmistaa käsinkudottuja tai puoliteollisia tuotteita yrittäjänä tai esimerkiksi osuuskunnan jäsenenä. Tuotteet voivat olla esimerkiksi asiakkaan, yrityksen, yhteisön tai kunnan tilaamia käyttö- tai sisustustekstiilejä.

Ammattiopisto Tavastiassa voi jatkaa kudonnan opiskelua Taideteollisuusalan ammattitutkinto, käsityöntekijä -koulutuksessa. Tekstiilialan opintoja voi syventää myös Metropolia Ammattikorkeakoulussa, Aalto-yliopistossa tai Lapin yliopistossa.

Kustannukset

Koulutus on maksutonta. Muille kuin oppivelvollisille voi tulla kustannuksia oppimateriaaleista, kuten tarvittavat työvälineet.

Koulutuspaikka

Opiskelusi tapahtuu osoitteessa Hattelmalantie 8 tai 25, Hämeenlinna ja lasialan koulutus Nuutajärvellä. Työpaikalla tapahtuvan oppimisen paikkaan voit itse vaikuttaa. Jos sinulla on alan työpaikka tai saat sen opiskelujen aikana, voit suorittaa tutkintosi oppisopimuksella.

Hakeminen

Oppisopimus (hakuaika 14.12.2023—31.12.2024)

Oppisopimuskoulutuksen aloitus sovitaan tapauskohtaisesti.

Oppisopimuskoulutukseen voit hakea vain, jos sinulla on sovittuna alan oppisopimustyöpaikka.


Seuraa meitä somessa!

Facebook @Lasikoulu/Glass School, Nuutajärvi & Iittala, Ammattiopisto Tavastia
Instagram @Lasikoulu Nuutajärvi&Iittala
Instagram @tavastianverhoilijat

Lisätietoja antaa

Tavastia Ohjauspiste

Opinto-ohjaus, opinto-ohjaaja, opo
ohjauspiste@kktavastia.fi
+35836581500

Maarit Rahkola

Opinto-ohjaaja
maarit.rahkola@kktavastia.fi
+358505882530

Marko Salakari

Opinto-ohjaaja
Marko.Salakari@kktavastia.fi
+358504391384