1. Keskustele vastuuopettajasi kanssa ja tee hakemus kansainväliselle jaksolle

Ammattiopisto Tavastiassa kansainväliselle jaksolle haetaan hakulomakkeella. Hakemus kannattaa toimittaa noin 6 kk ennen toivottua ajankohtaa. Hakemus löytyy Wilmasta.

Keskustele hyvissä ajoin (opintojen alussa) vastuuopettajasi kanssa toiveestasi päästä kansainväliselle jaksolle HOKS-keskustelussa. Vastuuopettaja selvittää valmiutesi lähteä KV-jaksolle. Kriteerinä on, että opintosi ovat edenneet HOKSin mukaisesti ja ulkomaanjakso soveltuu jäljellä oleviin opintoihisi.

Lisäksi KV-jaksolle lähtevällä opiskelijalla on oltava

 • hyvät käytöstavat ja edellytykset edustaa Ammattiopisto Tavastiaa ja Suomea
 • riittävä englannin tai kohdemaan kielitaito
 • hyvä terveydentila
 • pääsääntöisesti vähintään 18-vuotias ja opinnot loppuvaiheessa

Ammattiopisto Tavastian kansainvälisten asioiden yhteyshenkilöt:

 • Taideteollisuus, tekstiili-, muoti- ja hiusala, TUVA | Marita Pennanen
 • Pintakäsittely, auto, kone- ja tuotantotekniikka ja logistiikka | Saara Salmi/Pasi Henriksson
 • Sähkö, rakennus, maanmittaus, talotekniikka ja kiinteistöpalvelu | Pasi Henriksson
 • Liiketoiminta, tuotekehitystyö, matkailu ja puhtauspalvelut | Päivi Seppälä
 • Ravintola, catering ja elintarvikeala | Johanna Järvinen
 • Terveys- ja hyvinvointiala | Susanna Kauppi
 • Erasmus-koordinaattori | Elina Kanerva

Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)kktavastia.fi

 2. Tee englanninkielinen ansioluettelo (Europass CV)

Ansioluettelon tekoon käytetään Europassin online-ansioluettelopohjaa. Löydät sen  täältä.

Voit pyytää apua ansioluettelon tekemisessä oman toimipisteesi kansainvälisyysvastuuhenkilöltä. Ansioluettelon kirjoittaminen on osa valmentautumista ulkomaanjaksolle.

3. Osallistu aktiivisesti valmennukseen ja valmistaudu myös itsenäisesti ulkomaanjaksolle 

Ammattiopisto järjestää kansainvälisen jakson valmennuksia sekä Teamsissä että kasvotusten.Toimipisteesi kansainvälisten asioiden yhteyshenkilö informoi sinua valmennuksista ja niiden ajankohdista.

Tällä hetkellä valmennukset ovat koronatilanteen takia tauolla, mutta jatkamme kansainvälisyysvalmennuksia heti, kun koronatilanne sallii kansainvälisyysvaihtojen toteuttamisen

Kun kohdemaa ja työpaikka varmistuu, perehdy myös itsenäisesti:

 • kohdemaahan, -työpaikkaan,
 • vahvista englannin kielen taitojasi,
 • perehdy kohdemaan kieleen, mikäli se ei ole englanti – opettele joitakin sanoja/perusteita

Kerää myös perustietoa Suomen koulutusjärjestelmästä (esim: https://minedu.fi/en/education-system tai  https://www.oph.fi/en/education-system/finnish-vocational-education-and-training), koulutuksestasi, oppilaitoksesta, Hämeenlinnasta ja Suomesta. Ota vaikkapa valokuvia valmistautuessasi ulkomaanjaksoon esim. oppilaitoksesta, kotiympäristöstäsi/Hämeenlinnasta.

4. Sitoumus, apurahasopimus, kielitesti

Kanssasi tehdään sitoumus, joka on samalla myös apurahasopimus.

Erasmus + hankkeiden rahoittamissa jaksoissa teet englannin tai kohdemaan kielen OLS-kielitestin. Linkki kielitestiin tulee sähköpostiisi. Saat myös käyttöösi kielikurssin. Kielikurssia kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

5. Matka-, lupa- ja vakuutusasiakirjat

Varmista, että passisi on voimassa ja tarvittaessa hanki viisumi. Joissakin maissa ja/tai aloilla vaaditaan rikosrekisteriote (kohdemaan tai englanninkielinen) Suomesta. Maksullinen rikosrekisteriote haetaan täyttämällä sähköinen hakemus (Oikeusrekisterikeskus, lomakkeet).

Hae Kelalta (kela.fi) Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Ammattiopisto Tavastian puolesta sinulla on matkavakuutus. Koulutuskuntayhtymä Tavastian opiskelijoiden ja henkilöstön vakuutukset ovat voimassa ulkomaanjaksoilla lukuun ottamatta matkatavaravakuutusta, joka on suositeltavaa hankkia itse. Saat kv-vastuuhenkilöltä ja ohjaavalta opettajaltasi lisätietoa ja -ohjausta tähänkin asiaan.

6. Koronan vaikutukset matkustamiseen

OPH on ohjeistanut koulutuksen järjestäjiä, ja todennut, että COVID-19 -tilanne vaihtelee maittain ja toimijoittain. Hallinnollisesti Erasmus-ohjelman näkökulmasta ei ole esteitä käynnistää fyysisiä ulkomaanjaksoja, jos liikkuvuusjakson toteuttaminen on lähettävälle ja vastaanottavalle organisaatiolle mahdollista ja epidemiatilanne sen sallii.

THL:n matkustusohjeiden mukaan kaikki Suomessa käytössä olevat koronavirusrokotteet suojaavat hyvin koronavirustaudilta ja erinomaisesti sen vakavilta muodoilta sekä vähentävät oleellisesti infektioiden määrää ja tartuttavuutta.

Nopeat muutokset COVID-19-epidemiatilanteessa ovat edelleen mahdollisia. Tästä syystä THL suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä. Suositus koskee kaikkia niitä matkustajia, joilla on mahdollisuus saada koronarokotus Suomessa. Samalla useat maat edellyttävät maahantuloa varten negatiivista testituloksesta, täydestä rokotussarjasta tai sairastetusta koronataudista. Koronatilanteen muuttuminen äkillisesti kohdemaassa saattaa myös vaikuttaa siihen, että tietoa koronarokotuksista tai sairastetusta koronataudista tarvitaan.

Koulutuskuntayhtymä Tavastia haluaa varmistua siitä, että ulkomaan liikkuvuusjaksolle lähtiessä rajanylitykseen tarvittavat asiakirjat ovat kunnossa. Tämän takia edellytetään, että lukuvuoden 2021–2022 aikana liikkuvuusjaksolle lähtijä tallentaa puhelimelleen ja tulostaa paperille Omakannasta saatavan EU-koronatodistuksensa, jotta liikkuvuusjakso sujuisi mahdollisimman hyvin.

6. Training/Learning Agreement eli koulutussopimus ja jakson tavoitteet

Toimipisteesi kansainvälisyysvastaava tekee kanssasi sinulle englanninkielisen koulutussopimuksen (Training/Learning Agreement) kolmena kappaleena. Palautat yhden allekirjoitukset sisältämän koulutussopimuksen kv-vastaavallesi jakson jälkeen, yksi jää työpaikalle ja yksi sopimus jää sinulle.

Kaikki kansainvälisyysjaksot ovat osa suorittamasi tutkinnon osan mukaisia tavoitteellisia opintoja. Kansainvälisyysvastaava tai ohjaava opettajasi antaa sinulle mukaan jakson tavoitteet. Hankit KV-jaksoilla muun muassa ammatillista, kielellistä ja kulttuuriosaamista. Saat osaamisestasi arviointia ja osaaminen tunnustetaan osana suorittamaasi ammatillista tutkintoa.

7. Matkat ja asuminen

Oman alasi kv-vastuuhenkilö auttaa sinua tarvittaessa matkajärjestelyissä. Tekemäsi CV ansioluettelo lähetetään ulkomaille kumppanikohteeseen, jossa paikallinen yhteyshenkilö alkaa etsiä sopivaa työpaikalla järjestettävän koulutuksen paikkaa. Kansainvälinen jakso varmistuu siinä vaiheessa, kun sopiva työpaikka ja asunto ovat löytyneet kohteessa.

Jos sinulla on tiedossa mahdollinen työssäoppimispaikka jossain maassa, keskustele vastuuopettajasi ja kv-vastuuhenkilön kanssa sen soveltuvuudesta. Päätöksen kansainvälisen jaksopaikan soveltuvuudesta tekee vastuuopettaja ja KV-vastaava. 

Hakuprosessin edetessä sovitaan lentojen hankinnasta, lentokenttäkuljetuksista ja asumisesta kohteessa. Asumisasiat hoidetaan joko Ammattiopisto Tavastian toimesta, yhteistyössä ulkomaisen kumppanitahomme kanssa, tai haet itse. Joka tapauksessa KV-vastaavasi auttaa sinua.  

8. Kansainvälisyysjakso

Kansainvälisyysjakso on yleensä kestoltaan 2 vko–2 kk. Jaksot ovat yleensä työpaikalla järjestettäviä jaksoja. Jaksolla työskentelet paikallisessa oman alan yrityksessä koulutussopimuksella (Learning/Training Agreement). Jaksoon voi liittyä opintoja ja/tai vierailuja paikallisessa oppilaitoksessa.

Jaksollesi on nimetty ohjaava opettaja, jonka kanssa pidät yhteyttä säännöllisesti sopimallanne tavalla (sähköposti, WhatsApp, Teams).

Ulkomaanjaksoilla hankit osaamista oman koulutuksesi ammattitaitovaatimusten mukaisesti. Osaaminen näytetään näytöissä tai osanäytöissä. Laadit osaamisen osoittamisen suunnitelman (näyttö ja muu osaaminen), minkä ohjaava opettaja hyväksyy. Osoitat osaamistasi suunnitelman mukaisesti. Osaamista arvioidaan, tunnistetaan ja tunnustetaan sekä ammatillisten että yhteisten opintojen osalta niin työpaikalla kehittyneen osaamisen kuin muun esim. kulttuurisen, eettisen ja kielellisen ja arkiosaamisen osalta. KV-työpaikalla järjestettävää koulutusta ohjaava opettaja antaa palautetta osaamisen kehittymisestä sovitulla tavalla. Saat palautetta myös vastaanottavan organisaation opettajalta tai työpaikkaohjaajalta.

Jakson aikana kerrot sanoin ja kuvin kokemuksestasi blogissa tai Instagramissa (salassapitovelvollisuuden huomioon ottaen esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla).

Saat kansainvälisestä jaksosta erillisen todistuksen (esimerkiksi Europass Mobility Certificate), minkä voit lisätä ansioluetteloosi ja käyttää työnhaussa tulevaisuudessa.

9. Matkaraportti ja palautteet

KV-jaksosi jälkeen haluamme tietää, miten kaikki sujui. Tee sitä varten vapaamuotoinen matkaraportti. Raportin toteutustapa on vapaa se voi olla vaikkapa video tai blogi tai sitten perinteinen kirjallinen raportti. Muista hyödyntää runsaasti ottamiasi kuvia! Raporttia ineistoa käytetään sovitusti myös kansainvälisyysviestinnässä. Aineistoa käytetään sovitusti myös kansainvälisyysviestinnässä.

Voit tutustua aiemmin vaihdoissa olleiden opiskelijoidemme kokemuksiin Instagram-sivuilla.

Erasmus + -hankkeeseen kuuluvan jakson jälkeen saat sähköpostiisi linkin palautekyselyyn. Se tekeminen on välttämätöntä. Muussa tapauksessa apuraha voidaan periä takaisin.

Lisäksi sinua voidaan pyytää toimimaan mentorina/alumnina ulkomaisten opiskelijoiden/opettajien vierailujen aikana.  

Voit kokea kansainvälisyyden myös kotimaassa – mitä on kotikansainvälisyys?

Voit kokea kansainvälisyyden myös kotimaassa. Hämeenlinnaan tulee joka vuosi useita opiskelijoita eri maista vaihtojaksolle oppilaitoksellemme tai eri alojen työpaikoille. Voit tavata heitä ja osallistua heille järjestettävään vapaa-ajan ohjelmaan. Lisäksi voit osallistua KV-tutortoimintaan. KV-tutorina pääset tutustumaan ulkomaalaisiin vaihto-opiskelijoihin ja olemaan osa heidän antoisaa vaihtomatkaansa Suomessa. KV-tutorina voit esitellä esimerkiksi Hämeenlinnan harrastusmahdollisuuksia, mennä heidän kanssaan saunaan ja avantoon uimaan, vaihtaa näkemyksiä ja kokemuksia toistenne kulttuureista, perinteistä ja tavoista.

Sivua päivitetty 3.7.2024 kello 15.09