Yleinen

Naiset kulissien edessä

14.3.2024

Kevään aikana yhteistyössä toteutetun naisten teatterikurssin tavoitteena on muun muassa ohjata tunnetyöskentelyä naiseudesta ja naisten tunteista. Yhdistäviä tekijöitä naiseudessa eri kulttuuritausta riippumatta on paljon. Tavastian Tuva-ryhmän opiskelijat osallistuivat kurssille.

Kurssilaisina olevat, Tuva-ryhmien opiskelijat, ovat kurssin aikana käyneet katsomassa Hämeenlinnan Teatterissa Kysy siskoilta -näytelmän, joka oli monelle sykähdyttävä kokemus ja suurelle osalle ensimmäinen kerta kokea teatteriesitys katsojana. Ryhmän kokoontuessa vertaistuki on ollut merkittävässä roolissa käsiteltäessä vaikeitakin asioita. Naiset kertovat luottamuksesta, jota ovat saaneet tuntea ja he ovat kokemuksensa mukaan tulleet kuulluiksi ja ymmärretyiksi.  

”Oma ajatus tulee äänellä”. 

”Saan nauraa ja olen paljon iloinen, kosketus ymmärtää ”. 

Teatterikurssilaiset

Rohkeutta ja iloa

Kurssin aikana ryhmäläisten suomen kielen taito on vahvistunut ja rohkeus uuden kielen käyttöön on lisääntynyt huomattavasti. Naiset kertovat, kuinka omia tunteita uskalletaan nyt ilmaista näkyvämmin riemun ja epävarmuuden hetkissä, ja tämän kaltaisten kokemusten avulla suomalaiseen yhteiskuntaan juurtumisen koetaan vahvistuneen. 

Kurssin päätteeksi naiset saavat koota oman esityksen, joka esitetään teatterissa ja jossa naiset ovat itse pääroolissa kertomassa omia tarinoitaan. 

Hämeenlinnan Teatterin yleisötyöntekijä ja näyttelijä Sinikka Salminen sekä hanketyöntekijä Jenni Tokpanou Hämeen Setlementistä ovat olleet toteuttamassa tätä upeaa kurssia. Teatterikurssi on osana ammattiopisto Tavastian Oppien osallisuuteen -hanketta, joka on ESR-rahoituksella toteutettua toimintaa. 

” Minä kerron, että ensin surullinen, koska pelkäsin ja jännitin, sitten tulee rauhallinen”. 

” Istumme yhdessä lattialla ja tunnen sydämessä hyvää, onnea”. 

Teatterikurssilaiset

Teksti ja kuvat: Tuva-ryhmän opettajat Pia Paananen ja Susanna Aromaa 

” Fantastinen tunne, olemme hetkessä yhdessä”. Tavastian Tuva-ryhmäläiset saivat teatterikurssilta lisää rohkeutta käyttää suomen kieltä myös tunteiden ilmaisuun.

Sivua päivitetty 14.3.2024 kello 10.31

Uusimmat uutiset

Huoltajapalaute 2024

Vuosittaiseen huoltajapalautteeseen vastasi tänä keväänä 420 huoltajaa. Vastausprosentti oli 60. Palautteet ovat tärkeä keino toiminnan kehittämiseksi ja ne käydään tarkasti […]

Lue lisää

2.5.2024

Puhtausala on siistein ala ikinä!

TE-live Hämeessä kerrotaan, millaista on työskennellä puhtaanapitoalalla ja miten alalle voi kouluttautua. Videolla pyyhitään pölyt vanhentuneesta käsityksestä alasta, jossa työvälineinä […]

Lue lisää

26.4.2024

Käsityön lumoa ja historian henkeä

Tavastian kudonnan opinnoissa panostetaan tekemisen ohella erilaisien materiaalien, aikakausien ja tyylisuuntauksien tuntemukseen. Perinteisten taitojen vaaliminen osoittautuu tärkeäksi erityisesti silloin, kun […]

Lue lisää

23.4.2024