Yleinen

Tavastia rasismia vastaan

13.3.2024

Ammattiopisto Tavastiassa vietetään rasismin vastaista viikkoa viikolla 12, eli
18.–24.3.2024. Edistämme yhdenvertaisuutta, haastamme itseämme ja toisiamme tunnistamaan rasismia ja löytämään keinoja, miten puuttua siihen. Rasismiin puuttumisella näytämme, että välitämme. Tehdään Tavastiasta yhteisö, jossa kaikki tuemme toistemme onnistumista.

Viikon aikana ammattiopiston yleisissä tiloissa on keskustelua herättämässä kampanjan julisteita ja pöytäpuhujia. Myös Info-TV:t ja Tavastian sosiaalinen media nostavat rasismin teemoja esiin. Puhutaan rasismista ja yhdenvertaisuudesta, näytetään, että välitämme.

Maanantai 18.3.

Viikon aluksi maanantaiaamuna tapahtumista tiedotetaan keskusradion kautta aamunavauksella ja viikon aikana Ihan tavastialaisessa Teamsissa.

Maanantaina kokoonnumme tavastialaisen henkilöstön voimin pedagogiseen kehittämisfoorumiin iltapäiväksi. Käymme talvella opiskelijoille ja henkilöstölle tehdyn yhdenvertaisuuskyselyn tuloksia ja etsimme toimenpiteitä kyselyissä nousseisiin asioihin. Vetäjinä rehtori Heini Kujala, turvallisuuspäällikkö Jari Poukka ja monikulttuurisuuskoordinaattori Tiina Alhainen. Ma klo 13.15–16.00 tila I205.

Tiistai 19.3.

Tiistaina opiskelijat pääsevät ääneen ja vaikuttamaan. Haluamme koota ajatuksia mm. miten puuttua rasismiin ja mitä voimme oppia toisesta kulttuurista tulevalta kaverilta. Tule vastaamaan kyselyyn ja juttelemaan viikon teemoista ti klo 9.00–11.00, S-rakennuksen aula, oppimisen tuen koordinaattori Elina Jalli ja yhteisö- ja hyvinvointiohjaaja Juulia Pääkkönen sekä A-rakennuksen aula klo 11.30–13.00 uraohjaajat Minna Tuominen ja Taru Vierimaa.

S-rakennuksessa opiskelijaravintolassa 19.3 klo.9–11 kansainvälinen kahvila ja tarjolla rajoitettu määrä pieniä eri kulttuurien maistiaisia. Kahvilaa pitävät hoiva-avustajaopiskelijat. Tämä tapahtuma on suunnattu S-rakennuksen opiskelijoille ja henkilöstölle.

Keskiviikko 20.3.

Keskiviikkona Tavastiassa kehitetään henkilöstön voimin pedagogiikkaa Pedamessut-tapahtumassa. Siellä pääsee miettimään ja testaamaan miten itse toimisit. Miltä sinusta tuntuisi, jos vieras ihminen tulisi huutamaan sinulle ja pienelle lapsellesi kauppakeskuksessa? Tai jos joutuisit jatkuvasti selittämään, miksi näytät siltä, miltä näytät? Miten toivoisit, että muut toimisivat näissä tilanteissa? Tunnista & toimi -navigaattorilla voit testata, miten sinä toimisit eri tilanteissa. Suunnannäyttäjinä toimivat aidot kokemukset rasismista. 14.00–16.00 S-rakennuksen aula, monikulttuurisuuskoordinaattori Tiina Alhainen.

Torstai 21.3.

Torstaina aikuisten maahanmuuttajien perusopetuksen opiskelijat saavat vieraita muista Tavastian opiskelijoista ja tekevät yhdessä kestävää tulevaisuutta rakentaen linnunpönttöjä ja hyönteishotelleja sekä kylväen kesäkukkia. Tavoite on tutustua yli koulutus-, kieli- ja kulttuurirajojen sekä samalla tehdä maailmaa ekologisesti kestävämmäksi. Pöntöt, hotellit ja kesäkukkien taimia lahjotetaan alueen varhaiskasvatuskeskuksiin ja ikäihmisten asumisyksiköihin ilahduttamaan niin luontoa kuin ihmisiäkin. C- ja E-rakennukset klo 9.40– ja 11.45–. kestävän tulevaisuuden koordinaattori Marika Himanen ja projektiasiantuntija Kaarin Allenius.

Muuta rasismin vastaisuuteen liittyen

Jo ennen rasismin vastaista viikkoa on yhdenvertaisuutta ja rasismia käsitelty yhdenvertaisuuskyselyihin liittyen ammattiopiston johtoryhmässä, laaturyhmässä ja monikulttuurisuusyhteyshenkilöissä. Rasismin vastaisella viikolla haluamme keskustelun laajenevan kaikkien tavastialaisten asiaksi. Tehdään yhdessä ihan tavastialaisia toimintamalleja.

Koulutuskuntayhtymä Tavastiassa aloitettiin rasisminvastaisen viikon teemojen käsittely vieraskielisten tavastialaisten kahvittelulla. Muuta kuin suomea puhuu parikymmentä Tavastiassa työskentelevää, joista paikalle pääsi viisi. Kahvittamassa olivat henkilöstöjohtaja Laura Valkeapää, henkilöstön kehittäjä Saija Hieta ja monikulttuurisuuskoordinaattori Tiina Alhainen. Kahveilla keskusteltiin mm siitä, miten Tavastiassa yhdenvertaisuus toteutuu ja rasisminvastaisuutta edistetään. Pohdimme myös sitä, miten Tavastiassa puutumme rasismiin. Tilaisuudessa kiiteltiin työkavereita sekä sitä, että löytyy myös työkavereita, jotka puhuvat samaa kieltä kuin itse. Monikulttuurinen työyhteisö koetaan turvalliseksi. Onnistumista tukeva työkulttuuri vahvistaa yhdenvertaisuutta. Puhuimme myös monikielisyydestä, siitä, miten tärkeää on, että henkilöstössä osataan ja uskalletaan puhua monia kieliä.

Koulutuskuntayhtymä Tavastia, tavastialaiset ja Oppien osallisuuteen ESR-hanke ovat mukana verkostossa, jossa järjestetään yhdessä kaikille avoimia tapahtumia rasismin vastaisella viikolla. Tervetuloa näihin! Lisätietoja Hämeenlinnan kaupungin sivulla

Tavastian opiskelijat ovat aktiivisesti mukana myös kaupungin järjestämissä tapahtumissa:

  • Monikulttuuristen makujen tori, 18.03 maanantai klo 18–20, Business Parkissa(Raatihuoneenkatu 21–23) : Tervetuloa maistamaan eri kulttuureista herkullista ruokaa. Avoin kaiken ikäisille, otathan mukaan käteistä rahaa ja nauttikaa mahtavasta illasta!
  • mucafé – Monikulttuurinen kahvila,19.03 tiistai klo 18–21,  Juliuksen Olohuone( Kasarmikatu 4): mucafè on kahvila, joka on suunnattu kaikille. Mucafèssa pääsee nauttimaan leivonnaisista ja alkoholittomista juomista livemusiikin parissa. Tarjoamme myös hämeenlinnalaisille nuorille mahdollisuuden näyttää omaa taitojaan mucafèn lavoilla. Valikoima ei ole tavallista kahvilavalikoimaa, vaan mucafèssa pääse nauttimaan ja maistelemaan leivonnaisia eri puolelta maailmaa.
  • Kansainvälinen kulttuuri-ilta, 21.03 torstai klo 17–19, Pääkirjasto (Lukiokatu 2): Tarjolla on monenlaista monikulttuurista ohjelmaa, musiikkia ja esiintyjiä.
  • Ensilumi elokuvaohjelma, 22.03 perjantai klo 14–16, HAMKin auditorio( Vankanlähde 9): Avoin kaikille ja vapaa pääsy, Ensilumi-elokuva kertoo suomalaisessa vastaanottokeskuksessa asuvasta perheestä, joka saa hylätyn turvapaikkapäätöksen. Perhe tekee päätöksestä valituksen ja yrittää jatkaa elämäänsä.

Suomen punaisen ristin kampanjasivu Rasismin vastaisesta viikosta.

Sivua päivitetty 13.3.2024 kello 16.47

Uusimmat uutiset

Kevään yhteishaussa Ammattiopisto Tavastiaan valitut opiskelijat

Ammattiopisto Tavastiaan on kevään 2024 yhteishaussa valittu 561 uutta opiskelijaa. Alta löydät uusien opiskelijoiden nimet 13.6. tilanteen mukaisesti. Oppilaitos ei […]

Lue lisää

13.6.2024

Tavastiaan hopeaa Taitajista

Taitaja2024-finaali järjestettiin Kuopiossa toukokuussa. Tavastian opiskelija Henri Murtonen kilpaili logistiikan P5-sarjassa ja palasi kotiin hopeamitalistina. Taitaja2024-kilpailu järjestettiin toukokuussa Kuopiossa.  Taitaja-kilpailussa […]

Lue lisää

29.5.2024

Onnea ammattiin valmistuneille

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 6.4.–31.5.2024 välisenä aikana yhteensä 263 opiskelijaa. Heistä 26 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Päivämäärä nimen […]

Lue lisää

28.5.2024