Yleinen

Blown Away – Lasinpuhaltajien kisa Netflixissä, mukana extra-jännitystä suomalaisille!

5.3.2024

Netflixin menestyssarja Blown Away’n neljännellä kaudella suomalaisetkin katsojat pääsevät aiempaa henkilökohtaisemmin jännittämään kuinka kisassa käy. Netflixin suoratoistopalvelussa perjantaina 8.3.2024 julkaistava Blown Away – Lasinpuhaltajien kisa tuo ruutuun kymmenen studiolasitaiteilijaa, joista kahdella on kokemusta työskentelystä Suomessa.

Yhdysvaltalaiset Karen Willenbrink-Johnsen ja Jonathan Capps ovat molemmat tuttuja Nuutajärven kävijöitä. Karen Willenbrink-Johnsen opetti lasin veistotekniikoita Nuutajärvellä kansainvälisessä naisten lasiworkshopissa kesällä 2000. Jonathan Capps on tutumpi useammalle suomalaiselle, sillä hän on myös asunut Suomessa.

Jonathan Capps tuli ensimmäisen kerran Suomeen Nuutajärven Lasitaitajat ry, Lasikomppanian residenssitaiteilijaksi joulukuussa 2009. Taiteen keskustoimikunnan (nyk. Taike) tukemaan maamme ensimmäiseen lasiresidenssiin oli yli 30 hakijaa eri puolilta maailmaa. Capps erottui joukosta selkeällä ja realistisella suunnitelmallaan. Residenssin kesto oli 14 päivää.

Heinä–elokuussa 2010 Jonathan Capps palasi Nuutajärvelle toisen amerikkalaisen studiolasitaiteilijan kanssa. Ammattiopisto Tavastian lasialan opiskelijoille ja ammattilaisille järjestämä kesäworkshop Breaking Symmetry mahdollisti lasin veistotekniikoiden oppimista. Capps toimi kurssin opettajan Slate Groven assistenttina ja apuopettajana.

Nämä kaksi elämystä historiallisessa Nuutajärven lasikylässä jättivät Cappsiin ajatuksen pidemmästä työskentelyjaksosta Suomessa. Vuonna 2018 se toteutui. Hänet valittiin tiukassa hakuprosessissa Fulbright Finland -stipendiaatiksi syventämään Yhdysvaltojen ja Suomen kulttuurillista yhteistyötä. Muodollisesti isäntänä Suomessa toimi Nuutajärven lasikylän kulttuurisäätiö. Lukuvuoden 2018–2019 aikana Capps työskenteli useiden suomalaisten lasintekijöiden kanssa pääasiassa Nuutajärvellä mutta myös Riihimäellä Lasismi-osuuskunnan lasihytissä. Aalto-yliopistossa Capps kertoi muotoilualan opiskelijoille työstään ja piti lasinpuhallusnäytöksen. Ammattiopisto Tavastian lasialan koulutuksen vieraana Capps sai mahdollisuuden työskennellä lasialan opiskelijoiden kanssa sekä Nuutajärvellä että Iittalan lasitehtaalla. Iittalassa hän myös osallistui lasinpuhalluksen MM-kilpailuihin toukokuussa 2019. Capps perheineen asui Nuutajärvellä, missä heille muodostui uusi läheinen ystäväpiiri. Yhteyksiä pidetään edelleen.

Jonathan Cappsin lasia on ollut esillä Suomessa kolmessa näyttelyssä. Suomen lasimuseossa vuonna 2011 Lasikomppania – Nuutajärven lasitaitajat -näyttelyssä sekä Lasikomppanian residenssitaiteilijoita esittelevässä näyttelyssä Nuutajärven lasimuseo Prykärissä 2016–2018. Vuonna 2019 Capps kuratoi Nuutajärven Galleria Osuuskunnan (NuGO) kesänäyttelyn Why Not – Finnish American Art Glass. Näyttelyssä oli mukana yli 30 suomalaista lasitaiteilijaa, joiden näyttelytyöt tai niiden esillepano linkittyi yhteistyöhön Cappsin kanssa.

Tämän tiedotteen kautta Jonathan Capps perheineen lähettää rakkaat terveisensä Suomeen, suomalaisille, ja erityisesti maamme lasiyhteisölle!

Suomalaiset ystävät toivottavat onnea ja menestystä Jonathanille ja kaikille Blown Away -kisaajille! Hiki tulee katsellessa!

Teksti: Sara Hulkkonen

Katso lisätietoja Blown Away – Lasinpuhaltajien kisa -sarjasta

Jonathan Capps Nuutajärvellä Ammattiopisto Tavastian lasihytissä. Opiskelija Inchul Ha taustalla. Kuva Marika Kinnunen.

Sivua päivitetty 5.3.2024 kello 12.02

Uusimmat uutiset

Kevään yhteishaussa Ammattiopisto Tavastiaan valitut opiskelijat

Ammattiopisto Tavastiaan on kevään 2024 yhteishaussa valittu 561 uutta opiskelijaa. Alta löydät uusien opiskelijoiden nimet 13.6. tilanteen mukaisesti. Oppilaitos ei […]

Lue lisää

13.6.2024

Tavastiaan hopeaa Taitajista

Taitaja2024-finaali järjestettiin Kuopiossa toukokuussa. Tavastian opiskelija Henri Murtonen kilpaili logistiikan P5-sarjassa ja palasi kotiin hopeamitalistina. Taitaja2024-kilpailu järjestettiin toukokuussa Kuopiossa.  Taitaja-kilpailussa […]

Lue lisää

29.5.2024

Onnea ammattiin valmistuneille

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 6.4.–31.5.2024 välisenä aikana yhteensä 263 opiskelijaa. Heistä 26 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Päivämäärä nimen […]

Lue lisää

28.5.2024