Yleinen

Ammattiopisto Tavastian maahanmuuttajaopiskelijat palkittiin stipendein 

1.12.2023

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry on valinnut kaksi Ammattiopisto Tavastian opiskelijaa maahanmuuttajastipendien saajiksi. Valinnassa painotettiin kansainvälisyyttä, suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta Suomessa ja ammatillisessa koulutuksessa. Kriteereinä valintaan olivat myös opiskelijan menestyminen kotoutumiskoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tavoitteiden saavuttamisessa sekä esimerkillinen ja kannustava toiminta opiskelijayhteisön jäsenenä.  

Stipendien saajat, liiketoiminnan opiskelijat Joseph Munyandamutsa ja Hamid Amrijev, ovat toimineet esimerkillisesti kaikilla vaadituilla osa-alueilla. Opiskelijoiden menestys on tunnistettu ja tunnustettu niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. VAPU NY, jossa molemmat ehdokkaat toimivat, voitti Suomen parhaan toisen asteen NY-yrityksen tittelin Vuosi Yrittäjänä -ohjelmassa. VAPU NY voitti Linnan Business Turnajaisten Idea-sarjan pitchauksessaan 2 500 euron stipendin yrityksensä kehittämiseen. VAPU NY on kehittänyt sovellusta, jonka avulla ikäihmiset voivat tilata itselleen aktiviteetteja. VAPU NY:n toiminta jatkuu oikeana yrityksenä ja osakeyhtiön perustaminen on loppusuoralla.

Yritys on tuonut paljon myönteistä julkisuutta Ammattiopisto Tavastialle, mutta ennen kaikkea nuorille yrittäjille. Heidän kasvutarinaansa on kerrottu ja jaettu rohkaisemaan yrittäjyyteen yhä useampia opiskelijoita.  

Palkitut opiskelijat ovat verkostoituneet aktiivisesti ja osallistuneet lukuisiin eri tapahtumiin sekä ulkomailla että Suomessa. Yksi niistä oli Turkissa järjestetty Euroopan suurin nuorten yrittäjyyskilpailu Gen-E 2023, jossa Joseph palkittiin erityispalkinnolla johtamistaidosta ja -potentiaalista.  

Nuoret edistävät suvaitsevuutta ja monikulttuurisuutta reippaalla esiintymisellään. He ovat esiintyneet monissa erilaisissa puhetilaisuuksissa kertomassa yritystarinaansa tai ottaen kantaa ajankohtaisiin asioihin. He tuovat esiin maahanmuuttaneiden potentiaalia yrittäjinä ja ovat rohkaisevia esimerkkejä kaikille nuorille. Opintojen menestys kummallakin on hyvällä ja kiitettävällä tasolla.  

Opiskelijoista harrasteyhteisöissä ja kouluyhteisön ulkopuolella kertovat aktiivisuus muun muassa oppilaitoksen tutor-toiminnassa, HPK:n junioreiden SM-joukkueen viestinnässä, nuorkauppakamaritoiminnassa sekä toisten opiskelijoiden tukeminen ja sparraaminen. 

Yksi kriteereistä oli se, miten opiskelija toimii opiskelijayhteisön jäsenenä. Hamid on toiminut mm. eri organisaatioiden mediatehtävissä hyvässä yhteistyössä muiden kanssa. Hän on ollut valmis auttamaan myös oppilaitoksessa, jos tarvittiin apua tai tuuraajaa mediatehtäviin liittyen.  

Joseph toimii myös tutorina Ammattiopisto Tavastian liiketoiminnan opiskelijoille ja on osallistunut kv-toimintaan ja suorittanut työelämäjakson Ranskassa Bordeuax’ssa. Joseph on Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin jäsen ja Parkki Business Parkki Hämeenlinnan opiskelijajäsen. 

He ovat myös tarjoutuneet toimimaan jatkossa oppilaitoksemme uusille NY-yrittäjille sparraajina, jakamaan omaa kokemustaan ja osaamistaan nuoremmille sekä toimivat alueellisina Vuosi yrittäjänä -lähettiläinä.  

Joseph on mukana myös maahanmuuttajataustaisten nuorten Cicoventissa, joka järjestää tapahtumia muille nuorille. Cicovent kilpaili Linnan Business Turnajaisten finaalissa Idea-sarjaa ja pokkasi sieltä Median suosikki -palkinnon.

Valinnan stipendien saajista teki AMKE ry:n hallitus asiantuntijaraadin esityksestä kokouksessa. Yhden stipendin suuruus on 500 euroa.  

Kuvissa Joseph Munyandamutsa (yläkuva) ja Hamid Amrije.

Ammattiopisto Tavastia on merkittävä maahanmuuttaneiden kouluttaja 

Ammattiopisto Tavastia on toiminta-alueellaan merkittävä maahanmuuttaneiden kouluttaja. Opiskelijoista joka kuudes (17 %) puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia, vuonna 2022 ammattiopistossa opiskeli 780 vieraskielistä opiskelijaa.  

– Vieraskielisten opiskelijoiden joukossa on paljon innostusta, osaamista ja yrittäjyyshenkeä. On upeaa, että kaksi niin kriteerien mukaan kuin muutenkin esimerkillistä opiskelijaamme palkittiin AMKE:n stipendillä. Aktiiviset ja menestyneet opiskelijat ovat mainio esikuva niin suomea kuin muitakin kieliä puhuvien keskuudessa, iloitsee monikulttuurisuuskoordinaattori Tiina Alhainen.  

Ammattiopisto Tavastian koulutustarjonta maahanmuuttaneille on laaja. Se järjestää aikuisten maahanmuuttajien perusopetusta lukutaito-opetuksesta alkaen, TUVA-koulutusta, työllistymiseen tähtääviä työvoimakoulutuksia, ammatillisia perustutkintoja, ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja. Työelämässä jo oleville on tarjolla muun muassa Työpaikkasuomea-koulutus sekä oppisopimusvaihtoehtoja.  

– Maahanmuuttaneiden keskuudessa tutkinnon osien suorittamisen suosio on kasvussa. Usein ammatilliset tutkinnon osat tarjoavat nopean tien työelämään tai alun koko tutkinnon suorittamiseen, Alhainen kuvaa maahanmuuttajakoulutuksen kokonaisuutta.  

Sivua päivitetty 1.12.2023 kello 09.29

Uusimmat uutiset

Kevään yhteishaussa Ammattiopisto Tavastiaan valitut opiskelijat

Ammattiopisto Tavastiaan on kevään 2024 yhteishaussa valittu 561 uutta opiskelijaa. Alta löydät uusien opiskelijoiden nimet 13.6. tilanteen mukaisesti. Oppilaitos ei […]

Lue lisää

13.6.2024

Tavastiaan hopeaa Taitajista

Taitaja2024-finaali järjestettiin Kuopiossa toukokuussa. Tavastian opiskelija Henri Murtonen kilpaili logistiikan P5-sarjassa ja palasi kotiin hopeamitalistina. Taitaja2024-kilpailu järjestettiin toukokuussa Kuopiossa.  Taitaja-kilpailussa […]

Lue lisää

29.5.2024

Onnea ammattiin valmistuneille

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 6.4.–31.5.2024 välisenä aikana yhteensä 263 opiskelijaa. Heistä 26 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Päivämäärä nimen […]

Lue lisää

28.5.2024