Yleinen

Opiskelijasta ammatilliseksi ohjaajaksi

30.11.2023

Emily Thompson opiskeli Ammattiopisto Tavastiassa leipuri-kondiittoriksi. Opintojensa aikana hän ehti osallistumaan tv-kilpailuun ja tekemään harjoitteluja ulkomailla. Nyt hän työskentelee ammatillisena ohjaajana ja auttaa elintarvikealan opiskelijoita opinnoissa.

Emily Thompson seisoo koulun käytävällä ja katsoo kameraan.

Ammatillinen ohjaaja Emily Thompson tervehtii iloisesti ja toivottaa tervetulleeksi. Ammattiopiston leipomossa on tohina käynnissä, sillä tulevien leipuri-kondiittorien koulupäivä on juuri päättymässä ja opiskelijat valmistautuvat kotiinlähtöön. Thompson sammuttaa leipomon valot ja laitteet, huikkaa heipat opiskelijoille ja johdattaa teorialuokkaan, jossa on esillä opiskelijoiden sokeritöitä.

Thompson on Tavastian työntekijänä uusi kasvo, mutta ammattiopisto on hänelle ennestään varsin tuttu. Hän kertoo aloittaneensa omat leipuri-kondiittoriopintonsa Ammattiopisto Tavastiassa syksyllä 2020. Päätös syntyi lennosta, sillä hän oli aikaisemmin ajatellut menevänsä lukioon. Thompson oli kuitenkin aina pitänyt leipomisesta ja ajatteli, että elintarvikealan opiskelu voisi olla hänelle kiinnostavaa. Nopeasti kävikin ilmi, että päätös oli hänelle oikea, ja hän viihtyi koulussa hyvin.

– Täällä käydään läpi kaikki leipomotuotteet perinteisistä vähän erikoisempiinkin. Sai myös käyttää omaa luovuutta, mikä oli aika kiva juttu.

Tv-kilpailu ja harjoitteluja ulkomailla

Opintojensa aikana Thompson huomasi, että leipuri-kondiittorin työnkuva on paljon laajempi kuin ensiajatuksella voisi olettaa. Uravaihtoehtoja on useita: työpaikkoja on esimerkiksi kahviloissa, pienissä ja suurissa leipomoissa sekä konditorioissa. Myös oman yrityksen perustaminen on mahdollista.

Harjoittelupaikat olivat ensimmäisiä kurkistuksia tuleviin uramahdollisuuksiin. Thompson päätti ottaa harjoitteluista kaiken ilon irti ja suoritti niistä kaksi ulkomailla – yhden hollantilaisessa leipomossa ja yhden ranskalaisessa leipomossa. Hollannissa suoritetun harjoittelun hän järjesti itse, mutta Ranskan Le Mansissa suoritettu harjoittelu oli koulun järjestämä, ja siellä Thompson majoittui neljän muun opiskelijan kanssa yhteiseen asuntoon harjoittelun ajaksi. Harjoitteluista jäi hyvä mieli ja paljon positiivisia kokemuksia käteen.

Viimeisenä opiskeluvuotenaan Thompson osallistui myös Mestarileipurit-ohjelmaan yhdessä opiskelukaverinsa Neea Vainion kanssa. Kilpailuun lähteminen oli alun perin Vainion idea, mutta Thompson innostui lähtemään mukaan.

– Aluksi luulin, että Neea vitsailee, mutta kun hän puhui hakulomakkeesta, kysyin, että oletko oikeasti tosissasi. Sitten me kuitenkin lähdimme, Thompson muistelee.

Hakemusta lähettäessään kaksikko ei vielä tiennyt, miten pitkälle he tulisivat pääsemään. Aluksi edessä oli ennakkotehtävä ja haastattelut, joista he selviytyivät leikiten. Kilpailun edetessä he huomasivat pärjäävänsä hyvin, ja samalla myös itseluottamus kasvoi. Kilpailun lopputuloksena oli jaettu toinen sija, johon kaksikko oli todella tyytyväinen. Vainio ja Thompson saivat ohjelmasta myös hyväksilukuja opintoihin, joten reissu oli myös opintojen kannalta hyödyllinen.

Vaikka päätös lähteä kisaan syntyi hetken mielijohteesta, Thompson ei ole katunut sitä hetkeäkään.

– Kyllä sinne kannatti lähteä, Thompson toteaa.

Koulunpenkiltä ohjaajaksi

Valmistuminen koitti keväällä 2023, ja sen kynnyksellä oli ajankohtaista pohtia seuraavia askelia. Thompsonin tulevaisuudensuunnitelmat olivat tuolloin vielä auki, mutta kohtalo puuttui peliin yllättävällä tavalla.

– Valmistumisen aikoihin minulle soitettiin yllättäen koululta. Luulin aluksi, että opinnoista oli jäänyt vielä jotain roikkumaan, mutta sitten minulle tarjottiinkin töitä ammattiopistolta. Oli se aika iso ja hieno yllätys.

Thompson tarttui työtarjoukseen, ja nyt hän työskenteleekin ammatillisena ohjaajana elintarvikealalla. Hänen työtehtäviinsä kuuluu leipuri-kondiittoriopiskelijoiden päivittäinen avustaminen ja ohjaaminen, ja työpäiviensä aikana Thompson esimerkiksi leipoo opiskelijoiden kanssa ja opastaa töiden tekemisessä. Ohjaamisen ohessa hän ehtii myös avustamaan koulun kioskissa ja ottamaan leivostilauksia vastaan.

Aluksi Thompsonista tuntui erikoiselta työskennellä entisessä opinahjossaan. Oli outoa, että opiskelijat tulivat kysymään häneltä apua, vaikka hän oli itse valmistunut vasta edellisenä keväänä. Thompson on kuitenkin asettunut nopeasti uuteen rooliinsa, ja nyt ammatillinen ohjaaminen tuntuu jo luonnolliselta.

– Olen kyllä viihtynyt Tavastiassa. Pääsen työssäni tekemään yhdessä opiskelijoiden kanssa, ja se on ihanaa.

Ammatillisen ohjaamisen ohella Thompson pyörittää myös omaa 4H-yritystä sivutoimisesti. Yrityksessään hän valmistaa kakkuja, leivonnaisia ja muita tilaustöitä. Tulevaisuudessa hän haluaisi mahdollisesti vielä laajentaa omaa yritystoimintaansa, mutta tällä hetkellä hän on tyytyväinen omaan työtilanteeseensa. Thompson kuitenkin on avoin kaikille tilaisuuksille, joita eteen tulee.

Alasta kiinnostuneita Thompson neuvoo rohkeasti hakemaan koulutukseen. Vaikka oikean opiskelupaikan valinta voi tuntua vaikealta, niin kannattaa kuitenkin tutustua eri vaihtoehtoihin ja pohtia omia vahvuuksiaan.

– Jos on luova ja kiinnostunut näyttämään omia kädentaitojaan, niin tänne vain. Täällä oppii ihan kaiken leipomisesta, ja täältä voi myös päätyä oikeastaan minne vain, Thompson summaa.

Sivua päivitetty 7.12.2023 kello 15.15

Uusimmat uutiset

Huoltajapalaute 2024

Vuosittaiseen huoltajapalautteeseen vastasi tänä keväänä 420 huoltajaa. Vastausprosentti oli 60. Palautteet ovat tärkeä keino toiminnan kehittämiseksi ja ne käydään tarkasti […]

Lue lisää

2.5.2024

Puhtausala on siistein ala ikinä!

TE-live Hämeessä kerrotaan, millaista on työskennellä puhtaanapitoalalla ja miten alalle voi kouluttautua. Videolla pyyhitään pölyt vanhentuneesta käsityksestä alasta, jossa työvälineinä […]

Lue lisää

26.4.2024

Käsityön lumoa ja historian henkeä

Tavastian kudonnan opinnoissa panostetaan tekemisen ohella erilaisien materiaalien, aikakausien ja tyylisuuntauksien tuntemukseen. Perinteisten taitojen vaaliminen osoittautuu tärkeäksi erityisesti silloin, kun […]

Lue lisää

23.4.2024