Yleinen

Tavastia osaksi EfVETiä

6.11.2023

Eurooppalainen ammatillisen koulutuksen foorumi EfVET piti vuosittaisen konferenssinsa ja yleiskokouksensa Rodoksella 25.–28.10.2023. Tavastia oli mukana ensimmäistä kertaa tänä vuonna EfVETin jäseneksi liityttyään. Konferenssissa huomioitiin uudet jäsenet luovuttamalla jäsenyyssertifikaatit, jollaisen Tavastiakin sai.

Konferenssissa oli yli 350 osallistujaa 34 maasta, joiden mukana oli 12 ei-EU-maata. Tavastiaa konferenssissa edusti monikulttuurisuuskoordinaattori Tiina Alhainen, joka sai kunnian ottaa sertifikaatti vastaan tavastialaisten puolesta.

– Oli hienoa päästä eurooppalaisen ammatillisen koulutuksen keskustelun ja tulevaisuuden pohdinnan ytimeen. Jokainen ryhmäkeskustelu, kahvitaukojutustelu ja konferenssipuheenvuoro herätti paljon ajatuksia Suomeen ja Tavastian arkeen tuotavaksi. Toivottavasti keskustelut ja uudet verkostot johtavat myös uusiin kansainvälisiin kehittämishankkeisiin. Pitkiä hurjan kiinnostavia päiviä, suuria vaikuttavia asioita, tulevaisuudenuskoa ja iloisia kohtaamisia upeiden osaajien kanssa – enempää ei työltä voi odottaa, kiittää Alhainen.

Eurooppalaista koulutuspolitiikkaa ja sen tulevaisuutta

EfVETin vuosittaisessa konferenssissa nousivat vahvasti esiin vihreän siirtymän ja kestävän tulevaisuuden teemat. Konferenssissa pohdittiin paradoksia, että ensin meidän sukupolvemme on tuhonnut ympäristöä ja sitten yritämme kouluttaa seuraavaa sukupolvea pelastamaan sen. 

Konferenssissa keskusteltiin myös paljon ammatillisen koulutuksen tulevista painotuksista: jatkuva oppiminen, aikuisten tarve uudistaa osaamistaan työuran aikana korostuivat. Eurooppalainen ammatillinen koulutus muotoutuu yhä enemmän aikuisten täydennyskouluttautumiseksi nuorten koulutuksen ohessa.

Samoin puheenvuoroissa nousi toistuvasti esiin mikrokredentiaaliajattelu, pieniä tutkintoa pienempiä osaamiskokonaisuuksia tarvitaan yhä enemmän työelämän tarpeisiin vastaamiseksi. Nuoret haluavat oppia nopeasti, on luontevampaa kysyä Googlelta neuvo tarvittavaan taitoon tai katsoa Tiktok- tai Youtube-video kuin opiskella koulussa vuosia. Maailma ja oppiminen muuttuu yhä lyhytjänteisemmäksi. Nuoret kilpailuttavat tapoja oppia, ammatillisen koulutuksen tulee olla hyvä vaihtoehto. On haaste, hoitaako tulevaisuuden mikrokredentiaalikoulutuksen yrityselämä osana perehdyttämistä vai onko se ammatillisen koulutuksen tehtävä. Pienten osaamiskokonaisuuksien suuntaan oppiminen joka tapauksessa menee. Työuran aikana kouluttaudutaan useisiin teemoihin ja monin eri keinoin. 

Evästystä tulevaan

EfvETin presidentti Joachim James Calleja puhui viisaita siitä, miten uudet sukupolvet haastavat koulutuskenttää. Ammatillisen koulutuksen rooli on antaa valmiuksia, joita ei opi itsenäisesti hyödyntämällä teknologiaa. Perustaidot korostuvat, lukemisen ja kirjoittamisen taidot ovat yksi haaste, johon koulujärjestelmän tulee vastata. 

Me kaikki puhumme itsellemme enemmän kuin kenellekään muulle. Pidetään huoli, että puhumme itsellemme oikeita asioita. Nuoret kokevat, että heillä on enemmän osaamista kuin me kouluissa uskomme, he haluavat neuvotella itselleen lyhyempiä koulutusvaihtoehtoja. Vastataan toiveeseen, neuvoo Calleja. 

– Tulevaisuuden taitoja ja ammatillisen koulutuksen tulevaisuutta tulee johtaa koulutuksen järjestäjien. Ei pidä antaa muiden johtaa ammatillista koulutusta, muiden agenda on muu. Täytyy pitää kiinni ammatillisen koulutuksen osaamisen arvostuksesta, Calleja korostaa eurooppalaisille koulutuksen järjestäjille.

– Ammatillinen koulutus on jo hyvin valmis vihreään siirtymään. Tekemistä on, mutta muilla organisaatioilla on enemmän. Monet muut voivat puhua. Ammatillisen koulutuksen tulee sekä puhua että tehdä, korostaa Calleja.

Tavastia osaksi EfVETiä

Koulutuskuntayhtymä Tavastia otettiin juhlavasti ja sydämellisesti mukaan EfVETin jäseneksi. Presidentti Calleja toivotti meidät tavastialaiset mukaan eurooppalaisen ammatillisen koulutuksen perheeseen luovuttamalla Tavastialle sertifikaatin vuosittaisessa yleiskokouksessa. Sertifikaatin sekä onnittelut otti kuntayhtymän puolesta vastaan monikulttuurisuuskoordinaattori Tiina Alhainen.

– Olipa lämminhenkistä ja iloinen vastaanotto, vaikka väkeä oli paljon ja puitteet valtavan suuret, kiittää Alhainen.

Teksti: Tiina Alhainen

Sivua päivitetty 6.11.2023 kello 12.38

Uusimmat uutiset

Huoltajapalaute 2024

Vuosittaiseen huoltajapalautteeseen vastasi tänä keväänä 420 huoltajaa. Vastausprosentti oli 60. Palautteet ovat tärkeä keino toiminnan kehittämiseksi ja ne käydään tarkasti […]

Lue lisää

2.5.2024

Puhtausala on siistein ala ikinä!

TE-live Hämeessä kerrotaan, millaista on työskennellä puhtaanapitoalalla ja miten alalle voi kouluttautua. Videolla pyyhitään pölyt vanhentuneesta käsityksestä alasta, jossa työvälineinä […]

Lue lisää

26.4.2024

Käsityön lumoa ja historian henkeä

Tavastian kudonnan opinnoissa panostetaan tekemisen ohella erilaisien materiaalien, aikakausien ja tyylisuuntauksien tuntemukseen. Perinteisten taitojen vaaliminen osoittautuu tärkeäksi erityisesti silloin, kun […]

Lue lisää

23.4.2024