Yleinen

Ravintola- ja catering-alan koulutus tarjoaa useita uramahdollisuuksia

28.9.2023

Ammattiopisto Tavastian ensimmäisen vuoden ravintola- ja catering-alan opiskelijat Abdu, Niko ja Manta ovat viihtyneet opinnoissaan.

Ensimmäisen vuoden opiskelijat uuden edessä

Elokuun alussa Ammattiopisto Tavastiassa kävi kuhina, kun uudet opiskelijat suuntasivat kampukselle ja aloittivat opintonsa. Heidän joukossaan olivat Niko, Manta ja Abdu, jotka aloittivat ravintola- ja catering-alan opinnot.

Kolmikkoa yhdistää aito kiinnostus ravintola-alaan. Niko on aiemmin tehnyt töitä alalla, ja hän hakeutui koulutukseen, koska haluaa oppia työstä enemmän. Manta haluaa olla tekemisissä ruuan ja asiakkaiden kanssa, joten ravintola-alalle hakeutuminen oli luonnollinen valinta. Abdulle puolestaan ravintolassa työskentely on ollut haave lapsuudesta asti, ja tulevaisuudessa hän haluaisikin työskennellä kokkina.

Opintojen laajuus on yllättänyt kolmikon. Ruuan tarjoilemisen ja esillepanon lisäksi he ovat ensimmäisinä viikkoina perehtyneet esimerkiksi hyvän asiakaspalvelun periaatteisiin. Erityisesti alan opettajat saavat opiskelijoilta kehuja:

– Opettajat ovat todella asianmukaisia ja tietävät paljon alasta, jota opettavat. Suhtautuminen opiskelijoihin on avointa ja apua saa aina, kun pyytää, Manta kertoo.

Myös opettajat ovat seuranneet ensimmäisen vuoden opiskelijoiden kehitystä ilolla.

– Täällä huomaa jo hyvin varhain, että kaikilla nuorilla on omat vahvuutensa. On huikeaa nähdä, miten nuoret kehittyvät, sanoo ravintola- ja catering-alan lehtori Jaana Reunanen.

Opinnoissa panostetaan osaamiseen

Ensimmäisen vuoden opiskelijat aloittavat opinnot yhteisillä perusopinnoilla, mutta vuodenvaihteessa koittaa valinnan paikka. Opiskelijat suuntautuvat joko ruokapalvelun osaamisalalle tai asiakaspalvelun osaamisalalle eli kokeiksi tai tarjoilijoiksi. Kokin koulutuksessa perehdytään erilaisten ruokien suunnitteluun, valmistukseen ja esille laittoon, mutta myös esimerkiksi asiakaspalvelun ja taloudellisen ajattelun periaatteet käydään läpi. Tarjoilijaopinnoissa puolestaan syvennytään esimerkiksi asiakaspalveluun, markkinointiin ja ravintola-alan tuntemiseen.

Opiskelijat voivat myös suunnata opintojaan oman kiinnostuksensa mukaan. Esimerkiksi yrittäjyyspolku ja kansainvälisyyspolku antavat opiskelijalle mahdollisuuden suunnata kohti omia unelmiaan jo opintojen aikana. Myös harjoittelupaikat voivat avata ovia suoraan työelämään.

Tavastiassa ravintola- ja catering-alan koulutus on työelämälähtöistä. Jo aivan opintojen alkuvaiheessa opiskelijat pääsevät harjoittelemaan kahvila-ravintola Punaportissa. Myöhemmin opiskelijat kokeilevat taitojaan myös harjoittelujaksoilla erilaisissa ravintoloissa ja yrityksissä.

– Täällä ei leikitä ravintolaa, vaan opiskelijat pääsevät alusta asti harjoittelemaan taitojaan käytännössä. Apua saa tietenkin aina, Jaana Reunanen kertoo.

Niko, Manta ja Abdu ovat kokeneet, että käytännönläheinen opiskelu on ollut heille hyödyksi. He ajattelevat, että työn oppii parhaiten juuri todellisessa ympäristössä harjoittelemalla.

– Ei tämän parempaa harjoittelua oikeastaan ole, Niko toteaa.

Ravintola-ala on mahdollisuuksien ala

Opintojen alkutaipaleella olevan kolmikon tulevaisuudensuunnitelmat eivät ole vielä täysin selvillä, mutta joitakin ajatuksia on herännyt. Niko on pohtinut oman kahvilan perustamista. Mantaa kiinnostaa ainakin työskentely à la carte -ravintolassa tai baarimestarina. Abdu puolestaan aikoo jatkaa kohti lapsuuden unelma-ammattiaan:

– Minulla on ollut kivaa täällä, ja opinnot ovat vahvistaneet halua työskennellä kokkina. Haluaisin joskus perustaa oman ravintolan, hän kertoo.

Opettajat uskovat, että opiskelijoilla on mahdollisuudet edetä urallaan juuri sinne, minne he itse haluavat.

– Olen aina sanonut opiskelijoille, että tämän koulutuksen jälkeen pärjäätte missä vain. Tämä on mahdollisuuksien ala, koska uravaihtoehtoja on useita ja töitä riittää. Ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat nyt vasta alkupolulla, ja kaikki vaihtoehdot ovat mahdollisia. Tavoitteenamme on laadukas opetus, jota arvostetaan myös oppilaitoksen ulkopuolella, Jaana Reunanen kertoo.

Sivua päivitetty 28.9.2023 kello 10.11

Uusimmat uutiset

Huoltajapalaute 2024

Vuosittaiseen huoltajapalautteeseen vastasi tänä keväänä 420 huoltajaa. Vastausprosentti oli 60. Palautteet ovat tärkeä keino toiminnan kehittämiseksi ja ne käydään tarkasti […]

Lue lisää

2.5.2024

Puhtausala on siistein ala ikinä!

TE-live Hämeessä kerrotaan, millaista on työskennellä puhtaanapitoalalla ja miten alalle voi kouluttautua. Videolla pyyhitään pölyt vanhentuneesta käsityksestä alasta, jossa työvälineinä […]

Lue lisää

26.4.2024

Käsityön lumoa ja historian henkeä

Tavastian kudonnan opinnoissa panostetaan tekemisen ohella erilaisien materiaalien, aikakausien ja tyylisuuntauksien tuntemukseen. Perinteisten taitojen vaaliminen osoittautuu tärkeäksi erityisesti silloin, kun […]

Lue lisää

23.4.2024