Yleinen

VAPU NY luo nahkansa uusiksi – myös Turkin matkalta tuli menestystä

14.8.2023

Voiton Uskalla Yrittää -ohjelmassa saavuttanut VAPU NY jatkaa yrityksen kehittämistä määrätietoisesti, vaikka opinnot aiheeseen liittyen ovat päättyneet. Opettajat ovat seuranneet nuorten yrittäjien matkaa iloisina ja ylpeinä.

Ammattiopisto Tavastian merkonomiopiskelijoiden Vuosi Yrittäjänä -ohjelmaa varten perustettu VAPU NY -yritys alkaa pikkuhiljaa tulla tiensä päähän opiskelijoiden yrityskokeiluna. Yrittäjäkolmikon jäsenistä Hamid Amrijev ja Eetu Hautala valmistuivat keväällä merkonomeiksi, ja ainoastaan Joseph Munyandamutsa jatkaa vielä opintojaan Tavastiassa. Nyt on tullut aika lyödä uusi vaihde silmään ja kehittää harjoitusyrityksestä ihan oikeaa liiketoimintaa.

Seuraavaksi nuoret yrittäjät aikovatkin brändätä bisneksensä ulkoisesti uusiksi.

– Vaihdamme yrityksen nimen, logon ja muita brändiin liittyviä asioita. Yhtiömuodoksi on tulossa osakeyhtiö, Hamid, Eetu ja Joseph kertovat.

Vapun liikeidea perustuu sovellukseen, jonka kautta ikäihmiset ensiksi hoivakodeissa ja myöhemmin myös kotona asuvat voivat tilata itselleen aktiviteetteja. NY-kauden aikana tehty puhelinsovellus saatiin Turkissa valmiiksi asti, mutta ei ollut täysin valmis käyttöönottoon.

– Olemme perustamassa osakeyhtiötä, minkä vuoksi moni asia muuttuu. Päätämme aikataulusta ja siitä, miten on parasta mennä sovelluskehityksessä eteenpäin, he suunnittelevat.

Parhaillaan nuoret miehet kartoittavat aktiviteettitarjontaansa ja jatkavat keskusteluja kantahämäläisten hoivakotien kanssa yhteistyömahdollisuuksista.

Josephille erityispalkinto Turkissa

Heinäkuussa vapulaiset pääsivät osallistumaan Turkissa pidettyyn Euroopan suurimpaan nuorten yrittäjyystapahtumaan Gen-E:hen, joka on Euroopan mestaruuskilpailu nuorille yrittäjille. Väkeä oli paikalla yli 800 yli 40 eri maasta. Huhtikuussa VAPU NY voitti Suomen parhaan toisen asteen NY-yrityksen tittelin Vuosi Yrittäjänä -ohjelmassa, jonka palkintona Turkin matka oli.

Reissu kohokohta oli, kun Vapun Joseph voitti erityispalkinnon johtamistaidosta ja -potentiaalista.

– Palkinnon voitto tuntui hyvältä. Tilanne tuli hieman yllärinä, koska olin juttelemassa Eetun kanssa, kun voittajat ilmoitettiin. Vilkaisin silloin screenille ja näin pienellä nimeni ja vasta silloin huomasin voittaneeni palkinnon. Palkinnoksi sain pääsylipun elokuussa pidettävään JA Europe Alumni Conference 2023 Alumni -tapahtumaan Liettuassa, Joseph kertoo.

Turkin matka oli yrittäjäkolmikon mielestä muutenkin antoisa.

– Reissu oli mielenkiintoinen, mukava ja mukaansatempaava, vaikka ohjelma olikin tiivis. Ensimmäisenä päivänä oli vastaanottopäivä. Saavuimme majoitukseen, saimme ohjeistusta ja päivä huipentui huikeaan Neon Partyyn. Toisena päivänä oli liikeideoiden pitchaus-päivä, ja kolmas olikin sitten messu- ja gaalapäivä.

– Oli mahtavaa olla intohimoisten nuorten yrittäjien ympärillä ja tutustuimmekin moniin mielenkiintoisiin ihmisiin matkan aikana. Yrittäjähenkinen ilmapiiri oli todella motivoiva, nuoret yrittäjät kuvailevat matkan antia.

Onnistumisen iloa myös opettajille

Vapu NY:n opettajat Jarkko Savijoki ja Seija Kajaala ovat päässeet seuraamaan läheltä lentoon noussutta yritysideaa ja sen kehittymistä. Alkukankeutta oli ilmassa, kun yrittäjyyskurssi alkoi syksyllä 2022.

– Yrityksiä oli yrittäjyysvuoden alkuvaiheessa kaksi, ja kuten vapulaiset itsekin ovat sanoneet, ei napannut yhtään, kummallakaan NY-yrityksellä. Väkeä tuli ja meni ovista yhtä paljon kuin ideat vaihtuivat, mutta mikään ei edennyt. Yhdellä sparrauskerralla löimme kaksi toimimatonta yritystä yhdeksi, jos siitä tulisi lisää virtaa. Sen jälkeen alkoi idea selkiintyä, jota sitten tuimme erilaisilla käytännön ehdotuksilla, jotta puheista tulisi toimintaakin, muistelevat Kajaala ja Savijoki.

Tilanne kuitenkin jumitti sitkeästi Kanta- ja Päijät-Hämeen alueellisiin Uskalla yrittää -semifinaaleihin asti, jotka pidettiin helmikuussa 2023.

– Semeissä Hamid sitten yllätti myönteisesti yhtiökumppaninsa ja meidät opettajat kuin myös semien tuomaritkin sanomalla, että “Meillä on myös sovellus tähän palveluun”. No, eihän sitä ollut siinä vaiheessa muuten kuin Hamidin lausahduksessa. Mutta sovellusajatus sai yrityksen lentoon, ja idea, jolla erottua, alkoi selkiintyä, opettajat naurahtavat.

Semifinaalien ja sovellusidean jälkeen vapulaiset löysivät sellaisen tekemisen meiningin, että opettajien osuus oli enimmäkseen deadlineista huolehtimista ja ideoista keskustelua, jotta fokus pysyisi kasassa.

– Suomen Uskalla yrittää -finaali, Euroopan Gen E -2023 Istanbulissa sekä Delta Airlines ja Leadership Award eivät ole sellaisia, että kisapäivänä ilmaannutaan starttiviivalle, tehdään parhaansa ja katsotaan, mihin se riittää. Kaikkiin kilpailuihin liittyy materiaalien tekoa, ennakkopalautuksia ja ennakkohaastatteluja sekä yritysesittelyt, pitchaukset, messut ja live-haastattelut itse kilpailuissa sekä monet muut käytännön asiat. Eetulla, Hamidilla ja Josephilla kuitenkin oli saamaan aikaan muita opintoja ja työelämäjaksojen työvuorot, joten ei riittänyt, että seuraava etappi oli mielessä, vaan piti ajatella jo paria steppiä pidemmällekin, Kajaala ja Savijoki painottavat tehdyn työn määrää.

Opettajien rooli on tukea taustalla

Opettajien iloksi Eetu, Hamid ja Joseph ovat kehittäneet aktiivisesti yritystään ja itseään osallistumalla myös muihin yrittäjyyskilpailuihin, kuten Kotkassa Ship Start up Festival 2023:een ja Linnan Business Turnajaisten Idea-sarjaan sekä moniin erilaisiin muihin yrittäjyystapahtumiin. Savijoki ja Kajaala korostavatkin sitä, että opiskelijat tekevät itse työn yrityksen luomisessa ja kehittämisessä ja opettajat auttavat taustalla kaikin keinoin.

– Meidän ajatuksemme on aina ollut, että opiskelijat yrittävät, keksivät, kokeilevat ja kehittävät, ja opettajat antavat vinkkejä ja kysymyksillä avaavat tietä eteenpäin, ovat käytettävissä ja pitävät huolta niistä deadlineista.

– Yrityksessä toimiminen on siitä hieno tutkinnon osa, että sen voi suorittaa pienesti tai isosti, kilpailu, raha tai arvosana tavoitteena, vuoden kokeiluna yrittäjyydestä tai tulevaisuuden yritys tähtäimessä, he kuvailevat.

Toisaalta Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa voi Kajaalan ja Savijoen mielestä oppia oikeasti tekemään tiimissä töitä, perustelemaan omia näkemyksiään, verkostoitumaan ja muita tärkeitä työelämän taitoja.

– Me opettajina puhumme, että me altistamme nuoria yrittäjyydelle ja avaamme silmiä tällaisellekin mahdollisuudelle. Toivottavasti tulevaisuudessa entistä enemmän opiskelijoita altistuu vuodelle yrittäjänä, sillä vuodessa kehittyy aivan varmasti.

Vapulaisten menestyksekäs taival on ollut opettajien näkökulmasta kerma kakun päällä.

– Parasta varmaan on ollut se tekemisen flow ja tiedonhalu, ne ovat löytäneet uomansa. Kaikki on mahdollista tuolla asenteella. Ei se päämäärä, vaan se matka. Eetu, Hamid ja Joseph ovat niin kohteliaita, hauskoja, sosiaalisia ja kukin omalla tavallaan fiksuja, älykkäitä nuoria, että tämä matka heidän kanssaan on ollut kyllä ikimuistoinen. Me ja muut nuoremme olemme todella ylpeitä Vapun pojista, Kajaala ja Savijoki kiittelevät.

Kiinnostuitko yrittäjyysopinnoista? Lue lisää NY-yrittäjyydestä!

Sivua päivitetty 14.8.2023 kello 15.50

Uusimmat uutiset

Onnea ammattiin valmistuneille!

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 22.12.2023.–5.4.2024 välisenä aikana 215 uutta ammattilaista. Heistä 30 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Lämpimät onnittelut […]

Lue lisää

5.4.2024

Kansainvälisyys on tärkeä osa ammattiopiston toimintaa

Kansainväliset vierailut ovat tärkeä tapa mm. kasvattaa oppilaitoksen verkostoja ja kehittää toimintatapoja. Tavastiassa on käy vuosittain lukuisa määrä ulkomaalaisia vieraita […]

Lue lisää

28.3.2024

Yritysyhteistyö: Patria kävi kylässä

Ammattiopisto Tavastia tekee tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa eri aloilla. Opiskelijat näkevät ja kokevat aitoa työelämää monella eri tapaa, vierailut ovat […]

Lue lisää

27.3.2024