Yleinen

Vapun nuorilla yrittäjillä on kova draivi päällä

30.5.2023

Valtakunnallisen Nuori Yrittäjyys -kilpailun voittanut Ammattiopisto Tavastian merkonomiopiskelijoista koostuva VAPU NY valmistautuu kovaa vauhtia tulevaan.

Heinäkuussa Vapun yrittäjillä Joseph Munyandamutsalla, Hamid Amrijevlla ja Eetu Hautalalla on edessä matka Turkkiin Euroopan suurimpaan nuorten yrittäjyystapahtumaan Gen-E:hen, joka on Euroopan mestaruuskilpailu nuorille yrittäjille.

VAPU NY:n Joseph Munyandamutsa, Eetu Hautala ja Hamid Amrijev uskovat liikeideansa menestykseen täysillä kuten pitääkin.

Ennen Turkin matkaa tulisi saada valmiiksi sovellus, johon Vapun kehuttu liikeidea perustuu. Sovelluksen ideana on, että sen kautta ikäihmiset kodeissa ja palvelutaloissa voivat tilata itselleen aktiviteetteja. Parhaillaan sovellusta kehitetään Metropolia-ammattikorkeakoulussa noin 15 hengen kehittäjätiimin voimin.

– Meillä on melkein joka päivä Teams-palavereja tiimin kanssa, jotta voimme ottaa kantaa siihen millainen sovelluksesta tulee ja miten homma etenee, kertoo Vapussa teknisestä puolesta vastaava Hamid Amrijev.

Sovelluksen ensimmäisen prototyypin kehittivät Metropolian opiskelijat, mutta nyt asialla on Fuwad Kalhorin johdolla Metropolian AIoT Garagen kehitystiimi. Myös kaksi Metropolian opiskelijaa halusi jatkaa mukana projektissa.

Jotta sovellus valmistuu, vapulaiset aikovat mennä testauttamaan sitä tulevilla asiakkaillaan.

– Tarkoitus on, että voisimme mennä lähiaikoina eri palvelutaloihin esittelemään sovellusta ja kuulemaan parannusehdotuksia. Sovelluksen pitää olla ikäihmisille helppokäyttöinen, ja esimerkiksi ikonien on oltava tarpeeksi suuria ja erottuvan värisiä, Hamid tietää.

Aktiviteettitarjonta päätettävä

Kun sovellus on saatu valmiiksi, Vapun yrittäjien on tarkoitus aloittaa sovelluksen myynti palvelutaloihin. Sitä varten konseptit pitää olla tarkoin selvillä ja valmiina.

Nyt kehitteillä on sovelluksen lopullinen versio.

– Meidän pitää nyt alkaa päättää millaisia aktiviteetteja aluksi tarjoamme. Ei ole järkeä tarjota heti sataa erilaista vaihtoehtoa, vaan aloitamme pienesti, esimerkiksi digimaailmaan tutustuttamisella, kiertokävelyillä, musiikkivisalla ja bingolla, Hamid Amrijev ja Eetu Hautala kaavailevat.

Yrittäjät ovat huomioineet myös sen, että yhteistyötä palvelukotien kanssa ei välttämättä ole ihan helppo aloittaa.

– Henkilökunnalla on niissä kiirettä, ja meidän pitää pystyä herättämään luottamusta, että kanssamme on riskitöntä ja vaivatonta toimia, Hamid painottaa.

He uskovat myös, että kun ensin saadaan asiakkaiksi palvelukoteja ja niiden asukkaita, myös yksittäisiä ikäihmisiä on helpompi houkutella sovelluksen käyttäjiksi.

Vapulaiset aikovat aluksi itse olla toteuttamassa tarjoamiaan aktiviteetteja, mutta kasvusuunnitelmissa on esimerkiksi Ammattiopisto Tavastian lähihoitajaopiskelijoiden hyödyntäminen aktiviteettien toteuttajina.

– Kuvio voisi toimia niin, että opiskelijat saisivat aktiviteettien toteuttamisesta opintopisteitä. Aiomme laittaa aiheesta kyselyn lähihoitajaopiskelijoille. Mutta tätä pitää suunnitella tarkemmin syksyllä, Hamid pohtii.

Tavoitteena voitto

Nuori Yrittäjyys -ohjelma jatkuu vapulaisten kohdalla Turkin matkaan saakka, mutta sen jälkeen nuoret yrittäjät ovat omillaan. He kuitenkin kiittelevät kovasti esimerkiksi opettajilta, Hämeen Uusyrityskeskukselta, Metropolialta ja muilta mentoreiltaan saamaansa tukea alkutaipaleellaan. Myös Nuori Yrittäjyys -organisaation kanssa sparraillaan viikoittain Turkin reissuun saakka.

Vapulaiset ovat harkinneet tulevaisuudessa myös yrityksen nimen vaihtoa, ainakin NY putoaa perästä pois kun ohjelma päättyy.

– Logoa varmasti kyllä parantelemme, se on jo päätetty, Hamid ja Eetu sanovat.

Viime viikolla vapulaiset osallistuivat Linnan Business Turnajaisiin ja olivat yksi IDEAsarjan finalisteista, jotka voittivat 2 500 euron kehittämisstipendit. Rahan käyttökohde oli heti selvillä.

– Ostamme uudet läppärit meille kaikille. Koulun koneiden teho ei tahdo riittää yritystoimintaan, Hamid naurahtaa.

Heinäkuiseen Turkin matkaan lähtee mukaan myös opettaja Jarkko Savijoki. Paljon tietoa ei matkan ohjelmasta ole järjestäjiltä vielä tihkunut, mutta Vapun tavoitteena on ei enempää eikä vähempää kuin tietenkin voitto.

– Seuratkaa uutisia, Eetu ja Hamid vinkkaavat hymyillen.

Tsemppiä matkaan!

Sivua päivitetty 19.6.2023 kello 11.58

Uusimmat uutiset

Onnea ammattiin valmistuneille!

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 22.12.2023.–5.4.2024 välisenä aikana 215 uutta ammattilaista. Heistä 30 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Lämpimät onnittelut […]

Lue lisää

5.4.2024

Kansainvälisyys on tärkeä osa ammattiopiston toimintaa

Kansainväliset vierailut ovat tärkeä tapa mm. kasvattaa oppilaitoksen verkostoja ja kehittää toimintatapoja. Tavastiassa on käy vuosittain lukuisa määrä ulkomaalaisia vieraita […]

Lue lisää

28.3.2024

Yritysyhteistyö: Patria kävi kylässä

Ammattiopisto Tavastia tekee tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa eri aloilla. Opiskelijat näkevät ja kokevat aitoa työelämää monella eri tapaa, vierailut ovat […]

Lue lisää

27.3.2024